Haagwinde verwijderen

Calystegia sepium

Haagwinde

Hoe herken je haagwinde

Haagwinde (Calystegia sepium) is een overblijvend, woekerend, wortelonkruid. Hij draagt groene, hartvormige bladeren en bloeit in de zomer met grote, witte, klokvormige bloemen met een doorsnede van 5 cm.

De groeiwijze van haagwinde

Van nature is haagwinde is een snelgroeiende klimplant. Met lange, dunne stengels draait hij zich om planten heen. Zonder ingrijpen kunnen de bladeren van haagwinde tuinplanten, struiken en hagen flink bedekken. Daardoor kunnen de planten minder of geen licht krijgen.

Haagwinde sterft in de winter af. In het voorjaar komt hij weer op.

Hoe kom je van haagwinde af

De 3 beste manieren waarmee je haagwinde op een natuurlijke wijze kunt bestrijden.

1 Afknippen groene stengels

Verwijder de opkomende, groene stengels van de haagwinde. Knip steeds de nieuwe, groene stengels tot aan de grond toe af. Met deze aanpak verzwakt je de plant.

Groeit de haagwinde door een struik. Ga dan naar de basis van de struik en kijk waar de stengels omhoog komen. Knip de stengels helemaal onderaan de grond af en haal dan vervolgens de stengels uit de struik.

Blad haagwinde
Groene stengels haagwinde                                 Blad haagwinde

2. Voorkom zaadvorming

Knip regelmatig de uitgebloeide, witte bloemen af om zaadvorming te voorkomen. Via zijn zaad kan de haagwinde zich uitzaaien en nieuwe plantjes vormen.

3. Wortels uitgraven

Als je de haagwinde volledig wilt uitroeien, dan moeten ook de wortels van de plant grondig verwijderd worden. Bedenk wel dat het uitgraven een lastig karwei is.

De wortels zijn zeer lang, dun en wit van kleur en breken gemakkelijk af. Elk afgebroken stukje wortel, dat in de grond achterblijft, groeit weer uit tot een nieuwe plant.

Gebruik een riek voor het uitgraven om het afbreken van wortels te voorkomen.  Tip: zeef de uitgegraafde grond en controleer of erin de uitgezeefde grond stukjes afgebroken wortels zijn achtergebleven.

Meer over bestrijding onkruid

Zevenblad uitgegraven
Zevenblad plant uitgegraven