Festuca glauca

Festuca glauca

Festuca glauca

Festuca

Zwenkgras / Schapengras

Standplaats: volle zon
Grondsoort: droge zanderige, goed doorlatende grond
Bloeiperiode: mei-juli
Hoogte: afhankelijk van het soort
Wintergroen: ja
Winterhard: ja

Festuca ook wel zwenkgras of schapengras genoemd is een makkelijk, laagblijvend, wintergroen siergras, dat om weinig onderhoud vraagt. Bovendien is Festuca een goede bodembedekker en geschikt voor vakbeplanting.

Probeer Festuca ook eens voor een buxus te zetten of plant hem aan de voet van een olijfboom. Of zet het gras in een pot. Dat kan ook.

Soorten

Festuca glauca

Festuca glauca, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Frankrijk, heeft opvallend, smal, blauwgetint loof en behoudt gedurende de winter zijn kleur. In de zomer bloeit dit gras met bloeiaren, die eerst de kleur van het gras aannemen om later te verkleuren naar strogeel.

Festuca glauca ‘Elijah Blue’

Mooie, goede, diepblauwe soorten zijn Festuca glauca ‘Elijah Blue’ en Festuca glauca ‘Intense Blue’. Beide worden ongeveer 40 cm hoog.

Festuca glauca ‘Azurit’

Er is ook nog een soort dat heel klein blijft. Festuca glauca ‘Azurit’ bereikt slechts een hoogte van 15 cm maar zijn zilverblauwe loof heeft verder de eignschappen van Festuca glauca.

Festuca glauca Intense Blue
Festuca glauca  in terracotta pot            Festuca glauca ‘Intense Blue’

Festuca gautieri

Naast Festuca glauca wint ook Festuca gautieri steeds meer aan populariteit. Festuca gautieri wordt 20 cm hoog, heeft een wat stijve groeiwijze en vormt een strakke, nette pol. Het groengetinte loof voelt aan als kleine naalden.

In juni-juli groeien uit de pol kleine, groene aren, die later in het seizoen naar goudgeel verkleuren. Festuca gautieri ‘Pic Carlit’ is een een fraaie dwervorm en wordt niet hoger dan 10 cm.

Snoeien

Festuca snoeien. Aan het einde van de winter kan Festuca er wat bruin uitzien. Festuca glauca ( blauw schapengras) moet niet afgeknipt worden maar kan het beste ‘gekamd’ worden.

In maart, net voordat de nieuwe groei begint, trek je met je handen het lelijke, bruine en loszittende, dooie loof eruit. Dat is alles wat je hoeft te doen. Festuca gautieri behandel je op dezelfde manier.

Verzorging

Wanneer Festuca glauca planten. Dit grassoort kan vanaf het voorjaar (maart) tot aan de vroege herfst, behalve in droge periodes en wanneer het vriest, aangeplant worden.

Plantafstand. Wordt Festuca glauca als bodembekker aangeplant, houd dan een afstand van 20 cm tussen de planten aan.

Festuca glauca verplanten. Wil je Festuca glauca herplanten, dan is maart het beste tijdstip om dit karwei uit te voeren.

Vermeerderen

Festuca glauca vermeerderen. Volwassen pollen van dit siergras hebben de neiging om in de loop der tijd in het centrum af te sterven. Het beste is om deze pollen om de twee of drie jaar te delen.

De beste tijd om Festuca glauca te delen is maart, net voordat de nieuwe groei begint. Voor het delen heb je slechts een groot mes nodig. Snijd met een mes (b.v. een keukenmes) de wortelkluit in tweeën. Zet de gedeelde stukken in de grond en geef ze vervolgens goed water.

Festuca glauca combineren

Siergras Festuca glauca kan fraai gecombineerd worden met Lavandula, Stachys byzantina, Sedum, .

Lavandula angustifolia
Lavandula angustifolia