Dicentra

Dicentra spectabilis ‘Alba’

Dicentra spectabilis ‘Alba’

Dicentra / Lamprocapnos

Gebroken hartje

  • Standplaats: halve schaduw
  • Grondsoort: vochtige / humusrijke grond
  • Bloeiperiode: april – mei
  • Hoogte: afhankelijk van het soort
  • Wintergroen: bladverliezend
  • Winterhard: ja

Soorten

Dicentra spectabilis

Dicentra spectabilis is een fantastische plant voor het vroege voorjaar. Hij draagt rood, hartvormige bloemen met witte stippen aan sierlijke, lange, gebogen stengels.

Dicentra spectabilis ‘Alba’

Dicentra spectabilis ‘Alba”is een vorm met zuiver witte bloemen en staat erg mooi op wat donkere plekken in de tuin.

Tegen een donkere achtergrond komen de witte bloemen namelijk extra goed uit. Ook hij bloeit in april – mei en wordt net als Dicentra spectabilis 80 cm hoog en 45 breed.

Dicentra formosa ‘Bacchanal’

Een stuk lager blijft Dicentra formosa ‘Bacchanal’. Dit soort wordt ongeveer 40 cm hoog en bloeit in mei – juli. Hij produceert schitterend, fijn grijsblauw blad en bloeit met karmozijnrode bloemen.

Hoewel alle Dicentra graag in de halve schaduw staan, doen ze het ook goed in de volle zon, mits de grond niet te droog is.

Snoeien

Dicentra ( gebroken hartje) snoeien. Knip na de bloei eind mei , al het blad tot op ongeveer de helft af. Zo stimuleer je vorming van nieuw, fris blad. Bij veel planten levert een knipbeurt tijdens het groeiseizoen veelal een tweede bloei op.

Dicentra zal echter niet voor een tweede keer gaan bloeien. De plant sterft gedurende de zomer op een natuurlijke wijze af.

Dicentra spectabilis
Dicentra spectabilis                                 Varen Dryopteris filix-mas

Verzorging

Dicentra groeit het beste in vochtige, humusrijke grond. Voeg compost of bladaarde aan de grond toe voordat dicentra geplant wordt.

Plantafstand Dicentra spectabilis. Houd bij het aanplanten een afstand van 40 – 50 cm tussen de planten aan.

Combinaties maken

Dicentra ( gebroken hartje ) gaat goed samen met talloze andere voorjaarsbloeiende planten zoals  Aquilegia, Bergenia, Epimedium, Digitalis.Ook varens, zoals Dryopteris filix-mas, zijn een goede keuze.

Epimedium xversicolor 'Sulphureum' (Elfenbloem)
Epimedium versicolor ‘Sulphureum’