Groenblijvende klimplanten voor de schutting

Trachelospermum jasminoides

Trachelospermum jasminoides

9 Groenblijvende klimplanten voor schutting

Groenblijvende klimplanten hebben als eigenschap dat ze jaarrond groen blijven. Deze klimplanten zijn dus ideaal om een schutting, scherm of een muur in alle seizoenen een groene uitstraling te geven. We hebben de 9 best wintergroene klimmers voor je op een rijtje gezet.

Welke groenblijvende klimplanten schaduw?

Voor plekken in een tuin, die voor een groot gedeelte van de dag in de schaduw liggen zijn er zeker prachtige, sterke. wintergroene klimplanten, die ervoor zorgen dat de tuin jaarrond er groen uitziet. De bekendste is Hedera (klimop), die prima groeit in de schaduw en zichzelf omhoog klimt met hechtwortels. Hij is verkrijgbaar in vele soorten met groen blad en bont blad.

1. Hedera helix

Hedera helix

Hedera helix

Hedera helix (kleinbladige klimop) draagt klein, groen blad dat zorgt voor een dichte begroeiing, waardoor een muur of schutting snel en compleet bedekt zal worden. Deze klimop is beslist wintergroen en winterhard en heeft geen enkele moeite met schaduwrijke plekken. Ook verdraagt hij wat zon. Voor klimop met een groot blad kies Hedera hibernica.

Hoogte x Breedte  6 meter x 4 meter

2. Hedera colchica ‘Sulphurt Heart’

Hedera colchica 'Sulphurt Heart'

Hedera colchica ‘Sulphurt Heart’

Hedera colchica ‘Sulphurt Heart’ is een bonte klimop waarmee je een trellis op schaduwrijke plekken van veel kleur kunt voorzien. Zijn blad is hartvormig en heeft een middelgroene kleur met in het centrum opvallende,gele vlekken. Net als veel andere soorten hedera biedt ‘Sulphurt Heart’ in alle seizoenen een schuilplaats voor vogels en insecten.

Hoogte x Breedte  4 meter x 2 meter

Welke groenblijvende klimplanten volle zon / half schaduw?

Er valt genoeg te kiezen als het gaat om klimplanten die goed zijn opgewassen tegen de zon en een geleidelijke verschuiving naar lichte schaduw in de loop van de dag. Onder deze klimmende planten zijn ook mooie bloeiers met kleurrijke bloemen.

3.Trachelospermum jasminoides

Trachelospermum jasminoides

Trachelospermum jasminoides

Zeer populair is de groenblijvende klimplant Trachelospermum jasminoides (Toscaanse jasmijn) die een rustige, groene uitstraling heeft als je hem tegen een schutting laat groeien. Hij onderscheidt zich door prachtig, langwerpig, donkergroen blad. Het is ook een klimmer die in de zomer volop bloeit. In de maanden juni-augustus verschijnen er onophoudelijk witte, geurende, stervormige bloemen.

Hoogte x Breedte  5 meter x 4 meter

4. Lonicera japonica ‘Halliana’

Lonicera ‘Halliana’ is een groenblijvende kamperfoelie die zich goed thuis voelt op een zonnige standplaats maar ook prima halfschaduw verdraagt. Vanaf april tot ver in de zomer verschijnen aan deze kamperfoelie massa’s, witte, intens geurende bloemen, die langzaam naar geel verkleuren. Het is een krachtige klimmer die ruimte nodig heeft. Je kunt hem o.a. over een pergola laten groeien.

Hoogte x Breedte  6 meter x 2 meter

5. Lonicera henryi ‘Copper Beauty’

Lonicera henryi 'Copper Beauty'

Lonicera henryi ‘Copper Beauty’

Lonicera henryi ‘Copper Beauty’ is ook zeer de moeite waard om geplant te worden vanwege zijn bijzonder blad en bloemen. Het jonge blad heeft een aantrekkelijke, bronsachtige kleur, dat in de loop van het groeiseizoen naar groen verkleurt. In de zomer bloeit hij rijk met gele, buisvormige bloemen. Deze kamperfoelie is bladhoudend en is dus wintergroen. Verder is hij niet zelfhechtend. Je moet hem dus aanbinden aan een trellis of rek om hem te laten klimmen.

Hoogte x Breedte  6 meter x 2 meter

6. Passiflora caerulea

Passiflora caerulea

Passiflora caerulea

Passiflora caerulea (passiebloem) is een prachtige, zomerbloeiende klimplant, die van juli tot ver in september overvloedig bloeit met crême-witte bloemen met violetkleurige helmdraden. Later in de herfst verschijnen er eetbare, oranjegele vruchten. Deze rankende klimplant is heel geschikt voor een beschutte plek in de volle zon. In een milde winter zal hij grotendeels zijn diep ingesneden, groen blad behouden. Verder is hij zeer snelgroeiend en zal een scherm in een rap tempo snel vergroenen.

Hoogte x Breedte  6 meter x 3 meter

7. Pyracantha ‘Orange Glow’

Pyracantha 'Orange Glow'

Pyracantha ‘Orange Glow’

Pyracantha ‘Orange Glow’ (vuurdoorn) is een makkelijke klimplant met een grote sierwaarde voor de tuin die het goed zal doen in de zon of op een standplaats in de halfschaduw. Verder is deze klimmer niet kieskeurig wat grondsoort betreft. Hij groeit goed in elke gedraineerde grond en is zeer winterhard. In de vroege zomer verschijnen er roomwitte bloemen aan de plant. In de herfst kun je vervolgens genieten van de kleurrijke, oranje bessen. Houd er rekening mee dat de stengels bezet zijn met doorns. ‘Orange Glow’ hecht zichzelf niet aan een muur. Je moet hem dus ondersteunen en zelf aanbinden aan een trellis of rek.

Hoogte x Breedte  3 meter x 2 meter

Welke groenblijvende klimplanten volle zon?

Voor een warme, zonnige standplaats zijn groenblijvende clematissen geschikt. Naast het blad dat in de winter zijn groene kleur blijft behouden produceren deze clematissen al vroeg in het seizoen aantrekkelijke bloemen.

8. Clematis armandii

Clematis armandii

Clematis armandii

Clematis armandii, oorspronkelijk afkomstig uit China, is een vroegbloeiende, groenblijvende clematis met heerlijk, geurende, stervormige bloemen, die in maart-april te voorschijn komen. Ook het opvallende, lange, groene, lancetvormige blad geeft in alle seizoenen kleur aan de tuin. Zet hem op een zonnige, beschutte plek waar hij weinig wind vangt. Deze clematis (bosrank) groeit snel en kan ongesnoeid wel 5 meter hoog worden en zal tegen een muur of over een pergola goed klimmen en groeien.

Hoogte x Breedte  5 meter x 3 meter

9. Clematis ‘Apple Blossom’

De vroegbloeiende Clematis ‘Apple Blossom’  onderscheidt zich van Clematis armandii door zijn aparte bloemkleur. In het vroege voorjaar openen de geurende bloemen in een rozewitte kleur. Verder behoudt de plant het hele jaar zijn groene blad.  En door zijn lange uitlopers zal hij een schutting of een muur snel en  volledig bedekken.

Hoogte x Breedte  4 meter x 3 meter

Hoe en wanneer moet je klimplanten planten ?

  • In de herfst kunnen er prima klimplanten geplant worden. Ze hebben dan nog ruimschoots de tijd om voor de winter haarwortels te vormen en zich in de grond vast te zetten.
  • Het is belangrijk om klimplanten niet te dicht tegen een schutting of muur te zetten. Op plekken direct beneden de schutting valt namelijk te weinig regen. De groeiomstandigheden op deze plekken zijn dus niet zo gunstig.
  • Graaf een plantgat ongeveer 25-30 cm van het scherm of de schutting af. Op die breedte kan genoeg regen vallen. Zo geef je jonge klimplanten een goeie start.

Meer lezen over groenblijvende planten

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief