Echinacea

Echinacea purpurea

Echinacea purpurea

Echinacea

Zonnehoed

  • Standplaats: volle zon
  • Grondsoort: goed doorlatende / voedzame grond
  • Bloeiperiode: juli – sept
  • Hoogte: 60 – 100 cm
  • Wintergroen: bladverliezend
  • Winterhard: ja

Echinacea is een opvallende, vaste tuinplant die zeker kleur zal toevoegen in late zomer aan een border met vaste planten. Hij bloeit met grote, schitterende, margrietachtige bloemen op stevige stelen, die beslist niet omvallen, gedurende een lange periode vanaf juli tot september.

Bijen en vlinders voelen zich enorm aangetrokken tot echinacea.

Welke soorten zijn er?

Echinacea purpurea

De meest populaire echinacea is zonder meer Echinacea purpurea (rode zonnehoed) . Dit soort draagt purperroze, margrietachtige bloemen met een in het oog springend oranjebruin centrum. De plant is niet wintergroen.

Echinacea purpurea ‘Magnus’

Echinacea p. ‘Magnus’ heeft dezelfde kleur als Echinacea purpurea maar heeft grotere bloemen. Het is een langbloeiende plant en kan een hoogte bereiken van 1 meter.

Echinacea purpurea ‘Fatal Attraction’

Eveneens geliefd is Echinacea p. ‘Fatal Attraction’ die zich onderscheidt door zijn intens gekleurde donkerroze bloemen welke aan donker roodbruine stelen verschijnen.  ‘Fatal Attraction’ bloeit in de periode juli-september en wordt ongeveer 70 cm hoog.

Echinacea pallida

Voor iets speciaals kun je Echinacea pallida overwegen. Deze echinacea valt op door zijn lange, slanke, lichtlila naar beneden hangende bloembladen.

Echinacea Fatal Attraction, Echinacea pallida
Echinacea ‘Fatal Attraction’                                   Echinacea pallida

Hoe en wanneer kun je snoeien?

Echinacea ( rode zonnehoed of zonnehoed) snoeien. Knip in september, als de plant volledig is uitgebloeid, de dode bloemstengels tot op  de grond af. Of laat een aantal stengels met zaad gevulde kegels staan. Vanaf de herfst tot in de winter vormen ze een bron van voedsel voor zaadetende vogels.

Waar en wanneer zonnehoed planten?

De zonnehoed, afkomstig uit Noord-Amerika, is een echte prairieplant en is van nature een droogminnende plant. Zet de zonnehoed op een plek in de volle zon, in goed gedraineerde grond. Hij staat dus niet graag in te natte grond.

Wanneer zonnehoed planten? De zonnehoed kun je het hele jaar planten. De beste tijd is toch wel april-aug. In deze maanden is de grond warm en zullen de planten sterke groei ontwikkelen.

Wat combineert goed met zonnehoed?

Deze plant is mooi te combineren met vaste planten zoals Agastache, Aster, Verbena bonariensis  maar ook met struiken zoals  Buddleja en Perovskia.

Buddleja Royal Red
Buddleja davidii ‘Royal Red’

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief