Erysimum

Erysimum ‘Bowles Mauve’

Muurbloem of Steenraket

  • Standplaats: volle zon
  • Grondsoort: goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: maart-okt.
  • Hoogte: 50 – 80 cm
  • Wintergroen:ja
  • Winterhard: redelijk winterhard

Soorten

Erysimum ‘Bowles Mauve’

Erysimum ‘Bowles Mauve’ (muurbloem) is onmisbaar vanwege zijn zeer lange bloeitijd. Hij produceert van maart tot ver in oktober lange, rechtopgaande bloemaren met lilapaarse bloemen. Het is ook een uitstekende vlinderplant.

Het blad van deze plant mag er ook zijn. De smalle, grijsgroene bladeren zijn het hele jaar door aantrekkelijk om te zien. Houd er wel rekening mee dat Erysimum ‘Bowles Mauve’ een kortlevende plant is. Moet om de twee of drie jaar vervangen worden.

Bloemen verwijderen

Bij Erysimum ‘Bowles Mauve’ loont het echt de moeite om constant de oude bloemaren te verwijderen. Knip tijdens het bloeiseizoen voortdurend de uitgebloeide, bloemstengels helemaal af. Daarmee stimuleer je de aanleg van nieuwe bloemen.

Erysimum Bowles Mauve
Knopvorming Erysimum ‘Bowles Mauve’

Snoeien

Bloeit zeer lang door. Sommige planten bloeien het hele jaar. Dat maakt het snoeien van Erysimum ‘Bowles Mauve’ best lastig.

Je kunt ervoor kiezen om na de hoofdbloei in oktober, de hele plant licht terug te knippen. Haal ongeveer 3 à 5 cm van de bovenste groei af. Of laat de plant anders doorbloeien.

Na een paar jaar wordt Erysimum ‘Bowles Mauve’ kaal aan de onderkant. Wat kun je ertegen doen. De plant diep terugsnoeien tot ver in het oude hout is niet zinvol. De plant reageert slecht op drastische snoei en zal nauwelijks of niet meer uitlopen.

Overwinteren

De plant is redelijk winterhard. Wanneer er strenge vorst optreedt, heeft de plant bescherming nodig. Dek Erysimum ‘Bowles Mauve’ af met vliesdoek van een dikke kwaliteit.

Erysimum ‘Bowles Mauve ‘ Combineren

Erysimum ‘Bowles Mauve kun je uitstekend combineren met vaste planten zoals EuphorbiaSalvia nemorosa, LavateraLavendel.

Lavatera
Lavatera