Erysimum

Erysimum 'Bowles Mauve'

Erysimum 'Bowles Mauve'

Erysimum ‘Bowles Mauve’

Muurbloem of Steenraket

  • Standplaats: volle zon
  • Grondsoort: goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: maart-okt.
  • Hoogte: 50 – 80 cm
  • Wintergroen:ja
  • Winterhard: redelijk winterhard

Welke soorten zijn er?

Erysimum ‘Bowles Mauve’

Erysimum ‘Bowles Mauve’ (muurbloem) is onmisbaar vanwege zijn zeer lange bloeitijd. Hij bloeit uitbundig van maart tot ver in oktober met lange, rechtopgaande bloemaren met lilapaarse bloemen. Verder heeft hij een bossige, opgaande groeiwijze. Het is ook een uitstekende vlinderplant.

Het blad van deze plant mag er ook zijn. De smalle, grijsgroene bladeren zijn het hele jaar door aantrekkelijk om te zien. Houd er wel rekening mee dat Erysimum ‘Bowles Mauve’ een vaste, kortlevende plant is. Moet om de twee of drie jaar vervangen worden.

Bloemen verwijderen en tweede bloei

Bij Erysimum ‘Bowles Mauve’ loont het echt de moeite om constant de oude bloemaren te verwijderen. Knip tijdens het bloeiseizoen voortdurend de uitgebloeide, bloemstengels helemaal af. Daarmee stimuleer je de aanleg van nieuwe bloemen.

Erysimum Bowles Mauve
Knopvorming Erysimum ‘Bowles Mauve’

Wanneer en hoe snoeien Erysium ?

De plant bloeit zeer lang door. Sommige soorten zoals Erysimum ‘Bowles Mauve’ bloeit bijna het hele jaar. Dat maakt het snoeien van de soort Erysimum ‘Bowles Mauve’ best lastig.

Je kunt ervoor kiezen om na de hoofdbloei in oktober, de hele plant licht terug te knippen. Haal ongeveer 3 à 5 cm van de bovenste groei af. Of laat de plant anders doorbloeien. Dan snoei je hem vervolgens in het voorjaar licht terug.

Na een paar jaar wordt Erysimum ‘Bowles Mauve’ kaal aan de onderkant. Wat kun je tegen kale stengels? De plant diep terugsnoeien tot ver in het oude hout is niet zinvol. De plant reageert slecht op drastische snoei en zal nauwelijks of niet meer uitlopen.

Tips voor verzorging in de winter

De plant is redelijk winterhard. Wanneer er strenge vorst optreedt, heeft de plant bescherming nodig. Dek Erysimum ‘Bowles Mauve’ af met vliesdoek van een dikke kwaliteit.

Planten combineren met Erysimum ‘Bowles Mauve ‘

Erysimum ‘Bowles Mauve ( muurbloem) staat goed in een informele- en graveltuin. Je kunt hem uitstekend combineren met  Euphorbia, , LavateraLavendel en andere langbloeiende, vaste planten.

Lavatera
Lavatera

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief