Ficus carica
Ficus carica
Vijg of Vijgenboom
- Standplaats: volle zon
- Grondsoort: zeer goede doorlatende grond
- Hoogte: 5 meter
- Wintergroen : nee
- Winterhard: bij strenge vorst bescherming nodig
Een vijg is een bladverliezende struik of boom met opvallende, grote, groene, diep ingesneden bladeren. Produceert eetbare vruchten. In een zeer warm klimaat mag je van een vijgenboom al gauw twee oogsten verwachten. In ons klimaat,in een warme zomer, levert hij vaak maar één oogst op.
Ficus carica ‘Brown Turkey’
Een soort die vaak wordt aangeplant is Ficus carica ‘Brown Turkey. De vijgen van dit soort hebben een roodbruine kleur en worden begin september rijp. ‘Brown Turkey’ wordt ongeveer 4 meter hoog. Deze vijgenboom is oorspronkelijk afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Ficus caria ‘Brown Turkey’ stelt dus een warme, zonnige, beschutte standplaats op prijs.
Verder staat hij graag in humusrijke, goed gedraineerde grond waarin het water goed kan weglopen.
Wanneer en hoe moet ik snoeien?
Wintersnoei
Ficus carica (vijgenboom ) snoeien. Eind november of begin december nadat de bladeren zijn gevallen, kan de vijg gesnoeid worden. Overtollige, dode of kruisende takken kunnen teruggesnoeid worden tot op één knop of twee knoppen (ogen).
Of snoei de vijg eind februari of begin maart. Maar niet veel later. Een vijg kan bij te laat snoeien in het voorjaar gaan bloeden in vorm van witte kleverige sap. Vriest het in deze periode, stel de snoeibeurt dan even uit.
Zomersnoei
Zomersnoei Ficus carica (vijgenboom). Nieuwe, jonge scheuten kunnen in juni ingekort worden tot 4 à 6 bladeren. Zo’n snoeibeurt stimuleert de aanleg van mini-vruchten, vaak niet groter dan een kleine knop, in de herfst. Deze mini-vruchten zullen zich in het jaar daarop verder ontwikkelen tot grote vruchten (vijgen).
Wat te doen met onrijpe vijgen?
Harde, grote groene vijgen die aan het einde van het seizoen niet rijp zijn geworden, kunnen het beste in november afgeknipt en verwijderd worden. Indien de vruchten niet verwijderd worden, kunnen ze tijdens de wintermaanden gaan rotten.
Hoe winterhard is een vijgenboom?
Een vijgenboom is goed winterhard. Zakt de temperatuur naar -10 c. , dan heeft de vijg winterbescherming nodig. Een vijgenboom die in de volle grond staat, kan worden afgedekt met rietmatten of met een aantal lagen vliesdoek. Staat de vijg in een pot, plaats dan een winterhoes om de plant.
Planten combineren met een vijgenboom
Welke planten passen bij een vijgenboom? Een vijgenboom laat zich goed combineren met oleander en rozemarijn.
Nerium oleander