Deutzia

Deutzia x hybrida ‘Strawberry Fields'

Deutzia x hybrida ‘Strawberry Fields

Deutzia

Bruidsbloem

  • Standplaats: volle zon
  • Grondsoort: humusrijke, vochtige maar goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: mei-juni
  • Hoogte: 0,60- 1,50 m
  • Wintergroen: nee, bladverliezend
  • Winterhard:ja

Deutzia. Deze aantrekkelijke struik bloeit in de late lente met kleine, elegante, witte of roze bloemen en heeft een wat bossige groeiwijze. Hij groeit het beste in de volle zon in humusrijke, vochtige maar goed doorlatende grond. Vereist weinig onderhoud.

Verschillende deutzia struiken zijn uitstekend geschikt voor kleine tuinen, want ze nemen niet veel ruimte in beslag.

Soorten

Deutzia gracillis

Deutzia gracillis, oorspronkelijk afkomstig uit Japan, produceert massa’s, sierlijke, witte stervormige bloemen van mei tot juni, die ook nog eens heerlijk ruiken. Het blad heeft een heldere groene kleur, in de herfst verkleurend naar paarsrood. Deze struik wordt ongeveer 1-1,20 hoog.

Deutzia gracillis ‘Nikko’

Ook de moeite waard is Deutzia gracillis ‘Nikko’, eveneens witbloeiend maar blijft met een hoogte van 60cm een stuk lager. Dit soort komt goed tot zijn recht, wanneer hij in groepjes wordt aangeplant.

Deutzia x hybrida ‘Strawberry Fields’

Voor een rozebloeiende deutzia kun je overwegen om Deutzia x hybrida ‘Strawberry Fields’ te nemen. Hij draagt mooie, zachtroze bloemen met ovaal, groen blad. Bereikt een hoogte van 1,50-2,00m.

Deutzia gracillis
Knoppen Deutzia gracillis                   Blad Deutzia gracillis eind september

Snoeien

Snoeien Deutzia (Bruidsbloem). Deutzia’s moeten direct na de bloei gesnoeid worden. Knip bij een volwassen struik elke jaar of eens in de twee jaar ongeveer 1/3 van de oudste takken af tot ongeveer 15 cm boven de grond.

Met zo’n type snoei stimuleer je de vorming van nieuwe, jonge scheuten. Mocht een deutzia vormsnoei nodig hebben, dan kun je direct na de bloei takken die gebloeid hebben, met ongeveer de helft inkorten.

Combinatie

Deutzia gaat goed samen met andere zomerbloeiende struiken zoals Choisya ternata, Ceanothus en Philadelphus

Choisya ternata White Dazzler
Choysia ternata ‘White Dazzler’