Haagwinde verwijderen

Calystegia sepium

Haagwinde

Is  haagwinde een onkruid?

Haagwinde (Calystegia sepium) is een overblijvend, woekerend, wortelonkruid. Hij draagt groene, hartvormige bladeren en bloeit in de zomer met grote, witte, klokvormige bloemen met een doorsnede van 5 cm.

Waarom is haagwinde een probleem?

Van nature is haagwinde is een snelgroeiende klimplant. Met lange, dunne stengels draait hij zich om planten heen. Zonder ingrijpen kunnen de bladeren van haagwinde tuinplanten, struiken en hagen flink bedekken. Daardoor kunnen de planten minder of geen licht krijgen.

Haagwinde sterft in de winter af. In het voorjaar komt hij weer op.

Hoe kom ik van haagwinde af?

De 3 beste manieren waarmee je haagwinde op een natuurlijke wijze kunt bestrijden.

1 Afknippen groene stengels

  • Verwijder de opkomende, groene stengels van de haagwinde. Knip steeds de nieuwe, groene stengels tot aan de grond toe af. Met deze aanpak verzwakt je de plant.
  • Groeit de haagwinde door een struik. Ga dan naar de basis van de struik en kijk waar de stengels omhoog komen. Knip de stengels helemaal onderaan de grond af en haal dan vervolgens de stengels uit de struik.

Blad haagwinde
Groene stengels haagwinde en Blad haagwinde.

2. Voorkom zaadvorming

Knip regelmatig de uitgebloeide, witte bloemen af om zaadvorming te voorkomen. Via zijn zaad kan de haagwinde zich uitzaaien en nieuwe plantjes vormen.

3. Wortels uitgraven

  • Als je de haagwinde volledig wilt uitroeien, dan moeten ook de wortels van de plant grondig verwijderd worden. Bedenk wel dat het uitgraven een lastig karwei is.
  • De wortels zijn zeer lang, dun en wit van kleur en breken gemakkelijk af. Elk afgebroken stukje wortel, dat in de grond achterblijft, groeit weer uit tot een nieuwe plant.
  • Gebruik een riek voor het uitgraven om het afbreken van wortels te voorkomen.  Tip: zeef de uitgegraafde grond en controleer of erin de uitgezeefde grond stukjes afgebroken wortels zijn achtergebleven.

Meer onkruid bestrijden

Zevenblad uitgegraven
Zevenblad plant uitgegraven

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief