Dahlia

Dahlia

Dahlia

Dahlia

  • Standplaats: volle zon
  • Grondsoort: goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: juli-oktober
  • Hoogte: afhankelijk van het soort
  • Wintergroen: nee
  • Winterhard: heeft bescherming nodig in de winter

De dahlia is een knolvormige , vaste plant waar je maandenlang plezier van zult hebbben. Hij bloeit namelijk vanaf juli tot ver in oktober met warme, levendige kleuren in verschillende bloemvormen.

Wanneer en hoe dahlia’s planten ?

Dahliaknollen planten in de volle grond

De knollen kunnen vanaf half april  in de volle grond geplant worden. Houd een plantdiepte van 5-10 centimer aan. En plant ze niet te dicht op elkaar: zet ze circa 40-50 centimeter uit elkaar. Bedek vervolgens met een laag aarde en geef ook water.

Wordt er nog late nachtvorst opgegeven, stel het aanplanten in de grond dan even uit.

Dahliaknollen planten in potten

Dahlia’s kunnen ook uitstekend in potten met potgrond geplant worden. Kies wel de juiste potmaat uit zodat de dahliaknol genoeg ruimte heeft om te groeien. Voor korte soorten gebruik je een pot met een diameter van ongeveer  30 centimeter en een hoogte van 30 centimter. Plaats er één knol in. Voor hoge soorten kies hoge plantenbakken met minimaal een diameter van 50 centimeter en een hoogte van 50 centimeter.

Hoe verzorg je dahlia’s?

Als je de planten op de juiste manier vezorgt zullen ze in het groeiseizoen veel bloemen produceren. Volg de tips.

1. De dahlia voelt zich thuis in elke goed doorlatende grondsoort. De grond moet wel voedzaam zijn. Voeg daarom voor het planten compost, bladaarde of ander organisch materiaal aan de grond toe.

2. De plant komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika ( Mexico) en houdt dus van veel warmte. Zet hem dus op een plek in de volle zon.

3. Slakken zijn dol op de jonge scheuten van dahlia’s die net boven de grond uitkomen. Zorg ervoor dat de slakken niet de jonge blaadjes kunnen bereiken.

4. Neem de moeite om de stengels van de hoge soorten te ondersteunen met een bamboestok en tuintouw. Zo voorkom je dat ze gaan knakken door sterke wind.

5. Om de aanleg van meer bloemen te stimuleren moeten de uitgebloeide bloemen regelmatig verwijderd worden. Hoe uitgebloeide dahlia’s afknippen? Knip de steel met de dode bloem af tot aan een nieuw blad of tot aan de eerste, nieuwe knop.

6. In potten hebben ze baat bij vloeibare bemesting. Wanneer ze de eerste bloemen geproduceerd hebben, geef je ze mest een hoog kaligehalte. Je kunt hiervoor tomatenmest gebruiken.

Dahlia Bishop of Llandaff

Dahlia ‘Bishop of Llandaff’                                       Bloemen afknippen dahlia’s

Hoe laat je dahlia’s overwinteren

Dahlia’s in de grond laten zitten

Dahlia’s verdragen geen vorst en zijn dus niet winterhard. In een warme, milde winter kun je zeker overwegen om de knollen in de grond te laten zitten. Snoei de plant dan wel eerst terug. Snoei de oude, afgestorven stengels terug tot 10 cm boven de grond en dek de basis van de plant af met een dikke, laag droog blad of compost.

Dahlia’s uit de grond halen

Krijg je te maken met koud weer, haal de planten na de eerste nachtvorst of anders eind november uit de grond. Knip alle stengels af tot 5 cm boven de grond. Graaf de knollen op en verwijder de grond van de knollen. Zet ze onderste boven en laat ze een paar dagen drogen.

Berg ze vervolgens op in een open krat of doos, gevuld met wat droge compost of vermiculiet. Bewaar ze in de winter in een donkere, droge, vorstvrije ruimte. Controleer ze tijdens de wintermaanden op rot en schimmel. Aangetaste knollen gooi je weg.

Wanneer zijn dahlia’s te koop ?

De dahlia als knol is vanaf januari tot en met maart te koop bij een tuincentrum, dahliakwekerijen of online. Dahlia’s in bloei kun je vanaf eind mei in een tuincemtrum kopen. Combineer de planten met Siergrassen, Rudbeckia, Hemerocallis, Verbena bonariensis

Rudbeckia fulgida Little Goldstar

Rudbeckia fulgia ‘Little Goldstar’

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief