Groenblijvende bodembedekkers

Bergenia cordifolia

Bergenia cordifolia

Groenblijvende bodembedekkers

Groenblijvende bodembedekkers zijn vaste planten die ervoor zorgen dat je jaarrond over een aantrekkelijke, groene tuin kunt beschikken. Deze planten zullen kale plekken snel veranderen in een dicht, aaneengesloten, groen tapijt en onderdrukken tegelijkertijd het opkomen van onkruid.

Wat zijn de kenmerken van groenblijvende bodembedekkers ?

Het zijn planten met een lage, kruipende groeiwijze die in de winter hun blad behouden. Verder zullen deze planten je veel werk besparen. Door hun dicht bladerdek krijgt onkruid namelijk geen kans om te groeien. Ook zijn ze geschikt om grote plantvakken op te vullen.

9 soorten groenblijvende bodembedekkers

Kies planten die passen bij de ligging van je tuin en de grondsoort. Er zijn vele soorten bodembedekkers met groenblijvend blad en bloemen met een standplaats voor de zon of schaduw. Hieronder de 9 beste soorten voor het groen maken van je tuin in alle seizoenen.

1. Ajuga reptans ‘Atropurpurea’

Ajuga reptans 'Atropurpurea'
Ajuga reptans ‘Atropurpurea’

Ajuga reptans ‘Atropurpurea’ (kruipend zenegroen) onderscheidt zich door opvallend, bruingroen blad en blauwe bloeiaren in de vroege zomer. In de winter zal hij zijn bladeren niet verliezen. Hij is dus wintergroen. Uitstekende, lage bodembedekker, geschikt voor de halfschaduw of een licht zonnige plek.

Hoogte en Breedte 15 cm x 80 cm

2. Bergenia cordifolia ‘Purpurea’

Bergenia cordifolia 'Purpurea
Bergenia cordifolia ‘Purpurea’

Bergenia cordifolia ‘Purpurea‘, beter bekend als schoenlappersplant, is een oersterke, groenblijvende bodembedekker met opvallend, rond, decoratief blad. In het vroege voorjaar verschijnen er op hoge, kale stelen purperoze, klokvormige bloemen. Deze vaste plant doet het goed in de halfschaduw of in de volle zon.

Hoogte en Breedte  50 x 60 cm

3. Euphorbia amygdaloides var. robbiae

Euphorbia amygdaloides var. robbiae
Euphorbia amygdaloides var. robbiae

Euphorbia amygdaloides var. robbiae (wolfsmelk) is geschikt voor moeilijke plekken in de tuin. Deze groenblijvende plant doet het bijzonder goed in de droge schaduw onder struiken en hagen. In april verschijnen er geelgroene bloempluimen boven aantrekkelijk, donkergroen, rosetvormig blad.

Hoogte en Breedte 50 x 30 cm

4. Geranium macrorrhizum

Geranium macrorrhizum
Geranium macrorrhizum

Geranium macrorrhizum (ooievaarsbek) is zonder meer de beste bodembekkker onder de geraniums en bloeit al vroeg in het voorjaar uitbundig met paarsroze bloemen. Hij groeit uitstekend op alle standplaatsen (zon, halfschaduw, schaduw). Deze ooievaarsbek heeft een bodembedekkende groeiwijze, maakt snel grote vlakken en onderdrukt het opkomende onkruid goed.

Hoogte en Breedte  40 x 65 cm

5. Liriope muscari

Liriope muscari
Liriope muscari

Liriope muscari, ook wel leliegras genoemd, is een sterke, wintergroene bodembedekker met fraai, groen grasachtig loof. In de periode augustus-oktober draagt hij paarsblauwe bloeiaren. Geschikt voor schaduw of lichte schaduw. Kan ook op een zonnige plek, maar dan mag de grond niet al te droog zijn.

Hoogte x Breedte  35 x 45 cm

6. Pachysandra terminalis

Pachysandra terminalis
Pachysandra terminalis

Pachysandra terminalis. Een lage bodembedekker met grof, getand, groen blad dat in de winter groen blijft. Door zijn groenblijvende bladeren blijft de plant het hele jaar aantrekkelijk en netjes uitzien. Pachysandra terminalis verlangt weinig onderhoud en voelt zich het beste thuis in de halfschaduw of schaduw.

Hoogte x Breedte  20 x 100 cm

7. Polystichum polyblepharum

Ploystichum polybleharum
Polystichum polyblepharum

Polystichum polyblepharum (Glansschildvaren) valt op door zijn geveerd, glanzend, donkergroen blad. Deze wintergroene, onderhoudsarme varen heeft een voorkeur voor halfschaduw of schaduw en goed water doorlatende, humusrijke, vochtige grond. Met deze glansvaren kun je gemakkelijk, grote plantvakken opvullen.

Hoogte x Breedte 60 x 70 cm

8. Vinca minor

Vinca minor
Vinca minor

Vinca minor (maagdenpalm) is een veel gebruikte, snelgroeiende, wintergroene bodembedekker voor een zonnige standplaats of voor een plek in de halfschaduw. Boven het lancetvormige, groene blad verschijnen in het vroege voorjaar, kleine blauwe, paarse of witte bloemen. Maagdenpalm zal het onkruid geen kans geven om op te komen.

Hoogte x Breedte 25 x 50 cm

9. Waldsteinia ternata

Waldsteinia ternata
Waldsteinia ternata

Waldsteinia ternata (goudaardbei) is een bodembedekkende tuinplant, geschikt om grote vlakken op te vullen en heeft een rustige, groene uitstraling. Hij groeit snel uit tot een dicht tapijt en is goed bruikbaar voor verschillende standplaatsen. Hij doet het zowel goed op zonnige als op halfschaduwrijke plekken. In april – juni bloeit de plant met mooie, gele, boterbloemachtige bloemen van 1 cm groot. Het blad heeft een frisgroene kleur en lijkt veel op de blaadjes van een aardbei.

Hoogte x Breedte 15 x 30 cm

Hoe en wanneer bodembedekkers planten?

Voor het succesvol planten onderneem je de volgende stappen.

  • Voordat je bodembedekkers gaat planten, is het raadzaam om eerst het onkruid op de plekken te verwijderen waar de planten komen te staan.
  • Verbeter daarnaar de grond. Meng voor de aanplanting een flinke hoeveelheid compost of bladaarde door de grond. Toevoeging van compost zorgt ervoor dat de bodemstructuur verbetert, waardoor de planten beter en goed gaan groeien.
  • Wanneer ze in de grond gezet zijn, geef ze altijd direct voldoende water.
  • Houd de juiste plantafstand aan. Dan krijg je vervolgens een mooie, nette, grote, groene mat.
  • Bodembedekkers die je in potten koopt, kun je het hele groeiseizoen, van maart tot en november planten. De beste planttijd is toch de late nazomer en de herfst. In deze periode is de grond nog warm en vaak vochtig waardoor de planten goed kunnen wortelen. In het voorjaar behoeven ze dan nog alleen maar hun energie te steken in de aanleg van hun blad en bloemen.

Meer lezen over bodembedekkers

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief