Festuca glauca
Festuca
Zwenkgras / Schapengras
Standplaats: volle zon
Grondsoort: goed doorlatende grond
Bloeiperiode: mei-juli
Hoogte: 30-40 cm
Wintergroen: ja
Winterhard: ja
Festuca glauca ( blauw schapengras of zwenkgras ) is ons lievelingsgras omdat dit siergras zo’n mooie, blauwe kleur heeft in de zomer en in de winter en zo fijn laag blijft. Je kunt festuca glauca met een gerust hart aanplanten als een lage, wintergroene bodembedekker in de tuin. Je mag ervan uitgaan dat hij niet hoger wordt dan 30-40 cm.
Hoe snoei ik festuca glauca?
Het snoeien van Festuca glauca ( blauw schapengras of zwenkgras) is een vraag die veel tuinliefhebbers bezighoudt. Na de wintermaanden zie je vaak dat het gras aan de onderkant wat bruin eruit ziet. Diep terugknippen in maart is niet de beste manier om het gras weer een goed uiterlijk te geven. We adviseren je om een kleine harkje te gebruiken waarmee je het dode, bruine loof eruit kamt.
Of trek het lelijk, afgestorven loof met je handen eruit. Daarmee zorg je voor ruimte, voor het nieuwe, frisse loof in het voorjaar.
Doof loof verwijderen uit Festuca glauca
De mooiste soorten Festuca glauca
Festuca glauca ‘Intense Blue’
Het blauwgetinte naaldachtige loof van Festuca glauca ‘Intense Blue’ zul je niet snel over het hoofd zien. Dit blauwe schapengras is het hele jaar door een lust voor het oog, ook in de winter. Tijdens de wintermaanden blijft het gras zijn blauwe kleur behouden. In de zomer kun je genieten van de zilvergrijze bloeiaren die later naar strogeel verkleuren. Verder heeft ‘Intense blue’ een polvormige groeiwijze.
Festuca glauca ‘Elijah Blue’
‘Elijah Blue’, ooit ontdekt door een Amerikaanse kweker als zaailing, is één van de mooiste blauwe soorten, die lang meegaat. Niet alleen in de tuin maar ook in een plantenbak is het echte blikvanger. Net als ‘Intense blue’ wordt hij ongeveer 30-40 hoog.
.
Festuca glauca ‘Elijah’ en Festuca glauca ‘Intense Blue’
Festuca gautieri
Grappig genoeg wordt Festuca gautieri, ook wel berenvel genoemd. Het siergras Festuca gautieri heeft een groene kleur en is trouwens wat minder bekend als de blauwe festuca. Toch kun je hem leuk toepassen in een tuinborder. Plant hem in groepjes aan, dan ontstaat er een mooi, groen, tapijt met kleine ronde bolletjes, die wintergroen blijven. Verwacht een hoogte van 20 cm. Zijn kleine broer Festuca glauca ‘Pic Carlit’ wordt slechts 10 cm hoog en is een echte dwervorm.
Waar en hoe planten?
- Wist je dat Festuca glauca oorspronkelijk afkomstig is uit Zuid-Frankrijk. Daarom doe je er goed aan om dit siergras een plekje in de volle zon te geven. In de schaduw zal de plant niet gelukkig worden. Grassen als Festuca glauca staan graag in goed gedraineerde grond, dat ook best wat aan de droge kant en zanderig mag zijn.
- Wanneer Festuca glauca planten? Zodra het gevaar voor de vorst in het voorjaar is geweken, kun je gaan planten. Je hebt van eind maart tot aan de vroege herfst de tijd om dit siergras in de grond te zetten.
- Plantafstand. Hoeveel planten heb je op een vierkante meter nodig om een mooi tapijt te maken? sReken op 6 planten per vierkante meter. En per strekkende meter mag je 20 cm tussen de planten aanhouden.
Hoe Festuca glauca scheuren?
Het hart van Festuca glauca begint er wat dof bruin uit te zien. Je vraagt je dan af, wat eraan de hand is met de plant. Een bruin hart is een teken dat de groeikracht aan het teruglopen is. Je kunt dit proces stoppen door de plant te verjongen.
Door dit siergras te scheuren of te delen in maart verkrijg je gemakkelijk nieuwe stukken met genoeg leven erin. Graaf de graspol uit de grond op en gebruik een mes om hem in 2 stukken te delen. Na de deling geef je de stukken een nieuw plekje en natuurlijk direct na de aanplant veel water geven.
Welke planten passen bij Festuca glauca?
We inspireren je graag. Zelf vinden we dat de zomerbloeiende lavendel ‘Hidcote’ mooi combineert met Festuca glauca. Het felle paarsblauw van deze lavendel zal de blauwe kleur van het siergras extra doen oplichten. Ook droogmindende planten zoals Helianthemum, Stachys byzantina, Sedum passen er goed bij.
Lavandula angustifolia ‘Hidcote’