Echinacea

Echinacea purpurea

Echinacea purpurea

Echinacea

Zonnehoed

  • Standplaats: volle zon
  • Grondsoort: goed doorlatende / voedzame grond
  • Bloeiperiode: juli – sept
  • Hoogte: 60 – 100 cm
  • Wintergroen: bladverliezend
  • Winterhard: ja

Echinacea is een opvallende, vaste tuinplant die zeker kleur zal toevoegen in late zomer aan een border met vaste planten. Hij bloeit met grote, schitterende, margrietachtige bloemen op stevige stelen, die beslist niet omvallen, gedurende een lange periode vanaf juli tot september.

Bijen en vlinders voelen zich enorm aangetrokken tot echinacea.

Soorten

Echinacea purpurea

De meest populaire echinacea is zonder meer Echinacea purpurea (rode zonnehoed) . Dit soort draagt purperroze, margrietachtige bloemen met een in het oog springend oranjebruin centrum.

Echinacea purpurea ‘Magnus’

Echinacea p. ‘Magnus’ heeft dezelfde kleur als Echinacea purpurea maar heeft grotere bloemen. Het is een langbloeiende plant en kan een hoogte bereiken van 1 meter.

Echinacea purpurea ‘Fatal Attraction’

Eveneens geliefd is Echinacea p. ‘Fatal Attraction’ die zich onderscheidt door zijn intens gekleurde donkerroze bloemen welke aan donker roodbruine stelen verschijnen.  ‘Fatal Attraction’ bloeit in de periode juli-september en wordt ongeveer 70 cm hoog.

Echinacea pallida

Voor iets speciaals kun je Echinacea pallida overwegen. Deze echinacea valt op door zijn lange, slanke, lichtlila naar beneden hangende bloembladen.

Echinacea Fatal Attraction, Echinacea pallida
Echinacea ‘Fatal Attraction’                                   Echinacea pallida

Snoeien

Echinacea ( rode zonnehoed of zonnehoed) snoeien. Knip in september, als de plant volledig is uitgebloeid, de dode bloemstengels tot op  de grond af. Of laat een aantal stengels met zaad gevulde kegels staan. Vanaf de herfst tot in de winter vormen ze een bron van voedsel voor zaadetende vogels.

Verzorging

Welke grond. Echinacea groeit het beste op een plek in de volle zon, in goed gedraineerde grond. Hij staat dus niet graag in te natte grond.

Wanneer Echinacea planten. Echinacea purpurea kun je het hele jaar planten. De beste tijd is toch wel april-aug. In deze maanden is de grond warm en zullen de planten sterke groei ontwikkelen.

Echinacea purpurea combineren

Echinacea purpurea is mooi te combineren met vaste planten zoals Agastache, Aster, Verbena bonariensis  maar ook met struiken zoals  Buddleja en Perovskia.

Buddleja Royal Red
Buddleja davidii ‘Royal Red’