Eunoymus fortunei

Euonymus fortunei ‘Esmerald Gaiety’

Euonymus fortunei ‘Esmerald Gaiety’

Euonymus fortunei

Kardinaalsmuts

  • Standplaats: volle zon / halve schaduw / schaduw
  • Grondsoort: goede doorlatende grond
  • Bloeiperiode: mei – juni
  • Hoogte / Breedte: afhankelijk van het soort
  • Wintergroen: Ja
  • Winterhard: ja

Euonymus fortunei is één van de meest populaire, groenblijvende struiken. Alle soorten zijn de moeite waard om te laten groeien. Bovendien vergen ze weinig onderhoud.

Alle Euonymus fortunei zijn ook uitstekende bodembedekkers en klimplanten. Ze kunnen tegen een muur of schutting geleid worden.

Soorten

Euonymus f. ‘Esmerald ‘n’ Gold’

Een heel vrolijk soort is Euonymus f. ‘Esmerald ‘n’ Gold’. Hij heeft heldere, groene bladeren met breed geelgouden randen. In de winter neemt het blad een rozige tint aan.  Euonymus f. ‘Esmerald Gaiety’ daarentegen draagt donkergroene bladeren met witte randen.

Euonymus fortunei ‘Harlequin

Voor opvallend, witgroen blad neem Euonymus fortunei ‘Harlequin. Het is een uitstekende, groenblijvende, laagblijvende bodembedekker. Ook  Euonymus fortunei ‘Minimalis’ zal de bodem goed bedekken. Dit struikje heeft een brede, bossige groeiwijze.

Euonymus fortunei
Euonymus f. ‘Minimalis’                       Euonymus fortunei ‘Harlequin’

Snoeien

Euonymus fortunei snoeien. Om de vorm van de struik te behouden kunnen in maart lange scheuten diep teruggesnoeid worden. Bontbladige soorten kunnen ook groene bladeren produceren. Knip ook de groene bladeren eruit.

Verzorging

Vorstschade. Blad van Euonymus fortunei is lichtbruin geworden door de vorst. uitlopen. Wanneer de nieuwe groeiknoppen zichtbaar zijn is het een goede tijd om door de vorst beschadigde takken met lichtbruine bladeren terug te snoeien.

Hoe doe je dat? Knip met een snoeischaar of een takkenschaar de beschadigde takken tot net boven een nieuwe, sterke groeiknop terug. Kom je nog takken tegen met slechts een paar lichtbruine bladeren. Pluk deze dan gewoon met de hand af.

Combinaties maken

De struik Euonymus fortunei kan uitstekend gecombineerd worden met Brunnera macrophylla , Pittosporum tobira ‘Nanum‘, Groenblijvende bodembedekkers en Geraniums.

Geranium Johnson Blue
Geranium ‘Johnson Blue’