Echinacea

Echinacea purpurea

Echinacea purpurea

Echinacea

Rode Zonnehoed

  • Standplaats: volle zon
  • Grondsoort: goed doorlatende / voedzame grond
  • Bloeiperiode: juli – sept
  • Hoogte: 60 – 100 cm
  • Wintergroen: bladverliezend
  • Winterhard: ja

Echinacea is een opvallende tuinplant die zeker kleur zal toevoegen in late zomer aan een border met vaste planten. Hij produceert grote, schitterende, margrietachtige bloemen op stevige stelen, die beslist niet omvallen, gedurende een lange periode vanaf juli tot september. Echinacea groeit het beste in de volle zon, in goed gedraineerde grond. Hij houdt beslist niet van natte voeten in de winter. Bijen en vlinders voelen zich enorm aangetrokken tot echinacea.

Soorten

De meest populaire echinacea is zonder meer Echinacea purpurea. Dit soort draagt purperroze, margrietachtige bloemen met een in het oog springend oranjebruin centrum. Echinacea p. ‘Magnus’ heeft dezelfde kleur als Echinacea purpurea maar heeft grotere bloemen. Eveneens geliefd is Echinacea p. ‘Fatal Attraction’ die zich onderscheidt door zijn intens gekleurde donkerroze bloemen welke aan donker roodbruine stelen verschijnen. Voor iets speciaals kun je Echinacea pallida proberen. Deze echinacea valt op door zijn lange, slanke, lichtlila naar beneden hangende bloembladen.

Echinacea Sunseekers Purple, Echinacea pallida
Echinacea ‘Sunseekers Purple’           Echinacea pallida

Snoeien

Echinacea ( rode zonnehoed) snoeien. Knip in september, als de plant volledig is uitgebloeid, de dode bloemstengels tot op  de grond af. Of laat een aantal stengels met zaad gevulde kegels staan. Vanaf de herfst tot in de winter vormen ze een bron van voedsel voor zaadetende vogels.

Verzorging

Wanneer Echinacea planten. Echinacea purpurea kun je het hele jaar planten. De beste tijd is toch wel april-aug. In deze maanden is de grond warm en zullen de planten sterke groei ontwikkelen.

Echinacea purpurea combineren

Echinacea purpurea laat zich goed combineren met vaste planten zoals Agastache, Aster, Verbena bonariensis  maar ook met struiken zoals  Buddleja en Perovskia.

Buddleja Royal Red
Buddleja davidii ‘Royal Red’