Delphinium

Delphinium ‘White Dark Bee’

Delphinium ‘White Dark Bee’

Delphinium

Ridderspoor

  • Standplaats: volle zon
  • Grondsoort: vochtige, goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: juni – juli
  • Hoogte: 80 cm – 1,70 m.
  • Wintergroen: bladverliezend
  • Winterhard: ja

Als de Delphiniums ofwel de Riddersporen verschijnen dan de echte zomer in aantocht. Ze bloeien in juni – juli op hoge stelen in rijke, oogstrelende kleuren van wit, roze, lichtblauw, donkerblauw tot violet.

Welke soorten zijn er?

Delphinium ‘Black Knight’

Delphinium ‘Black Knight’ is een prachtig soort. Hij draagt in juni – juli diep, paarse bloemen met een zwart oog op hoge, slanke stelen en wordt 1,70 meter hoog. Met meerdere planten naast elkaar kun je een dramatisch effect bewerkstelligen, vooral achterin een border.

 De juiste plantafstand voor ridderspoor

Houd bij het aanplanten van middelhoge Delphiniums een afstand van ongeveer 40 cm tussen de planten aan.

Hoe en wanneer kun je snoeien?

Delphinium (ridderspoor) snoeien.  In de zomer, na de bloei eind juli, kun je de planten terugsnoeien. Knip de stengels die hebben gebloeid tot bijna op de grond af, maar laat wat blad  staan. Geef de plant na deze snoei ook wat vloeibare mest of een handvol mestkorrels.

Een tweede bloei zal dan meestal in augustus-september verschijnen.  Als Delphinium eind september definitief is uitgebloeid, kunnen de uitgebloeide bloemaren tot aan de basis afgeknipt worden.

Hoe zorg je voor optimale groei en bloei?

  • Delphiniums hebben wel wat verzorging nodig. De hoge stelen kunnen knakken of omwaaien. Door de stelen met bamboestokken te ondersteuen en vervolgens op te binden, voorkom je dat.
  • Of zet de plant in een verstelbare plantenring of plantensteun. Het is handig om deze al vroeg in het groeiseizoen rond de plant te plaatsen. Tijdens de groei kun je dan makkelijk de hoogte verstellen.
  • Wees ook bedacht op slakken. Deze diertjes zijn dol op Delphinium. Vooral als de jonge planten uit de grond schieten, komen de slakken er vaak op af. Ze kunnen in één nacht de jonge planten helemaal kaal vreten.
  • Neem dus op tijd maatregelen om de slak uit de buurt van de plant te houden. Zie  bij 5 oplossingen om slakken te bestrijden.

Delphinium combineren met andere planten

Delphinium kan goed gecombineerd met AchilleaGeranium , Hemerocallis , Lavatera , Rozen.

Rosa New Dawn
Rosa ‘New Dawn’

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief