Epimedium

Epimedium versicolor 'Sulphureum'

Epemedium

Epimedium

Elfenbloem

  • Standplaats: halve schaduw
  • Grondsoort: humusrijke, goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: april-mei
  • Hoogte: 20-40 cm
  • Wintergroen: bladverliezend of wintergroen
  • Winterhard: ja

Epimedium. Een geweldige, laagblijvende, bodembedekkende vaste plant die al vroeg in het voorjaar bloeit met verfijnde bloemen in de kleuren wit, geel, roze of lila boven aantrekkelijk hartvormig blad.

Epimedium, ook wel elfenbloem genoemd, doet het goed in humusrijke, goed doorlatende grond, in de halve schaduw maar verdraagt ook zon mits de grond vochtig is.

Soorten

Epimedium x youngianum ‘Niveum’

Epimedium x youngianum ‘Niveum’ draagt in april-mei fraaie, zuiverwitte bloemen in trossen met hartvormig- en stekelrondig blad dat per seizoen verschillende kleuren laat zien. Het jonge blad heeft een lichte, bronsachtige kleur, het zomerblad is frisgroen gekleurd om vervolgens in de herfst te verkleuren naar roodbrons.

‘Niveum’ is bladverliezend, het blad sterft dus in de winter helemaal af.

Epimedium x rubrum

Epimedium x rubrum onderscheidt zich door zijn komvormige, rozerode bloemen met een geel centrum. In de herfst en winter vertoont het blad een warme roodbronze kleur.

Epimedium x versicolor ‘Sulphureum’

Voor geelbloeiende bloemen kies Epimedium x versicolor ‘Sulphureum’ of Epimedium perralchicum ‘Frohnleiten’. Beide soorten behouden hun blad in de winter en worden ongeveer 30 cm hoog.

Epimedium x rubrum, Epimedium x youngianum Niveum
Epimedium x rubrum                          Epimedium x youngianum ‘Niveum’

Snoeien

Wanneer epimedium (elfenbloem) snoeien. Geef deze vaste plant in februari voordat de bloemstengels verschijnen een opknapbeurt. Verwijder het oude blad  en bladeren die in de winter zijn beschadigd. In februari bemest je ook de plant.

Breng rond de kroon van de plant een laag compost aan van 2 à 3 cm.

Combinatie met epimedium

Je kunt epimedium uitstekend combineren met andere vaste planten die van halve schaduw houden zoals HostaHelleborus, Brunnera en Bergenia

Helleborus orientalis
Helleborus orientalis