Groenblijvende struiken voor in de schaduw

Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’

Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’

Schaduw in een tuin wordt in de praktijk vaak als lastig ervaren. Een nabijgelegen gebouw, een schutting en ook een groenblijvende boom met flinke kruin brengen schaduwrijke plekken in de tuin met zich mee. Toch zijn er genoeg groenblijvende struiken die zich beslist thuis voelen op schaduwrijke plaatsen in de tuin.

1. Portugese laurier

Prunus lusitanica
Prunus lusitanica

Prunus lusitanica (Portugese laurier) is een leuke, wintergroene, opgaande groeiende struik, die ongesnoeid makkelijk  3 à 4 meter kan halen. Hij draagt mooie, donkergroene, 10 cm lange bladeren, bloeit in mei-juni met lange trossen witte bloemen, vaak gevolgd door rode bessen, die later naar zwart verkleuren. Uitstekend voor vormsnoei.

Hoogte x Breedte 3-4 x 3 meter

2. Mahonia

Mahonia x media 'Charity'

Mahonia x media ‘Charity’

‘Charity’ is een middelgrote, wintergroene heester draagt leerachtig, stekelig groen blad en produceert lange, slanke puntachtige, gele bloemen vanaf eind november tot maart. De bloemen verspreiden een heerlijke geur die neigt naar lelietjes van dalen. ‘Charity’ staat goed achterin een border.

Hoogte x Breedte 2,5-3 x 3 meter

3. Laurierkers

Prunus laurocerasus 'Otto luyken'

Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’

‘Otto Luyken’ (Laurierkers). Een laagblijvende, dichtvertakte, breed uitgroeiende struik met glimmend, smal, donkergroen blad en kleine, witte bloempjes die in het voorjaar. Deze struik blijft in de winter zijn blad behouden en is geschikt voor het maken van grote plantvakken.

Hoogte x Breedte 0,7-1 x 1 meter

4. Skimmia

Skimmia japonica ‘Rubella’

‘Rubella’. Deze groenblijvende skimmia is zeer geliefd vanwege zijn lange bloeitijd. Vanaf de herfst laat hij gesloten karmozijnrode bloemtrossen zien, waaruit in het voorjaar ivoorwitte, geurende bloemetjes tevoorschijn komen.  Hij draagt lancetvormig blad en heeft een nette, bolvormige groeiwijze.

Hoogte x Breedte 1,5 x 1,5 meter

5. Broodboom

Aucuba japonica Variegata

Aucuba japonica ‘Variegata’

Aucuba japonica ‘Variegata’ (Broodboom) onderscheidt zich van andere groenblijvende struiken door zijn opvallend, geel, gevlekt bont blad. In het vroege voorjaar produceert hij kleine, paarse bloemen, gevolgd door rode bessen, indien er een mannelijke struik in de buurt staat. Deze struik zal vooral in de winter kleur geven.

Hoogte x Breedte 3 x 3 meter

6. Rhododendron

Rhododendron ‘Nova Zembla’

De Rhododendron is een struik met grote, opvallende bloemen die in april en mei in helderrode kleuren tevoorschijn komen. De struik is groenblijvend en heeft een opgaande groeiwijze. Hij houdt van een plek in de tuin met lichte schaduw tot halfschaduw en verlangt lichtzure grond.

Hoogte x Breedte 2,5 x 3 meter

7. Struikklimop

Hedera helix arborescens

Hedera helix arborescens (struikklimop) klimt niet, maar is een groenblijvende struik met kleine, witgroene bloemen in de zomer. Eind september verschijnen er zwarte bessen aan de struik. Hij voelt zich thuis in een schaduwrijke tuin en groeit goed in elke grondsoort.

Hoogte x Breedte 1,5 x 1 meter

8. Kardinaalsmuts

Euonymus fortunei ‘Emerald Gaiety’

Euonymus fortunei ‘Emerald Gaiety’ (kardinaalsmuts) is een groenblijvende struik die zich onderscheidt door een bontkleurig, donkergroen blad met witte randen. Hij bloeit in de vroege zomer met kleine, groenwitte bloempjes en produceert in de herfst zaaddozen met oranje zaden.

Hoogte x Breedte 1 x 1 meter

9. Hulst

Ilex aquifolium

Ilex aquifolium (hulst) is een langzaamgroeiende, groenblijvende struik met glanzend, donkergroen, stekelig blad en ivoorwitte bloempjes die in de lente tevoorschijn komen. Hij produceert kleine, rode bessen in de herfst en houdt van een schaduwrijke tot halfschaduwrijke plek in de tuin. Humusrijke, goed water doorlatende grond wordt door hulst op prijs gesteld.

Hoogte x Breedte 4 x 4 meter

10. Vleesbes

Sarcococca hookeriana var. ‘Humilis’

Sarcococca hookeriana var. ‘Humilis‘ (vleesbes) is een perfecte, groenblijvende struik voor de diepe schaduw of halfschaduw. Hij draagt een aantrekkelijk, glanzend, donkergroen blad. Midden in de winter verschijnen er trosjes witte bloemen die heerlijk ruiken, gevolgd door zwarte bessen in de herfst. Zet hem op een beschutte plek in humusrijke, licht vochtige grond.

Hoogte x Breedte 40 x 90 cm

Tips voor verzorging groenblijvende struiken

  • Verwerk flink wat compost in het plantgat voordat je een struik gaat planten. Dat bevordert het aanslaan van de plant en zorgt er tevens voor dat het vocht in de grond beter wordt vastgehouden. Voer jaarlijks ook compost of andere organische meststof bij.
  • Plant de struiken op een locatie die beschermd is tegen de wind, vooral als ze jong zijn.
  • Houd er rekening mee dat sommige van deze struiken beter gedijen in de schaduw dan andere, dus het kan helpen om jouw keuze te baseren op de specifieke behoeften van de plant en de omstandigheden in de tuin. Zoals ook de grondsoort.
  • Geef de struiken voldoende water, vooral na het planten en tijdens droge periodes. Controleer regelmatig om te zien of de grond vochtig genoeg is.
  • Snoei struiken regelmatig om hun vorm te behouden en groei te beheersen.

Groenblijvende struiken met vaste planten voor in de schaduw

Struiken zijn een prachtige aanvulling voor iedere tuin, met hun winterhardheid en houtige vertakkingen die vanaf de bodem groeien. Deze houtige planten blijven intact, ongeacht de barre winterse omstandigheden. Terwijl vaste planten vaak een rustperiode hebben in de winter en bovengronds afsterven, om vervolgens in het voorjaar opnieuw uit te schieten.

Struiken en vaste planten zijn daarom goed om te combineren. Hieronder een aantal vaste planten die passen in een schaduwrijke tuin en zorgen voor extra diversiteit gedurende de seizoenen.

1. Lelietje-van-dalen

Convallaria majalis (lelietje-van dalen) is een vaste plant met glanzend, langwerpig, groen blad en geurende witte of roze bloemen, die in april en mei tot bloei komen. Verder heeft hij een kruipende groeiwijze en verlangt humusrijke, vochtige grond. De plant doet het goed op een schaduwrijke plek of in de halfschaduw en is geschikt voor het beplanten van borders en plantvakken.

Hoogte x Breedte 25 x 50 cm

2. Japanse regenboogvaren

Athyrium niponicum ‘Pictum’ (Japanse regenboogvaren) is een decoratieve, vaste plant met langwerpig, dubbelgeveerd zilvergroen blad. De nerven van het blad hebben een roodachtige kleur. Op een schaduwrijke of halfschaduwrijke plek doet deze varen het uitstekend. De plant mag niet te droog staan en leent zich goed om in losse groepen te planten.

Hoogte x Breedte 50 x 50 cm

3. Hartlelie

Hosta ‘Golden Tiara’ (hartlelie) is een gemakkelijke, lage, vaste plant die goed groeit en bloeit op een schaduwrijke tot halfschaduwrijke plek in de tuin. Deze hosta heeft rond, groen blad met opvallende, groengele randen. Naast fraai blad produceert hij in de late zomer lilakleurige, klokvormige bloemen op lange stelen. Sommige soorten bloeien in de zomermaanden met witte bloemen, waaronder Hosta ‘Big Daddy’.

Hoogte x Breedte 40 x 70 cm

4. Epimedium

Epimedium (elfenbloem) is een vaste plant met fijn blad en witte, gele of roze bloemen. De bloemstengels en de bloemen worden al vroeg gevormd. Ze bloeien in het vroege voorjaar in de maanden april-mei. De beste groeiomstandigheden voor deze plant is een schaduwrijke of halfschaduwrijke plek en humusrijke, goed water doorlatende grond.

Hoogte x Breedte 35 x 35 cm

5. Geitenbaard

Aruncus dioicus (Geitenbaard) is een vaste plant met fijn, ingesneden, groen blad en crême-witte bloempluimen die verschijnen op dunne, hoge, slanke stelen. De bloeitijd van de plant is juni-juli. Hij staat graag in vochtige grond en verdraagt een halfschaduwrijke plek het best.

Hoogte x Breedte 1,5 x 1 meter

Meer lezen over planten in de schaduw

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief