Elaeagnus ( Olijfwilg )

Elaeagnus ebbingei op stam

Elaeagnus ebbingei op stam

Elaeagnus

Olijfwilg

Standplaats: zon / halve schaduw
Grondsoort: alle grondsoorten
Bloeiperiode: afhankelijk van het soort
Hoogte: afhankelijk van het soort
Wintergroen: groenblijvend / bladverliezend
Winterhard: ja

Elaeagnus, ook wel olijfwilg genoemd, is een oersterke, winterharde struik die het vrijwel overal goed doet, ook op moeilijke plaatsen. Er zijn bladverliezende en groenblijvende soorten.

De mooiste soorten olijfwilg

Elaeagnus x ebbingei

Elaeagnus x ebbingei heeft mooie, donkergroene leerachtige bladeren met een zilveren kleur aan de onderkant en is groenblijvend. Hij wordt 2 m. hoog en 2 m. breed en kan goed tegen sterke, zoutachtige wind. In de herfst produceert hij kleine, crêmeachtige, witte bloemen.

Elaeagnus x pungens ‘Maculata’

Elaeagnus x pungens  ‘Maculata’is ook een wintergroene struik en draagt opvallende, groene, goudgespikkelde bladeren. Dit soort is heel goed te gebruiken om een donkere hoek in een tuin op te lichten. Hij wordt 4 m. hoog en 4 m. breed.

Elaeagnus angustifolia

Elaeagnus angustifolia is daarentegen een bladverliezende struik, die opvallende, wilgachtige, smalle bladeren draagt. De onderkant van de lichtgroene bladeren is zilverkleurig. In juni – juli produceert hij kleine, geurende bleekgele bloemen, gevolgd door geel fruit.

Elaeagnus angustifolia houdt van een zonnige standplaats en bereikt een uiteindelijke hoogte van 6 meter en wordt 6 meter breed.

Elaeagnus x ebbingei
Elaeagnus p. ‘Maculata’ en Elaeagnus x ebbingei

Elaeagnus als haag

Behalve als alleenstaande struik kan Elaeagnus x ebbingei ook als haag of blokhaag geplant worden. Het  is een voortreffelijke, sterke, groenblijvende haagplant. Als haag is hij ook nog eens goed bestand tegen zeewind en zout.

Elaeagnus ebbingei op stam

Elaeagnus x ebbingei is ook verkrijgbaar op stam

Wanneer en hoe moet ik snoeien?

  • Wanneer Elaeagnus x ebbingei (olijfwilg) snoeien. Als struik kan Elaeagnus x ebbingei in maart nadat de vorst geweken is, teruggesnoeid worden.
  • Wanneer Elaeagnus angustifolia (olijfwilg) snoeien. Lange takken kunnen  na de bloei in augustus worden teruggesnoeid.
  • Snoeien Elaeagnus-haag. Als Elaeagnus als heg of haag gebruikt wordt, kan deze het beste  in aug-sept gesnoeid worden.
  • Elaeagnus op stam snoeien. Om het stamboompje in vorm te houden kun je hem in maart bijknippen. Als het vriest in deze periode, moet je knipbeurt even uitstellen.

Drastisch snoeien Elaeagnus (groenblijvend ). Als een groenblijvende Elaeagnus (olijfwilg) te groot is geworden kan hij drastisch teruggesnoeid worden. Het beste tijdstip voor zo’n flinke snoeibeurt is het vroege voorjaar (maart). Kort de hele struik tot ongeveer 50 cm boven de grond in.

Welke planten passen bij olijfwilg?

Elaeagnus x ebbingei kan gecombineerd worden met Ilex crenata, Lavandula , Berberis thunbergiiChoisya ternata.


Choysa ternata ‘Sundance’

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief