hebe

Hebe Addenda

Hebe Addenda

Hebe

Struikveronica

  • Standplaats: volle zon / lichte schaduw
  • Grondsoort: goed doorlatende, humusrijke grond
  • Bloeiperiode: juni – sept.
  • Hoogte : afhankelijk van het soort
  • Wintergroen: ja
  • Winterhard: ja

Struikveronica, ook wel hebe genoemd, is een laagblijvende, gemakkelijke, groenblijvende struik. Hij heeft een voorkeur voor volle zon of halfschaduw en goed water doorlatende, humusrijke grond.

Soorten

Hebe ‘Red Edge’

Een mooi winterhard soort voor in de tuin is Hebe ‘Red Edge’. Dit struikje heeft grijze, groene, puntige blaadjes met een fijn, rood randje, die vooral in de winter goed opvallen. Hij bloeit met bleke, lila-achtige bloempjes in juni – augustus.

Hebe ‘Autumn Glory’

Hebe ‘Autumn Glory’ bloeit wat later in het jaar. Vanaf juli – oktober draagt hij intense, donkerpaarse bloemen, die op roodachtige stengels staan. Hebe ‘Autumn Glory’ komt goed uit voorin de tuin of langs een pad. In plantenbakken kunnen ze gebruikt worden als onderbeplanting.

Hebe pinguifolia ‘Pagei’

Ook de moeite waard is Hebe pinguifolia ‘Pagei’. Dit soort groeit snel, vooral in de breedte, heeft blauw tot lichtgroen blad en bloeit met kleine witte bloempjes.

Hebe white lady
Hebe pinguifolia ‘Pagei’                       Hebe Addenda ‘White Lady’

Hebe Addenda

Hebe Addenda, ook wel Hebe Donna of struikveronica genoemd, wordt veelal gekweekt om in potten te zetten voor op het balkon en terras. Je kunt de plant ook in de volle grond zetten.

Hebe Addenda bloeit vanaf juli -okt. met witte, roze, lila, paarse en blauwe bloemen waar veel vlinders op afkomen. Hij wordt uiteindelijk 50 cm hoog. In een pot buiten verdraag Hebe Addenda geen strenge vorst.

Snoeien

Wanneer Hebe Addenda / Hebe snoeien ( Struikveronica). Snoei de struik in april, net als de nieuw groei begint, licht terug om zijn vorm te laten te behouden. Terugsnoeien doe je altijd tot net boven een nieuwe groeischeut (jong blad) of groeiknop.

Bloemen verwijderen Hebe Addenda. Knip tijdens het bloeiseizoen regelmatig de verwelkte bloemtrosjes af. Dat stimuleert de aanleg van nieuwe bloei.

Struikveronica winterhard

De meeste soorten zijn matig tot redelijk winterhard. Bij strenge vorst heeft een struikveronica (hebe) bescherming nodig. Dek de struik af met een paar lagen vliesdoek.

Vorstschade Hebe Addenda/Hebe. Door de vorst beschadigde takjes kunnen in het late voorjaar (april) afgeknipt worden. Knip de beschadigde en dode takjes tot net boven een nieuwe, sterke groeiknop terug of anders tot op een gezond, bestaand blad.

Combinaties maken

Struikveronica kan goed gecombineerd worden met Heuchera , Stachys , Varens.


Heuchera ‘Palace Purple’