Erica Heideplant

Erica x darleyensis ‘Kramer’s Rote’

Erica x darleyensis ‘Kramer’s Rote’

Erica

Winterheide

Standplaats: volle zon of halfschaduw
Grondsoort: zure tot neutrale doorlatende grond
Bloeiperiode: dec. – april
Hoogte: 30 – 50 cm
Wintergroen: ja
Winterhard: ja

Van winterheide zul je heel lang plezier hebben, want deze vaste plant bloeit lang van eind november tot begin april. Ook is de plant uitstekend winterhard. Vorst, sneeuw en gure, koude wind in de winterperiode deren hem niets. Winterheide, ook wel erica genoemd, blijft met zijn vele bloempjes zelfs in winterse omstandigheden de tuin van veel kleur voorzien.

Mooie soorten winterheide

Er zijn vele soorten winterheide. Eigenlijk te veel om op te noemen. Hieronder geven we een klein overzicht van fraaie, betrouwbare, populaire soorten die gedurende de wintermaanden en het vroege voorjaar bloeien.

Erica x darleyensis ‘Kramer’s Rote’

Met zijn rode bloemen is Erica x darleyensis ‘Kramer’s Rote’ in de winter een echte blikvanger. De knoppen worden al aangelegd in de late zomer en eind december openen de bloemen zich in een rozerode kleur om later  te verkleuren naar intens puperrood.

‘Kramer’s Rote,’ ook wel rode winterheide genoemd, heeft een brede, opgaande groeiwijze en wordt 60 cm hoog en 45 cm breed.

Erica x darleyensis ‘Darley Dale’

Dit populaire soort is geliefd om zijn bleekroze bloemen die naarmate de vroege lente vordert, een lilaroze kleur aannemen. Net als alle andere genoemde soorten gedijt ‘Darley Dale’ goed in potten. Met deze winterheide, geplant in potten kun je een terrras of balkon goed opvrolijken.

Erica x darleyensis Darley Dale en Erica carnea 'Snow Queen'

De witte, urnvormige bloempjes van ‘Snow Queen’ en de roze bloempjes Darley Dale’ zijn echte blikvangers in de winter.

Erica carnea ‘Snow Queen’

Erica carnea ‘Snow Queen’ (witte winterheide) mag niet ontbreken in de wintertuin. ‘Snow Queen’ bloeit vrijwel de gehele winter met witte, grote, urnvormige bloemen. De takjes zijn bezet met wintergroene, naaldachtige blaadjes.

Verder onderscheidt deze heideplant zich door een compacte groeiwijze en een hoogte van 30 cm. Door zijn geringe hoogte is het ideale, groenblijvende bodembedekker.

Erica x darleyensis ‘White Perfection’

In de vroege wintermaanden draagt ‘White Perfection’ zuiver, witte bloemen, die mooi afsteken tegen de groene blaadjes. De nectarrijke bloemen van Erica x darleyemsis ‘White Perfection’ zijn een nuttige voedselbron voor bijen wanneer weinig andere planten bloeien.

Deze plant groeit bodembedekkend en netjes breed uit. Hij bereikt een hoogte van 45 cm.

Hoe en wanneer winterheide planten ?

  1. Welke grond heeft winterheide nodig? Zomerheide staat graag in zure grond. Winterheide, daarentegen, is niet zo kieskeurig. Hij kan in neutrale of gewone tuingrond geplant worden. Op zware kleigrond is het wel raadzaam om flink wat compost door te grond te mengen. Hiermee verkrijg je een goed waterdoorlatende bodem waar winterheide van houdt.
  2. Welke standplaats? De plant staat graag in de volle zon maar verdraagt ook goed lichte schaduw.
  3. Wanneer kun je winterheide planten? Vanaf september tot ver in november kan winterheide geplant worden. Houd bij het aanplanten een afstand van 30-40 cm tussen de heideplanten aan. Met zo’n afstand verkrijg je na één jaar een mooie, dichtgegroeide mat. En dat betekent dat onkruid nog nauwelijks een kans krijgt.

Hoe verzorg ik winterheide?

  1. Wanneer geef je winterheide(erica) een snoeibeurt? De plant moet in het voorjaar (april) na de bloei gesnoeid worden om hem vitaal en compact te houden. Knip de uitgebloeide bloemen en de toppen met een heggenschaar af. Let tijdens het snoeien erop dat er niet in het kale hout (zonder groen blad) geknipt wordt. Een plant die tot op het kale hout teruggesnoeid is zal slecht uitlopen.
  2. Winterheid heeft weinig bemesting nodig. Geef de plant in het voorjaar na de bloei wat gedroogde koemestkorrels.

Is er verschil tussen zomer- en winterheide?

Heideplanten worden onderverdeeld in zomerheide en winterheide. Zomerheide valt onder het geslacht calluna. Struikheide (Calluna vulgaris) bloeit in de zomer die de heidevelden paars laat kleuren.

Winterheide (Erica) daarentegen laat zijn bloempjes in de wintermaanden zien. Vandaar de naam winterheide.

Planten combineren met winterheide

Winterheide gaat goed samen met andere planten zoals Festuca glauca, Bodembedekkende coniferen, Bergenia, Hamamelis, Skimmia japonica .

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief