Ficus carica

Ficus carica

Ficus carica

Ficus carica

Vijg of Vijgenboom

  • Standplaats: volle zon
  • Grondsoort: zeer goede doorlatende grond
  • Hoogte: 5 meter
  • Wintergroen : nee
  • Winterhard: bij strenge vorst bescherming nodig

Een vijg is een bladverliezende struik of boom met opvallende, grote, groene, diep ingesneden bladeren. Produceert eetbare vruchten. In een zeer warm klimaat mag je van een vijgenboom al gauw twee oogsten verwachten. In ons klimaat in een warme zomer levert hij vaak maar één oogst op. De boom komt uit het Middellandse Zeegebied en stelt dus een warme, zonnige, beschutte standplaats op prijs.

Soorten

Een soort die vaak wordt aangeplant is Ficus carica ‘Brown Turkey’. De vijgen van dit soort hebben een roodbruine kleur en rijpen zo ongeveer eind augustus/begin september.

Snoeien.

Ficus carica (vijgenboom ) snoeien. Eind november of begin december nadat de bladeren zijn gevallen, kan de vijg gesnoeid worden. Overtollige, dode of kruisende takken kunnen teruggesnoeid worden tot op één knop of twee knoppen (ogen).

Of snoei de vijg eind februari of begin maart. Maar niet veel later. Een vijg kan bij te laat snoeien in het voorjaar gaan bloeden in vorm van witte kleverige sap.
Vriest het in deze periode, stel de snoeibeurt dan even uit.

Vruchten die flink groter zijn dan een erwt kun je eind oktober afknippen en verwijderen. Ze zullen namelijk niet meer rijp worden.

Overwinteren vijgenboom

Een vijgenboom  is goed winterhard. Zakt de temperatuur naar -10 c. , dan heeft de vijg winterbescherming nodig. Een vijgenboom die in de volle grond staat, kan worden afgedekt met rietmatten of met een aantal lagen vliesdoek. Staat de vijg in een pot, plaats dan een winterhoes om de plant.

Combinatie

Oleander en rozemarijn zijn goede partners voor Ficus caria.

Oleander
Nerium oleander