Gaura

Gaura lindheimeri ‘Whirling Butterflies’

Gaura lindheimeri ‘Whirling Butterflies’

Gaura lindheimeri

Prachtkaars

  • Standplaats: zonnig
  • Grondsoort: goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: juni – nov
  • Hoogte: 1,2 m.
  • Wintergroen: bladverliezend.
  • Winterhard : vorstgevoelig

Gaura lindheimeri ook wel de Prachtkaars genoemd is een sierlijke, luchtige plant, die bloeit met massa’s roze of witte bloemen in lange aren. Hij is zeer goed te combineren met informele uitziende planten, vooral met siergrassen. In een pot op een terras ziet hij er ook indrukwekkend uit.

Tevens is Gaura lindheimeri een zeer langbloeiend plant. Hij bloeit onafgebroken van juni tot november. Ook leent de plant zich uitstekend om snel gaten op te vullen tussen andere vaste planten.

Soorten

Gaura lindheimeri ‘Siskiyou Pink’

Mooi donkerroze bloeiende soorten zijn Gaura lindheimeri ‘Siskiyou Pink’ ( hoogte 1m.) en Gaura lindheimeri ‘Crimson Butterflies’ ( hoogte 0,80 m.).

Gaura lindheimeri ‘Whirling Butterflies’

Gaura lindheimeri ‘Whirling Butterflies’ heeft grijsgroene bladeren en produceert witte vlinderachtige bloemen, die later enigszins naar zachtroze verkleuren. ( hoogte 0,75 m).

Gaura lindheimeri ‘White Dove’

Wat compacter is Gaura lindheimeri ‘White Dove’. Hij bereikt een hoogte van 30 cm.

Snoeien

Snoeien Gaura lindheimeri. De plant reageert goed op een lichte knipbeurt tijdens het groeiseizoen. Knip de stengels, die hebben gebloeid, tot aan de basis af  om een tweede bloei te stimuleren.

In maart nadat het gevaar voor de vorst is geweken, kunnen de afgestorven stengels tot bijna op de grond toe worden afgeknipt.

Overwinteren

Houdt niet van natte grond in de winter. Gaura is ook matig winterhard. Laat de uitgebloeide stengels tijdens de winterperiode staan. Dat geeft de plant nog de nodige bescherming in de wintermaanden.

Breng bij lichte tot matige vorst een flinke laag droog blad of compost rond de basis van de plant aan.

Aanplanten Gaura

Zet Gaura lindheimeri op een zonnige, droge standplaats in goed doorlatende grond. Plantafstand Gaura lindheimeri. Houd bij het aanplanten een afstand van 40 à 50 cm tussen de planten aan.

Combinaties maken

Gaura lindheimeri kan fraai gecombineerd worden met Coreopsis, Hemerocallis, Persicaria , Verbena bonariensis  en met Siergrassen.

Verbena bonariensis
Verbena bonariensis