Erica Heideplant

Erica x darleyensis ‘Kramer’s Rote’

Erica x darleyensis ‘Kramer’s Rote’

Erica

Winterheide

Standplaats: volle zon / halve schaduw
Grondsoort: zure  tot neutrale goed, doorlatende grond
Bloeiperiode: dec. – april
Hoogte: 30 – 50 cm
Wintergroen: ja
Winterhard: ja

Weinig struiken geven zoveel kleur in de winter als de winterheide (Erica). Vrijwel de hele winter en een deel van het voorjaar bloeit hij met paarsroze, roze en witte kleine bloempjes.

Calluna vulgaris bloeit altijd in de late zomer en wordt dus zomerheide genoemd. Erica carnea en Erica x darleyensis zijn alleen winterbloeiend en zijn dus de echte winterheide.

Soorten

Erica carnea ‘Snow Queen’

Er zijn vele soorten winterheide. Mooi witbloeiend is Erica carnea ‘Snow Queen’.

Erica x darleyensis ‘Kramer’s Rote’

Erica carnea ‘Rosalie’ bloeit met helderoze bloemen en Erica x darleyensis ‘Kramer’s Rote’ produceert mooie, roze tot roodachtige bloemen en draagt middelgroene blaadjes.

Snoeien winterheide

Wanneer en hoe snoeien winterheide (Erica). Nadat de winterheide halverwege het vroege voorjaar is uitgebloeid, moeten de uitgebloeide, bruine bloemen in april met een heggen- of buxusschaar afgeknipt worden.

Zo’n snoeibeurt bevordert een stevige groei van nieuwe scheuten waaraan nieuwe bloemen zullen verschijnen.

Snoeien zorgt er ook dat de planten niet te veel gaan verhouten en hun vorm blijven behouden. Het is niet goed om in het oude hout te knippen. De heide zal zich niet of slecht herstellen.

Snoeien zomerheide

Wanneer en hoe snoeien Calluna vulgaris (zomerheide of struikheide). Zomerheide bloeit vanaf juli tot en met september.

Nadat de zomerheide ( Calluna vulgaris) aan het einde van de zomer is uitgebloeid kunnen de uitgebloeide, bruine bloemen eind september met een heggen-of buxussschaar worden afgeknipt. Of knip de uitgebloeide bloemen in maart af, als de vorst geweken is.

Plantafstand

Heide komt het beste tot zijn recht wanneer ze in groepjes aangeplant worden. 3 of 5 planten geeft al een aardig effect. Heideplanten zijn ook uitstekende, probleemloze bodembedekkers, die om weinig onderhoud vragen.

Wil je een groot oppervlak bedekken met heide, houd dan bij het aanplanten een afstand van 30 – 40 cm tussen de planten aan. Met zo’n afstand verkrijg je na verloop van tijd een mooie, aangesloten mat.

Wanneer en hoe heide planten

Wanneer kan heide het beste geplant worden. Zowel winter- als zomerheide kan het hele jaar aangeplant worden, behalve als het vriest.

Welke grondsoort winterheide. Erica x darleyensis en Erica carnea groeien in zure grond maar verdragen ook neutrale tot licht kalkhoudende grond. Voeg tuincompost aan de grond toe voordat je deze winterheide aanplant.

Combinaties maken

Winterheide gaat goed samen met andere planten zoals Bodembedekkende coniferen, Bergenia, Hamamelis, Hebe, SiergrassenSkimmia japonica .

Festuca glauca
Festuca glauca