Euphorbia

Euphorbia characias subsp. wulfenii

Euphorbia characias subsp. wulfenii

Euphorbia

Wolfsmelk

  • Standplaats: volle zon of halve schaduw
  • Grondsoort: goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: april – juni
  • Hoogte: afhankelijk van het soort
  • Wintergroen:ja
  • Winterhard:ja

Veel euphorbias onderscheiden zich door hun geelgroene bloemen die veelal in het voorjaar verschijnen. De meeste euphorbias hebben een voorkeur voor de volle zon of halve schaduw en kunnen het beste geplant worden op een beschutte plek uit de wind.

Soorten

Euphorbia characias subsp. wulfenii

Euphorbia characias subsp. wulfenii. Deze schitterende, groenblijvende, vaste plant draagt in het vroege voorjaar grote, opvallende geelgroene bloemtrossen met een bronzen oog op lange stelen, die bezet zijn met aantrekkelijk grijsgroen blad.

Het is een plant die het hele jaar door structuur geeft aan een border. Euphorbia characias subsp. wulfenii heeft veel ruimte nodig. Hij wordt ongeveer 1 meter hoog en 1,5 meter breed.

Euphorbia amygdaloides var. robbiae

Euphorbia amygdaloides var. robbiae is een andere uitstekende, groenblijvende euphorbia. Hij bloeit in de maanden april en mei met losse geelgroene pluimen boven donkergroen rosetvormig blad. Dit soort doet het goed in de droge schaduw onder struiken en hagen.

Euphorbia amygdaloides is ook een uitstekende bodembedekker en bereikt ongeveer een hoogte van 40 cm.

Euphorbia amygdaloides ‘Purpurea’

Voor purperrood blad kies Euphorbia amygdaloides ‘Purpurea’.

euphorbia characias wulfenii
Blad Euphorbia ch. subsp. wulfenii        Bloem  Euphorbia characias subsp. wulfenii

Snoeien

Hoe en wanneer Euphorbia characias subsp. wulfenii (wolfsmelk) snoeien.  Elke nieuwe steel van deze plant is tweejarig. In het eerste jaar verschijnen alleen de bladeren aan de stelen. In  het tweede jaar zullen deze stelen pas bloemen dragen. Wanneer  de stelen met de bloemtrossen zijn uitgebloeid, kunnen ze eind juni tot aan de grond worden afgeknipt.

Snoeien Euphorbia amygdagloides var. robbiae (wolfsmelk). Wanneer de stelen met de bloemhoofden zijn uitgebloeid, kunnen ze in de late zomer of vroege herfst helemaal worden afgeknipt. Nieuwe bladrozetten zullen constant aan de basis verschijnen.

Draag handschoenen bij het afknippen van de bloemstengels en stelen ! Het witte sap uit Euphorbias is giftig en kan huidirritatie veroorzaken.

Overwinteren Euphorbia characias

Euphorbia characias subsp. wulfenii is redelijk winterhard. Bij strenge vorst en schrale, uitdrogende wind heeft deze plant winterbescherming nodig. De voet van de plant afdekken met een flinke laag droog blad of compost. De plant zelf afdekken met een aantal lagen vliesdoek.

Combinaties maken

Euphorbias kunnen mooi gecombineerd worden met Erysimum’Bowles Mauve’, Aquilegia, Brunnera , Ceanothus, Taxus baccata,

Erysimum Bowles Mauve
Erisymum ‘Bowles Mauve’