Groenblijvende struiken voor de schaduw

Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’

Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’

4 groenblijvende struiken voor de schaduw

Schaduw in een tuin  wordt in de praktijk vaak als lastig ervaren. Een nabijgelegen gebouw,  een schutting maar ook een groenblijvende boom met een flinke kruin  brengen met zich dat er schaduwrijke plekken in een tuin optreden. Echt volle schaduw betekent doorgaans dat planten minder dan 3 uur aan direct zonlicht blootgesteld worden. Toch zijn er struiken die zich beslist thuis voelen op schaduwrijke plaatsen in de tuin.

Aucuba

Aucuba’s ( broodboom) zijn nuttige, groenblijvende struiken die goed, diepe schaduw verdragen. Voor opvallend, bont blad, kies Aucuba japonica ‘Variegata’. Dit soort draagt langwerpig blad met gele, goudachtige stippen. Hij bloeit met kleine, rode bloempjes, gevolgd door rode bessen, mits het een vrouwelijke plant is. Aucuba j. ‘Variegata’ groeit uit tot een struik van 3 meter hoog en wordt 3 meter breed. Aucuba japonica bereikt dezelfde hoogte als Aucubua j. ‘Variegata’ maar heeft alleen groen blad. Wil je een lage Aucuba, overweeg dan om Aucuba japonica ‘Rozannie’ te planten. Deze struik wordt slechts 1,5 meter hoog en 1 meter breed. Bovendien is hij zelf bestuivend.

Aucuba j. 'Rozannie', Sarcococca hookeriana var humilis
Aucuba j. ‘Rozannie’                   Sarcococca v. humilis

Sarcococca

Sarcococca confusa (vleesbes) is onmisbaar in de schaduw. Het blad is glimmend, licht gegolfd en donkergroen van kleur. In de winter verschijnen aan deze struik onopvallende, heerlijk, zoetgeurende, kleine, witte bloemen, gevolgd door zwarte bessen. ( hoogte 1,5 m., breedte 1 m.) Een lager soort is Sarcococca hookeriana var. humilis. met donkergroen, puntig blad. Produceert eveneens wit geurende bloemen. ( hoogte 0,70- 1 m.).

Hedera helix ‘Arborescens’

Nog een groenblijvende struik, die geschikt is voor de schaduw, is Hedera helix ‘Arborescens’ ook wel struikklimop genoemd. Hoewel het een klimop is, klimt de plant niet. Feitelijk is het laagblijvende heester met een dichte, ronde groeiwijze. De struikklimop heeft helder, groen, ovaalvormig blad en produceert in september – oktober, rechtopgaande bloemtrossen, gevolgd door bessen waar vogels dol op zijn. Lokt ook bijen aan. Hij wordt ongeveer 1,5 meter hoog en 1 meter breed.

Groenblijvende struiken schaduw
Hedera h. ‘Arborescens’              Prunus laurocerasus

Prunus Laurocerasus

Prunus Laurocerasus ( laurierkers). Een mooie, wintergroene, redelijk, snelgroeiende struik met opvallend stevig blad. Prunus l. ‘Etna’ heeft een opgaande, compacte groeiwijze, bereikt een hoogte van 1,5 meter. Dus geschikt voor kleine tuinen. Prunus l. ‘Rotundifolia onderscheidt zich door zijn 15 cm lange, glanzende, diep groene bladeren. In het voorjaar bloeit hij met witte aren, gevolgd door rode bessen. Dit soort wordt 3,5 m. hoog.

Tip voor aanplanten

Verwerk flink wat compost in het plantgat voordat je struik gaat planten. Dat bevordert het aanslaan van de plant en zorgt er tevens voor dat het vocht in de grond beter wordt vastgehouden.

Voor groenblijvende bodembedekkers schaduw, zie bij groenblijvende bodembedekkers.

Ontdek ook 28 vaste planten voor de schaduw.