Hakonechloa

Hakonechloa macra

Hakonechloa macra

Hakonechloa

Japans siergras

  • Standplaats: volle zon/halve schaduw
  • Grondsoort: humusrijke, goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: aug-sept.
  • Hoogte: 0,50 – 1 m.
  • Wintergroen: nee
  • Winterhard: ja

Hakonechloa is een fraai Japans siergras met een sierlijke, overhangende groeiwijze, dat extra tot zijn recht komt langs paden. Het loof doet een beetje denken aan bamboe. In het najaar neemt dit siergras prachtige herfstkleuren aan van goudgeel tot oranjegeel.

Ook goed om te weten dat Hakonechloa winterhard is en na het aanplanten niet onmiddellijk snel groeit. Het duurt even voordat het zijn volle omvang en hoogte bereikt.

Soorten

Hakonechloa macra

Hakonechloa macra heeft frisgroen blad. In november verkleuren de bladeren naar prachtig goudgeel.

Hakonechloa macra ‘Albovariegata’

Er zijn ook bonte vormen. Hakonechloa macra ‘Albovariegata’ (‘Albo-Striata’) valt op door zijn groene bladeren waardoor een fijne, langwerpige, witte streep loopt.

Hakonechloa macra ‘Aureola’

Ook de moeite waard is Hakonechloa macra ‘Aureola’. Deze vorm onderscheidt zich door zijn geel gekleurd, crême-achtig loof. In het midden van het blad loopt een smalle, groen, dunne streep.

Hakonechloa macra ‘All Gold’

Hakonechloa macra ‘All Gold’ beschikt alleen over echt geel blad. Houd er wel rekening dat dit soort geen middagzon zon verdraagt. Het beste is om de plant een plaats in de halfschaduw te geven. ‘All Gold’ is ook een uitstekende bodembedekker.

hakonechloa macra Aureola
Hakonechloa macra ‘Aureola’             Hakonechloa macra ‘Aureola’

Snoeien

Snoeien Hakonechloa macra (Japans siergras). Hakonechloa macra moet in februari, net voordat de nieuwe groei verschijnt, tot 10 -20 cm boven de grond worden afgeknipt.

Verzorging

Hoe verzorg je Hakonechloa macra.  Hakonechloa m. kan vanaf het late voorjaar tot aan het begin van de herfst geplant worden. Voeg compost toe aan het plantgat voordat je het siergras aanplant. Mocht je Hakonechloa m. willen herplanten, dan kan dit karwei het beste in maart uitgevoerd worden.

Vermeerderen

Delen Hakonechloa macra. De beste tijd om Hakonechloa macra te delen of te vermeerderen is in maart, net voordat de nieuwe groei begint. Hoe ga je werk bij een volwassen kluit. Deel de kluit van Hakonechloa m. met een stevige spa doormidden terwijl hij nog in de grond zit.

Graaf vervolgens de gedeelde stukken op en til ze uit de grond. Plant de gedeelde stukken aan waar je ze hebben wilt. Geef ze ruimschoots water.

Hakonechloa macra combineren

Hakonechloa macra laat zich goed combineren met vaste planten zoals Hosta, Rudbeckia, Varens. Ook  Acer palmatum is een goede partner voor dit Japanse siergras.

Hakonechloa combineren
Hakonechloa macra met Rudbeckia