Groenblijvende struiken voor de schaduw

Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’

Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’

5 groenblijvende struiken voor de schaduw

Schaduw in een tuin  wordt in de praktijk vaak als lastig ervaren. Een nabijgelegen gebouw, een schutting maar ook een groenblijvende boom met een flinke kruin  brengen met zich dat er schaduwrijke plekken in een tuin optreden.  Toch zijn er genoeg groenblijvende struiken die zich beslist thuis voelen op schaduwrijke plaatsen in de tuin.

1. Portugese laurier

Prunus lusitanica
Prunus lusitanica

Hoogte x Breedte 3-4 x 3 meter

Prunus lusitanica (Portugese laurier) is een leuke, wintergroene, opgaande groeiende struik, die ongesnoeid makkelijk  3 à 4 meter kan halen. Hij draagt mooie, donkergroene, 10 cm lange bladeren, bloeit in mei-juni met lange trossen witte bloemen, vaak gevolgd door rode bessen, die later naar zwart verkleuren. Uitstekend voor vormsnoei.

2. Mahonia

Mahonia x media 'Charity'

Mahonia x media ‘Charity’

Mahonia x media ‘Charity’. Deze middelgrote, wintergroene heester draagt leerachtig, stekelig groen blad en produceert lange, slanke puntachtige, gele bloemen vanaf eind november tot maart. De bloemen verspreiden een heerlijke geur die neigt naar lelietjes van dalen. ‘Charity’ staat goed achterin een border.

Hoogte x Breedte 2,5-3 x 3 meter

3. Laurierkers

Prunus laurocerasus 'Otto luyken'

Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’

‘Otto Luyken’ (Laurierkers). Een laagblijvende, dichtvertakte, breed uitgroeiende struik met glimmend, smal, donkergroen blad en kleine, witte bloempjes die in het voorjaar. Deze struik blijft in de winter zijn blad behouden en is geschikt voor het maken van grote plantvakken.

Hoogte  x Breedte 0,70-1 x 1 meter

4. Skimmia

Skimmia japonica ‘Rubella’

‘Rubella’. Deze groenblijvende skimmia is zeer geliefd vanwege zijn lange bloeitijd. Vanaf de herfst laat hij gesloten karmozijnrode bloemtrossen zien, waaruit in het voorjaar ivoorwitte, geurende bloemetjes te voorschijn komen.  Hij draagt lancetvormig blad en heeft een nette, bolvormige groeiwijze.

Hoogte x Breedte 1,5 x 1,5 meter

5. Broodboom

Aucuba japonica Variegata

Aucuba japonica ‘Variegata’

Aucuba japonica ‘Variegata’ (Broodboom) onderscheidt zich van andere groenblijvende struiken door zijn opvallend, geel, gevlekt bont blad. In het vroege voorjaar produceert hij kleine, paarse bloemen, gevolgd door rode bessen, indien er een mannelijke struik in de buurt staat. Deze struik zal vooral in de winter kleur geven.

Hoogte x Breedte 3 x 3 meter

Tips voor aanplanten

Verwerk flink wat compost in het plantgat voordat je struik gaat planten. Dat bevordert het aanslaan van de plant en zorgt er tevens voor dat het vocht in de grond beter wordt vastgehouden.

Meer over planten schaduw