Erica Heideplant

Erica x darleyensis ‘Kramer’s Rote’

Erica x darleyensis ‘Kramer’s Rote’

Erica

Winterheide

Standplaats: volle zon of halfschaduw
Grondsoort: zure tot neutrale goed, doorlatende grond
Bloeiperiode: dec. – april
Hoogte: 30 – 50 cm
Wintergroen: ja
Winterhard: ja

Winterheide (Erica) bloeit heel lang, van eind december tot begin april. Daarom zijn het in de wintermaanden populaire planten voor in de volle grond of in potten. Bovendien zijn ze uitstekend winterhard. Ze zijn bestand tegen vorst, sneeuw en koude wind. Daarnaast zijn het ook probleemloze, groenblijvende bodembedekkers.

Soorten

Erica carnea ‘Snow Queen’

Erica carnea ‘Snow Queen’ (witte winterheide) mag niet ontbreken in de wintertuin. ‘Snow Queen’ bloeit vrijwel de gehele winter met witte, grote, urnvormige bloemen. De takjes zijn bezet met wintergroene, naaldachtige blaadjes.

Verder onderscheidt deze heideplant zich door een compacte groeiwijze en bereikt een hoogte van 30 cm. Dus ideaal als bodembedekker.

Of overweeg  de witbloeiende Erica x darleyensis ‘White Perfection’

Erica x darleyensis ‘Kramer’s Rote’

Met zijn rode bloemen is Erica x darleyensis ‘Kramer’s Rote’ in de winter een echte blikvanger. De knoppen worden al aangelegd in de late zomer en eind december openen de bloemen zich in een rozerode kleur om later  te verkleuren naar intens puperrood. ‘Kramer’s Rot,’ ook wel rode winterheide genoemd, heeft een brede, opgaande groeiwijze en wordt 60 cm hoog en 45 cm breed.

Verzorging winterheide

Grondsoort

Welke grond heeft winterheide nodig. Winterheide (Erica x darleyensis en Erica carnea) groeien en bloeien goed in zure grond maar verdragen ook neutrale tot licht kalkhoudende grond.

Wanneer planten

Vanaf september tot ver in november kan winterheide geplant worden. Houd bij het aanplanten een afstand van 30-40 cm tussen de heideplanten aan. Kortom, met zo’n afstand verkrijg je na verloop van tijd een mooie, aaneengesloten mat.

Snoeien

winterheide

Wanneer en hoe snoeien winterheide (Erica). In het vroege voorjaar (april) kunnen de uitgebloeide, bruine bloemen met een heggenschaar worden afgeknipt. Maar de winterheide mag niet te drastisch worden teruggesnoeid. Het is niet goed om in het oude hout te knippen. De heide zal zich niet of slecht herstellen.

Snoeien zorgt er zeker voor dat de heideplant niet te veel gaat verhouten en zijn vorm blijft behouden.

Snoeien

Zomerheide

Wanneer en hoe snoeien Calluna vulgaris (zomerheide of struikheide).

Nadat de zomerheide  aan het einde van de zomer is uitgebloeid kunnen de uitgebloeide, bruine bloemen eind september met een heggenschaar  worden afgeknipt. Of knip de uitgebloeide bloemen in maart af, als het gevaar voor vorst geweken is.

Combinaties maken

Winterheide gaat goed samen met andere planten zoals Bodembedekkende coniferen, Bergenia, Hamamelis, Hebe, SiergrassenSkimmia japonica .