Forsythia

Forsythia

Forsythia

Forsythia

Chinees Klokje

  • Standplaats: volle zon / halve schaduw
  • Grondsoort: alle grondsoorten/ goede doorlatende grond
  • Bloeiperiode: maart – april
  • Hoogte / Breedte: h. 2-2,50 m, br. 3 m.
  • Wintergroen: nee
  • Winterhard: ja

De voorjaarstuin wordt altijd een stuk minder saai als de Forsythia bloeit. Vanaf februari tot april zijn de takken van deze struik overladen met massa’s helder, goudgele bloemen. De bladeren verschijnen nadat de bloemen zijn uitgebloeid.

Forsythia is niet echt kieskeurig wat grondsoort betreft en houdt het liefst van een zonnige standplaats.

Soorten

Forsythia intermedia ‘Spectabilis’

Een goed soort is Forsythia intermedia ‘Spectabilis’. Hij produceert in maart en april intens, diepgele bloemen, draagt ovaal, smal, donkergroen blad en wordt ruim 2 meter hoog.

Snoeien

Forsythia snoeien

Een volwassen forsythia moet direct na de bloei in mei teruggesnoeid worden. Snoei elk jaar ongeveer 1/4 of 1/3 van de oudste takken, waaraan de uitgebloeide, bruine bloemen zitten, tot enkele centimeters boven de grond terug.

Niet snoeien heeft tot gevolg dat de struik steeds minder rijk gaat bloeien.

Drastisch snoeien Forsythia

Als een Forsythia te groot is geworden kan hij drastisch teruggesnoeid worden. Zo’n drastische snoei kan het beste in maart gebeuren. Snoei alle takken terug tot 10-20 cm boven de grond. Lage, jonge scheuten kunnen blijven staan. Vaak is het handig om eerst met de dikste takken te beginnen.

Omdat deze takken nogal stug zijn, is het raadzaam om deze met een takkenschaar terug te snoeien. Voor de overige takken kun je een gewone snoeischaar gebruiken.

Verzorging

Plantafstand Forsythia. Houd bij het aanplanten een afstand van 1 m. tussen de planten aan.

Wanneer Forsythia planten

Forsythia’s in containers kunnen het hele jaar aangeplant worden, behalve als het vriest. De beste tijd is toch wel maart – sept. In deze maanden is de grond warm en zullen de struiken sterke groei ontwikkelen.

Combinaties maken

Forsythia kan fraai gecombineerd worden met andere struiken zoals  Magnolia stellata, Ribes sanguineum, Cornus alba, Viburnum tinus.


Viburnum tinus