Forsythia

Forsythia

Forsythia

Forsythia

Chinees Klokje

  • Standplaats: volle zon / halve schaduw
  • Grondsoort: alle grondsoorten/ goede doorlatende grond
  • Bloeiperiode: maart – april
  • Hoogte / Breedte: h. 2-2,50 m, br. 3 m.
  • Wintergroen: nee
  • Winterhard: ja

De voorjaarstuin wordt altijd een stuk minder saai als de Forsythia bloeit. Vanaf februari tot april zijn de takken van deze struik overladen met massa’s helder, goudgele bloemen. De bladeren verschijnen nadat de bloemen zijn uitgebloeid.

De mooiste forsythia

Forsythia intermedia ‘Spectabilis’

Een mooi, dankbaar soort is Forsythia intermedia ‘Spectabilis’. Hij produceert in maart en april intens, diepgele bloemen, draagt ovaal, smal, donkergroen blad. Verder heeft deze voorjaarsbloeiende struik een opgaande, bossige groeiwijze en wordt ruim 2 meter hoog. Kan ook als haagplant geplant worden.

Wanneer en hoe moet ik snoeien?

  • Een volwassen forsythia (Chinees klokje) moet direct na de bloei in mei teruggesnoeid worden. Snoei elk jaar ongeveer 1/4 of 1/3 van de oudste takken, waaraan de uitgebloeide, bruine bloemen zitten, tot enkele centimeters boven de grond terug. Niet snoeien heeft tot gevolg dat de struik steeds minder rijk gaat bloeien.
  • Als een Forsythia te groot is geworden kan hij drastisch teruggesnoeid worden. Zo’n drastische snoei kan het beste in maart gebeuren. Snoei alle takken terug tot 10-20 cm boven de grond. Lage, jonge scheuten kunnen blijven staan. Vaak is het handig om eerst met de dikste takken te beginnen.
  • Omdat deze takken nogal stug zijn, is het raadzaam om deze met een takkenschaar terug te snoeien. Voor de overige takken kun je een gewone snoeischaar gebruiken.

Wanneer en hoe planten forsythia?

Forsythia’s in containers kunnen het hele jaar aangeplant worden, behalve als het vriest. De beste tijd is toch wel maart – sept. In deze maanden is de grond warm en zullen de struiken sterke groei ontwikkelen.

Wat is de beste standplaats voor deze struik? Forsythia doet het goed in alle grondsoorten  zolang het water maar goed weg kan lopen in de grond. Verder staat hij graag op een plek in de volle zon, maar verdraagt ook lichte schaduw.

Planten combineren met forsythia

Forsythia kan fraai gecombineerd worden met andere bloeiende struiken zoals  Magnolia stellata, Ribes sanguineum, Cornus alba, Viburnum tinus.


Viburnum tinus

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief