Dahlia

Dahlia

Dahlia

Dahlia

  • Standplaats: volle zon
  • Grondsoort: goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: juli-oktober
  • Hoogte: afhankelijk van het soort
  • Wintergroen: nee
  • Winterhard: heeft bescherming nodig in de winter

Dahlia’s zijn onmisbaar vanwege hun lange bloeiseizoen. Ze bloeien vanaf juli tot ver in oktober met warme, levendige kleuren in verschillende bloemvormen. Naar gelang hun vorm, worden ze ingedeeld in groepen.

Er zijn: enkelbloemig, anemoonbloemig,  halskraagdahlia”s, de zogenaamde decoratieve dahlia’s, pompoendahlia’s en de cactusdahlia’s.

Omdat de plant afkomstig is uit Midden-Amerika gedijt hij uitstekend bij een temperatuur die ligt tussen 15 en 25 graden. Hij houdt van een zonnige standplaats en moet in goed gedraineerde grond staan.

Dahlia planten

Dahlia’s zijn knolvormige vaste planten. Ze zijn meerjarig. De knollen kunnen vanaf half april in de volle grond geplant worden.

Wordt er nog late nachtvorst opgegeven, stel het aanplanten in de grond dan even uit. Plantdiepte: houd een plantdiepte van ongeveer 5 cm aan. De knollen moeten dus niet te diep geplant worden.

Nadat de plant is uitgelopen, ook op slakken letten. Het jonge blad van dahlia kan namelijk snel opgevreten worden door slakken.

Ondersteuning

Neem de moeite om hoge dahlia’s te ondersteunen met een bamboestok. Zodra de planten gaan groeien, bindt je ze aan met tuintouw. Hiermee voorkom je dat ze gaan knakken door de wind.

Snoeien

Hoe uitgebloeide dahlia’s afknippen. Bloemen die zijn uitgebloeid, regelmatig tijdens het bloeiseizoen afknippen. Knip de steel met de dode bloem af tot aan een nieuw blad of tot aan de eerste knop.

Haal je de verwelkte bloemen niet weg, dan zal de plant zijn energie gaan steken in de vorming van zaadknoppen met als gevolg dat er weinig of geen bloemen meer aangelegd worden.

Dahlia Bishop of Llandaff
Dahlia ‘Bishop of Llandaff’               Bloemen afknippen dahlia’s

Dahlia’s overwinteren

Dahlia’s wel of niet in de grond laten tijdens de winter. De knollen van dahlia’s zijn niet winterhard. Je kunt het risico nemen om ze in de grond te laten zitten.

De basis van de planten dan wel afdekken met een laag droog blad, of compost tegen de vorst. Een laag van 7 à 10 cm zorgt ervoor dat de vorst minder goed kan doordringen in de grond.

Of haal ze begin november uit de grond. Knip de stengels tot ongeveer 10 cm boven de grond af. Graaf de knollen met een riek uit en verwijder de grond. Plaats de knollen vervolgens in een open krat, leg eerst op de bodem een krant. Bedek de knollen in de krat met een laag turfmol of compost. Bewaren in een koele, vorstvrije ruimte.

Controleer regelmatig de knollen op schimmel. Aangetaste knollen gooi je weg.

Combineren

Dahlia’s gaan goed samen met Siergrassen, Rudbeckia, Hemerocallis, Verbena bonariensis.

Rudbeckia fulgida Little Goldstar
Rudbeckia fulgia ‘Little Goldstar’