Euphorbia

Euphorbia characias subsp. wulfenii

Euphorbia characias subsp. wulfenii

Euphorbia

Wolfsmelk

  • Standplaats: volle zon of halfschaduw
  • Grondsoort: goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: maart – juni
  • Hoogte: 0,8 -1,2 m
  • Wintergroen:ja
  • Winterhard:ja

Veel euphorbia’s onderscheiden zich door hun geelgroene bloemen die veelal in het voorjaar verschijnen. De meeste euphorbia’s hebben een voorkeur voor de volle zon of halfschaduw en kunnen het beste geplant worden op een beschutte plek uit de wind.

Soorten

Euphorbia characias subsp. wulfenii

Euphorbia characias subsp. wulfenii. Deze schitterende, groenblijvende, vaste plant draagt in het vroege voorjaar grote, opvallende geelgroene bloemtrossen met een bronzen oog op lange stelen, die bezet zijn met aantrekkelijk grijsgroen blad.

Het is een plant die het hele jaar door structuur geeft aan een border. Euphorbia characias subsp. wulfenii heeft veel ruimte nodig. Hij wordt ongeveer 1,2 m hoog en 1,5 m breed.

Euphorbia  characias ‘Black Pearl’

Deze mooie, compacte euphorbia onderscheidt zich door zijn geelgroene bloemen met een donker oog in het centrum. Het blauwgroene blad is smal en langwerpig. Euphorbia characias ‘Black Pearl’ is geschikt voor een kleine tuin. Hij bereikt ongeveer een hoogte van 80 cm en een breedte van 75 cm.

Euphorbia characias
Euphorbia ch. ‘Silver Swan’                          Euphorbia ch. subsp. wulfenii

Euphorbia characias ‘Silver Swan’

Euphorbia characias ‘Silver Swan” is een fantastische, bontbladige wolfsmelk met grijsgroen blad met een crême rand. De fraaie, witte bloemen met lichtgroene strepen komen begin april te voorschijn. Dit soort wordt ongeveer 75 cm hoog en 75 cm breed.

Snoeien

Hoe en wanneer Euphorbia characias snoeien. Elke nieuwe steel van deze plant is tweejarig. In het eerste jaar verschijnen alleen de bladeren aan de stelen. In  het tweede jaar zullen deze stelen pas bloemen dragen. Wanneer  de stelen met de bloemtrossen zijn uitgebloeid, kunnen ze eind juni tot aan de grond worden afgeknipt.

Draag handschoenen bij het afknippen van de bloemstengels en stelen ! Het witte sap uit Euphorbias is giftig en kan huidirritatie veroorzaken.

Overwinteren Euphorbia characias

Euphorbia characias  is redelijk winterhard. Bij strenge vorst en schrale, uitdrogende wind heeft deze plant winterbescherming nodig. De voet van de plant afdekken met een flinke laag droog blad of compost. De plant zelf afdekken met een aantal lagen vliesdoek.

Stelen die beschadigd zijn door de vorst kunnen in maart tot aan de grond toe worden afgeknipt.

Combinaties maken

Euphorbia characias kan uitstekend gecombineerd worden met Erysimum’Bowles Mauve’, Aquilegia, Brunnera , Ceanothus, Taxus baccata,

Erysimum Bowles Mauve
Erisymum ‘Bowles Mauve’