Groenblijvende bodembedekkers

Bergenia cordifolia

Bergenia cordifolia

Top 8 beste groenblijvende bodembedekkers

Al deze bodembedekkers zijn laagblijvend, goed winterhard en zullen de kale grond snel en dicht bedekken. Ze zorgen er ook voor dat de tuin het hele jaar groen en aantrekkelijk eruit blijft zien.

1. Ajuga reptans ‘Atropurpurea’

Ajuga reptans 'Atropurpurea'
Ajuga reptans ‘Atropurpurea’

Ajuga reptans ‘Atropurpurea’ (kruipend zenegroen) onderscheidt zich door opvallend, bruingroen blad en blauwe bloeiaren in de vroege zomer. In de winter zal hij zijn bladeren niet verliezen. Hij is dus wintergroen. Uitstekende, lage bodembedekker, geschikt voor de halfschaduw of een licht zonnige plek.

Hoogte en Breedte 15 cm x 80 cm

2. Bergenia cordifolia ‘Purpurea’

Bergenia cordifolia 'Purpurea
Bergenia cordifolia ‘Purpurea’

Bergenia cordifolia ‘Purpurea‘, beter bekend als schoenlappersplant, is een oersterke, groenblijvende bodembedekker met opvallend, rond, decoratief blad. In het vroege voorjaar verschijnen er op hoge, kale stelen purperoze, klokvormige bloemen. Deze vaste plant doet het goed in de halfschaduw of in de volle zon.

Hoogte en Breedte  50 x 60 cm

3. Euphorbia amygdaloides var. robbiae

Euphorbia amygdaloides var. robbiae
Euphorbia amygdaloides var. robbiae

Euphorbia amygdaloides var. robbiae (wolfsmelk) is geschikt voor moeilijke plekken in de tuin. Deze groenblijvende bodembedekker doet het bijzonder goed in de droge schaduw onder struiken en hagen. In april verschijnen er geelgroene bloempluimen boven aantrekkelijk, donkergroen, rosetvormig blad.

Hoogte en Breedte 50 x 30 cm

4. Geranium macrorrhizum

Geranium macrorrhizum
Geranium macrorrhizum

Geranium macrorrhizum (ooievaarsbek) bloeit al vroeg in het voorjaar uitbundig met paarsroze bloemen. Hij groeit goed op alle standplaatsen (zon, halfschaduw, schaduw). Deze ooievaarsbek heeft een bodembedekkende groeiwijze en onderdrukt het opkomende onkruid goed.

Hoogte en Breedte  40 x 65 cm

5. Liriope muscari

Liriope muscari
Liriope muscari

Liriope muscari, ook wel leliegras genoemd, is een sterke, wintergroene bodembedekker met fraai, groen grasachtig loof. In de periode augustus-oktober draagt hij paarsblauwe bloeiaren. Geschikt voor schaduw of lichte schaduw. Kan ook op een zonnige plek, maar dan mag de grond niet al te droog zijn.

Hoogte x Breedte  35 x 45 cm

6. Pachysandra terminalis

Pachysandra terminalis
Pachysandra terminalis

Pachysandra terminalis. Een lage bodembedekker met grof, getand, groen blad dat in de winter groen blijft. Door zijn groenblijvende bladeren blijft de plant het hele jaar aantrekkelijk en netjes uitzien. Pachysandra terminalis verlangt weinig onderhoud en voelt zich het beste thuis in de halfschaduw of schaduw.

Hoogte x Breedte  20 x 100 cm

7. Polystichum polyblepharum

Ploystichum polybleharum
Polystichum polyblepharum

Polystichum polyblepharum (Glansschildvaren) valt op door zijn geveerd, glanzend, donkergroen blad. Deze wintergroene, onderhoudsarme bodembedekker heeft een voorkeur voor halfschaduw of schaduw en goed water doorlatende, humusrijke, vochtige grond.

Hoogte x Breedte 60 x 70 cm

8. Vinca minor

Vinca minor
Vinca minor

Vinca minor (maagdenpalm) is een ideale, snelgroeiende, wintergroene bodembedekker voor een zonnige standplaats of voor een plek in de halfschaduw. Boven het lancetvormige, groene blad verschijnen in het vroege voorjaar, kleine blauwe, paarse of witte bloemen.

Hoogte x Breedte  25 x 50 cm

Meer over bodembedekkers