Gaura

Gaura lindheimeri ‘Whirling Butterflies’

Gaura lindheimeri ‘Whirling Butterflies’

Ontdek alles over de Gaura lindheimeri, een veelzijdige en sierlijke vaste plant die in elke tuin past. Leer over de verschillende soorten, groei, verzorging en combinaties die je kunt maken om een prachtige en kleurrijke tuin te creëren.

Gaura lindheimeri is een aantrekkelijke vaste plant die zowel in de tuin als in potten op een terras prachtig staat. Met zijn elegante en sierlijke bloemen in verschillende tinten roze, rood en wit, biedt de plant een betoverende aanblik en zorgt voor een luchtig gevoel in elke tuin.

De Nederlandse naam voor Gaura lindheimeri is Prachtkaars.

Welke soorten zijn er?

De plant is verkrijgbaar in verschillende soorten, zoals de roze bloeiende Gaura lindheimeri ‘Siskiyou Pink’ en de rode ‘Gaudi Red’, de wit bloeiende ‘Whirling Butterflies’ en ‘Snowbird’, of de compacte ‘White Dove’. Deze variëteiten zijn echte blikvangers in de tuin en hebben elk hun eigen specifieke kenmerken. De Gaura lindheimeri is onderdeel van de Gaura-familie.

Gaura lindheimeri ‘Siskiyou Pink’

Een donkerroze bloeiende soort is Gaura lindheimeri ‘Siskiyou Pink’. Deze bereikt een hoogte van 100 cm. Een alternatief is de Gaura lindheimeri ‘Crimson Butterflies’. Deze bereikt een hoogte van 80 cm.

Gaura lindheimeri ‘Whirling Butterflies’ 

Gaura lindheimeri ‘Whirling Butterflies’ heeft grijsgroene bladeren en produceert witte vlinderachtige bloemen, die later enigszins naar zachtroze verkleuren. Bereikt een hoogte van 75 cm.

Gaura lindheimeri ‘White Dove’


Wat compacter is Gaura lindheimeri ‘White Dove’. Bereikt een hoogte van 30 cm.

Gaura lindheimeri ‘Gaudi Red’

Deze variëteit heeft opvallende rode bloemen en een compacte groeiwijze, met een hoogte van ongeveer 30 cm. ‘Gaudi Red’ is een uitstekende keuze voor een kleurrijk accent in de tuin en doet het ook goed in potten of plantenbakken.

Gaura lindheimeri ‘Snowbird’

‘Snowbird’ is een witbloeiende variëteit met een iets compactere groeiwijze dan ‘Whirling Butterflies’. Deze soort bereikt een hoogte van ongeveer 60 cm en is ideaal voor gebruik in borders, rotstuinen of gemengde beplantingen.

Hoe zorg je voor optimale groei en bloei?

Gaura lindheimeri groeit het best in de volle grond, in goed water doorlatende grond. Ook droge grond wordt goed verdragen.

Wanneer en hoe moet je snoeien?

De bloeitijd van Gaura lindheimeri loopt van juni tot november, waarbij de plant rijke bloei vertoont met roze, rode of witte bloemen in lange aren. Het snoeien van de plant gebeurt het best in het voorjaar, nadat het gevaar voor vorst is geweken.

Snoei de afgestorven stengels bijna tot op de grond terug om een nieuwe bloei te stimuleren. Tijdens het groeiseizoen kan Gaura lindheimeri licht gesnoeid worden om kale plekken te voorkomen en een continue bloei te bevorderen.

Hoe bescherm je Gaura lindheimeri tijdens de wintermaanden?

De plant is matig winterhard en kan tijdens strenge vorst wat extra bescherming gebruiken, zoals een laag droog blad of compost rond de basis. Laat de uitgebloeide stengels tijdens de winterperiode staan, dat geeft de plant ook de nodige bescherming als het vriest.

Waar en wanneer kun je Gaura lindheimeri het best planten?

De plantafstand voor ‘Whirling Butterflies’ bedraagt ongeveer 40 à 50 cm, afhankelijk van de gewenste dichtheid. Dit kun je ook aanhouden voor de andere soorten. Zet Gaura lindheimeri op een zonnige, droge standplaats in goed doorlatende grond. Planten kunnen het best in het voorjaar of najaar geplant worden, zodat ze voldoende tijd hebben om te wortelen voordat de winter begint.

Hoe zorg je voor een langere bloei?

Een van de meest aantrekkelijke eigenschappen van Gaura lindheimeri is de lange bloeiperiode die deze plant heeft. Om ervoor te zorgen dat je optimaal kunt genieten van de bloemen en een langere bloei kunt stimuleren, zijn er enkele verzorgingstips die je kunt volgen:

  • Hoewel Gaura lindheimeri droogtetolerant is en een goed doorlatende grond vereist, is het belangrijk om tijdens langere droge perioden en in de eerste paar weken na het planten regelmatig water te geven. Dit helpt de plant om gezond te blijven en een overvloedige bloei te behouden.
  • Een Gaura lindheimeri die in de volle grond staat hoeft niet bemest te worden. Staat de plant daarentegen in een pot, dan kan hij wel wat mest gebruiken. Geef een Gaura lindheimeri in een plantenbak tijdens het groeiseizoen vanaf juni tot en met augustus elke twee weken mest voor terras- en kuipplanten.
  • Het verwijderen van uitgebloeide bloemen kan helpen om een langere en overvloedige bloei te stimuleren. Door de uitgebloeide bloemen regelmatig te verwijderen, kan de plant zijn energie richten op het produceren van nieuwe bloemen in plaats van zaadproductie.
  • Hoewel Gaura lindheimeri over het algemeen een sterke en rechtopstaande groeiwijze heeft, kunnen sommige variëteiten wat extra ondersteuning nodig hebben, vooral tijdens zware regenval of sterke wind. Gebruik bijvoorbeeld bamboestokken om de planten overeind te houden en te voorkomen dat ze omvallen of afbreken.

Door deze verzorgingstips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Gaura lindheimeri gezond blijft en een langere bloeiperiode heeft. Dit helpt om een prachtig kleurenspektakel te creëren in je tuin en de sierlijke schoonheid van deze plant optimaal te benutten.

Hoe vermeerder je Gaura lindheimeri met succes?

Gaura lindheimeri is eenvoudig te vermeerderen door jonge stekken te nemen. Dit doe je bij voorkeur in het voorjaar of de vroege zomer. Neem stekken van ongeveer 10 cm lang, verwijder de onderste bladeren en plant de stekken in een pot met goed doorlatende grond.

Houd de grond licht vochtig en plaats de pot op een warme, lichte plek totdat de stekken wortels hebben gevormd. Na enkele weken zullen de stekken goed geworteld zijn en kunnen ze in de tuin of in grotere potten worden geplant.

Welke plantcombinaties zijn aantrekkelijk?

Deze mooie en grote plant kan goed gecombineerd worden met andere vaste planten, zoals Coreopsis, Hemerocallis, Persicaria, Verbena bonariensis en siergrassen. Hierdoor ontstaat er een divers en kleurrijk beeld in de tuin. Wanneer je Gaura lindheimeri plant, zorg dan voor voldoende ruimte zodat de plant goed kan groeien en tot zijn recht komt.

Andere plantensoorten om mee te combineren: 

Salvia nemorosa

Deze sierlijke plant met opvallende violetblauwe bloemaren vormt een mooie aanvulling op de luchtige bloemen van Gaura lindheimeri.

Echinacea

De opvallende bloemen met een kegelvormig hart van Echinacea, ook wel Zonnehoed genoemd, contrasteren prachtig met de sierlijke bloemen van Gaura lindheimeri.

Nepeta

Kattenkruid (Nepeta) heeft grijsgroene bladeren en lavendelblauwe bloemen die een mooi contrast bieden met de roze, rode en witte bloemen van Gaura lindheimeri.

Lavendel

De geurige bloemen en zilvergrijze bladeren van lavendel vormen een mooie aanvulling op de luchtige bloemen van Gaura lindheimeri.

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief