Hagen soorten / Haagbeuk

Haagbeuk

Haagbeuk

Carpinus betulus

Haagbeuk

  • Standplaats: volle zon/halve schaduw
  • Grondsoort: goed doorlatende grond
  • Wintergroen: nee (bladverliezend)
  • Winterhard: ja

Wanneer snoei je en hoe verzorg je een haag van haagbeuk.

Haagbeuk ook wel Carpinus betulus genoemd, draagt levendig, helder groen blad dat in de herfst verkleurt naar geel. In de winter ziet haagbeuk er kaal uit, want in deze periode verliest hij zijn blad. Begin april krijgt haagbeuk weer jong, groen blad.

Haagbeuk groeit wat sneller dan beukenhaag ( Fagus sylvatica) maar zal desalniettemin er een flink aantal jaren over doen om een hoogte van 2 meter te bereiken. Ongesnoeid kan hij een hoogte van 10 meter bereiken.

Carpinus betulus
Jong blad Haagbeuk                            Haagbeuk in de zomer

Snoeien

Wanneer Haagbeuk ( Carpinus betulus ) snoeien. De haag moet zeker 1 x per jaar gesnoeid worden. De maand juni is de beste tijd om haagbeuk terug te snoeien.  Aan het einde van de zomer ( eind augustus) indien nodig, kan hij nog een keer licht gesnoeid worden.

Haagbeuk ( Carpinus betulus) drastisch snoeien (verjongingssnoei). Een te hoge of een te breed geworden haagbeuk kan zeker flink teruggesnoeid of ingekort worden. Je kunt hem zeker tot de helft inkorten.

Een lange, hoge haagbeuk hoef je niet per sé in één keer terug te snoeien. Neem eerst de top en één kant onder handen. Het jaar erop kun je dan de andere zijkant doen. Wanneer kan een haagbeuk drastisch teruggesnoeid worden. Het beste tijdstip om hem flink in te korten is aan het einde van de winter ( febr/ maart)

Breng na zo’n ingrijpende snoeibeurt of verjongingssnoei aan de voet van de hele haag ook een flink laag compost aan en spit deze licht in. Geef de gesnoeide haag tijdens het uitlopen ook regelmatig water. Dit alles bevordert dat de haag zich goed kan herstellen.

Haagbeuk planten

Planttijd Haagbeuk ( Carpinus betulus ) Jonge haagbeukplanten met kale wortels kunnen in oktober en november en in het zeer vroege voorjaar aangeplant worden, behalve als het vriest en in droge periodes.

Plantafstand voor Haagbeuk. Houd bij het aanplanten ongeveer een afstand van 30 cm tussen de planten aan. Dus ongeveer 3-4 planten per strekkende meter.

Bemesten

Haagbeuk bemesten. Haagplanten staan altijd dicht bij elkaar en onttrekken dus veel voedingsstoffen aan de grond. Door een haagbeuk 2 keer per jaar te bemesten met een speciale hagenmeststof houd je hem gezond en mooi groen.

Bemesten doe je het beste in maart – april en juni – juli. Breng de mest zowel aan de voorkant als aan de achterkant van de haag of heg aan en hark het vervolgens licht in.