Digitalis

Digitalis purpurea

Digitalis

Vingerhoedskruid / Pijpekop

  • Standplaats: zonnig / halve schaduw
  • Grondsoort: vochtige, voedzame grond
  • Bloeiperiode: mei – juli
  • Hoogte: 1,5 m
  • Wintergroen: half wintergroen
  • Winterhard: ja

Flinke verticale hoogte in een tuin kun je bereiken door het aanplanten van Digitalis, ook wel Vingerhoedskruid genoemd. Uit hun grove bladrozetten groeien hoge, dramatische stengels waaraan buisvormige bloemen verschijnen. De onderste bloemen gaan het eerst open.

Digitalis is een kortlevende vaste plant met een breed kleurenpalet van paars, geel, roze, magentaroze tot wit. Veel soorten zijn slechts tweejarig. Dat houdt in dat ze na twee jaar weer verdwijnen. Bijen en hommels voelen zich ontzettend aangetrokken tot de plant.

Soorten

Digitalis purpurea

Digitalis purpurea is een mooi en welbekend soort. Hij bereikt een hoogte van 1 – 1,5 meter.

Snoeien

Digitalis purpurea (Vingerhoedskruid) snoeien.  Knip de lange uitgebloeide bloemaren in juli tot aan de basis van de plant af om een tweede bloei van kleinere bloeiaren aan te moedigen. Aan het einde van het groeiseizoen  kunnen alle uitgebloeide aren tot aan de grond toe worden afgeknipt.

Blad van vingerhoedskruid wat beschadigd is geraakt tijdens de winter kan in maart verwijderd worden.

Digitalis White
Digitalis purpurea ‘Alba’                         Bladrozet van digitalis

Zaaien Vingerhoedskruid

Laat de uitgebloeide bloemaren van Digitalis purpurea staan voor zaadvorming. Dit vingerhoedskruid zaait zich heel goed uit en rond de moederplant zullen jonge plantjes ( zaailingen) verschijnen. Deze jonge plantjes zullen eerst een bladrozet vormen.

In het tweede jaar produceren pas ze bloemaren en gaan dan bloeien.

Alternatief, graaf de zaailingen op en pot ze individueel op. Plant de jonge plantjes in de herfst of in het voorjaar uit op een geschikte plek in de tuin.

Verzorging

Denk eraan dat alle onderdelen van vingerhoedskruid giftig zijn.

Combinaties maken

Digitalis (Vingerhoedskruid ) kan fraai gecombineerd worden met Dicentra spectabilis, Paeonia, Papaver orientale, Alcea rosea.

Alcea
Alcea rosea