Geranium / Ooievaarsbek

Geranium sanguineum ‘Album’

Geranium sanguineum ‘Album’

Geranium

Ooievaarsbek

  • Standplaats: zonnig / halve schaduw
  • Grondsoort: goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode:  mei – juli
  • Hoogte: Afhankelijk van het soort
  • Wintergroen: nee
  • Winterhard: ja

9 gemakkelijke geraniums met tal van goeie eigenschappen in de kleuren wit, roze, magenta, blauw en donkerpaars. Een aantal zijn ook uitstekende bodembedekkers.

 Lage geraniums

Geranium s. 'Album', Geranium s. var. 'Striatum', Geranium s. 'Max Frei'
Geranium s. ‘Album’              Geranium s. var. ‘Striatum’          Geranium s. ‘Max Frei’

Geranium sanguineum

Zeer populair is Geranium sanguineum, ook wel bloedooievaarsbek genoemd. Dit soort is laagblijvend, heeft donkergroene, diep ingesneden bladeren en produceert in mei – juli een overvloed aan komvormige bloemen. Geranium s. ‘Album’ bloeit met fantastische, zuiver witte bloemen.

Geranium sanguineum. var. ‘Striatum’

Geranium s. var. ‘Striatum’ heeft lichtroze bloemen en is ook een zeer goede bodembedekker.

Geranium ssanguineum ‘Max Frei’

Geranium s. ‘Max Frei’ draagt fel, magentaroze bloemen. Alle Geranium sanguineum-soorten worden 25 – 40 cm hoog en 30 cm breed.

 Middelhoge geraniums

geranium, magnificum, Geranium m. 'Spessart', Geranium macrrorhizum
Geranium magnificum          Geranium macrorrhizum ‘Spessart’     Geranium macrorrhizum

Geranium macrorrhizum

Geranium macrorrhizum is één van de sterkste geraniums. Hij bloeit  vroeg in het voorjaar, vaak al eind april, begin mei. Tevens is Geranium macrorrhizum ook een goede, sterke bodembedekker voor moeilijke plaatsen, zoals onder een boom en andere droge en schaduwrijke plekken in de tuin.

Zijn bladeren zijn zo goed als wintergroen, licht aromatisch, en verkleuren in de herfst naar roodachtig. Geranium macrorrhizum heeft purperroze bloemen.

Geranium macrorrhizum ‘Album’

Geranium m. ‘Album’ en Geranium m. ‘White Ness’ produceren aantrekkelijke, witte bloemen. Geranium m. ‘Spessart’ is rijkbloeiend en draagt wit/roze bloemen. Alle Geranium macrorrhizum – soorten worden ongeveer 35 – 40 cm hoog en 60 cm breed.

Geranium psilostemon, Geranium p. 'Samobor', Geranium Rozanne

Geranium psilostemon      Geranium phaeum ‘Samobor’    Geranium Rozanne

Geranium phaeum ‘Samobor’

Geranium p. ‘Samobor’ is een opvallend soort en wordt 75 cm hoog en 35 cm breed. Hij heeft aantrekkelijke bladeren met donkerbruine vlekken en produceert bijzondere, bruinrode bloemen. Geranium p. ‘Album’ bloeit met zuiver witte bloemen met wat geel in het centrum.

Alle Geranium phaeum – soorten doen het ook goed op droge, schaduwrijke plekken, maar op een vochtige plaats zullen ze wel rijker bloeien en groeien.

Geranium magnificum

Ook de moeite waard is Geranium magnificum. Deze geranium produceert  in juni-juli paarsbloeiende bloemen met mooie, getekende, donkere nerven ( hoogte 50-60 cm).

Geranium ‘Rozanne’

Onovertroffen is Geranium magnificum (hoogte 40-60 cm) Deze geranium bloeit met prachtige, blauwe bloemen met een sprekend, wit hart, heeft een losse, bossige groeiwijze. Een extra bonus is de lange bloeitijd. Geranium ‘Rozanne bloeit van juli tot en met oktober.Soms zelfs tot eind nov.

Hoge geraniums

geranium psilostemon
Geranium psilostemon

Geranium  psilostemon

Wie een hoge geranium wilt hebben moet Geranium  psilostemon nemen. Het is een robuust soort voor het begin van de zomer. In juni – juli bloeit hij adembenemend met magentaroze bloemen met een opvallend zwart oog in het centrum.

Hij heeft wel wat ruimte nodig, want hij wordt 1 meter hoog en ruim 75 cm breed. Mooi te combineren met hogere planten, b.v. met Salvia n. ‘Caradonna’.

Snoeien

Geraniums snoeien. Geraniums reageren goed op een flinke knipbeurt in het midden van de zomer. Na de bloei eind juli kunnen de uitgebloeide bloemstengels en lelijk geworden blad tot net boven de grond worden teruggeknipt. Geef de plant na zo’n knipbeurt flink wat water en mest.

Nieuw, fris blad zal dan weer verschijnen en sommige geraniums zullen opnieuw gaan bloeien. Geranium phaeum ‘Samobor’, geranium ‘Johnson Blue’, geranium ‘Wargrave Pink’ geven bijna altijd een tweede bloei.

Verwijder in maart het lelijke, dode blad van de geraniums.

Plantafstand

Richtlijnen voor plantafstanden geraniums. Houd bij het aanplanten van lage geraniums een afstand van 20 – 30 cm tussen de planten aan.

Houd bij het aanplanten van middelhoge geraniums een afstand van 30 – 40 cm tussen de planten aan. Houd bij het aanplanten van hoge geraniums een afstand van 40 – 50 cm tussen de planten aan.

Wanneer Geraniums planten. Geraniums kun je het hele jaar aanplanten. De beste tijd is toch wel april-aug. In deze maanden is de grond warm en zullen de planten sterke groei ontwikkelen.

Verzorging

Na de bloei kunnen geraniums er wat lelijk en rommelig uitzien. Met name de bladeren zijn vaak geel of soms wat bruin geworden. Dat is op zich niets bijzonders. Knip de lelijk geworden bladeren gewoon af.

Combinaties maken

Geranium kan mooi gecombineerd worden met  Astrantia , Aquilegia , Bergenia,  Campanula , Liriope muscari .