Dicentra
Dicentra / Lamprocapnos
Gebroken hartje
- Standplaats: halve schaduw
- Grondsoort: vochtige / humusrijke grond
- Bloeiperiode: april – mei
- Hoogte: afhankelijk van het soort
- Wintergroen: bladverliezend
- Winterhard: ja
Welke soorten zijn er?
Dicentra spectabilis
Dicentra spectabilis is een fantastische, vaste plant voor het vroege voorjaar. Hij draagt rood, hartvormige bloemen met witte stippen die verschijnen aan sierlijke, lange, gebogen stengels. Bereikt ongeveer een hoogte van 80 cm en een breedte van 45 cm.
Dicentra spectabilis ‘Valentine’
‘Valentine’ onderscheidt zich door opvallende, bloedrode, hartvormige bloemen en groen blad. De stengels van dit soort zijn enigszins purper getint.
Dicentra spectabilis ‘Alba’
Dicentra spectabilis ‘Alba’ is een vorm met zuiver witte bloemen en staat erg mooi op wat donkere plekken in de tuin.
Tegen een donkere achtergrond komen de witte bloemen namelijk extra goed uit. Ook hij bloeit in april – mei en wordt net als Dicentra spectabilis 80 cm hoog en 45 breed.
Dicentra formosa ‘Bacchanal’
Een stuk lager blijft Dicentra formosa ‘Bacchanal’. Dit soort wordt ongeveer 40 cm hoog en bloeit in mei – juli. Hij heeft een bodembedekkende groeiwijze en produceert schitterend, fijn grijsblauw blad en bloeit met karmozijnrode, knikkende bloemen.
Hoe en wanneer snoeien gebroken hartje ?
Dicentra spectabilis ( gebroken hartje) snoeien. Na de bloei verkleurt het blad naar geel. Knip het gele blad na de bloei af.
Dicentra spectabilis zal na zo’n knipbeurt weer nieuw fris blad produceren maar zal niet voor een tweede keer gaan bloeien.
Dicentra spectabilis Varen Dryopteris filix-mas
Hoe zorg je voor optimale groei en bloei?
Dicentra spectabilis en Dicentra formosa groeien het beste in vochtige, humusrijke grond. Voeg compost of bladaarde aan de grond toe voordat dicentra geplant wordt.
Hoewel alle Dicentra soorten graag in de halve schaduw staan, doen ze het ook goed in de volle zon, mits de grond niet te droog is.
Dicentra spectabilis en Dicentra formosa zijn vaste planten en komen elk jaar terug. De planten sterven in de late zomer op natuurlijke wijze af.
Gebroken hartje combineren met andere planten
Dicentra spectabilis ( gebroken hartje ) laat zich goed combineren met talloze andere voorjaarsbloeiende planten zoals Aquilegia, Bergenia, Epimedium, Digitalis.Ook varens, zoals Dryopteris filix-mas, zijn een goede keuze.
Epimedium versicolor ‘Sulphureum’