hebe

Hebe Addenda

Hebe Addenda

Hebe

Hebe

  • Standplaats: volle zon / lichte schaduw
  • Grondsoort: vochtige / goed doorlatende / humusrijke grond
  • Bloeiperiode: juni – sept.
  • Hoogte : afhankelijk van het soort
  • Wintergroen: ja
  • Winterhard: ja

Makkelijke, laagblijvende wintergroene struik met mooie, groenblijvende blaadjes. Het geslacht Hebe omvat meer dan 100 soorten. Vele soorten zijn oorspronkelijk afkomstig uit Nieuw-Zeeland.

Soorten

Hebe ‘Red Edge’

Een mooi winterhard soort voor in de tuin is Hebe ‘Red Edge’. Dit struikje heeft grijze, groene, puntige blaadjes met een fijn, rood randje, die vooral in de winter goed opvallen. Hij bloeit met bleke, lila-achtige bloempjes in juni – augustus.

Hebe ‘Autumn Glory’

Hebe ‘Autumn Glory’ bloeit wat later in het jaar. Vanaf juli – oktober draagt hij intense, donkerpaarse bloemen, die op roodachtige stengels staan. Hebe ‘Autumn Glory’ komt goed uit voorin de tuin of langs een pad. In plantenbakken kunnen ze gebruikt worden als onderbeplanting.

Hebe pinguifolia ‘Pagei’

Ook de moeite waard is Hebe pinguifolia ‘Pagei’. Dit soort groeit snel, vooral in de breedte, heeft blauw tot lichtgroen blad en bloeit met kleine witte bloempjes.

Hebe white lady
Hebe pinguifolia ‘Pagei’                       Hebe Addenda ‘White Lady’

Hebe Addenda

Hebe Addenda ook wel Hebe Donna of struikveronica genoemd, wordt gekweekt om in potten te zetten voor op het balkon en terras. Je kunt de plant eventueel ook in de volle grond zetten.

Hebe Addenda bloeit vanaf juli -okt. met witte, roze, lila, paarse en blauwe bloemen en wordt uiteindelijk 45-50 cm hoog. In een pot buiten verdraag Hebe Addenda geen strenge vorst.

Snoeien

Wanneer Hebe Addenda / Hebe snoeien. Snoei de struik in april, net als de nieuw groei begint, licht terug om zijn vorm te laten te behouden. Terugsnoeien doe je altijd tot net boven een nieuwe groeischeut (jong blad) of groeiknop.

Bloemen verwijderen Hebe Addenda. Knip tijdens het bloeiseizoen regelmatig de verwelkte bloemtrosjes af. Dat stimuleert de aanleg van nieuwe bloei.

Vorstschade

Vorst Hebe Addenda/Hebe. Door de vorst beschadigde takjes kunnen in het late voorjaar (april) afgeknipt worden. Knip de beschadigde en dode takjes tot net boven een nieuwe, sterke groeiknop terug of anders tot op een gezond, bestaand blad.

Combinaties maken

Hebe  kan goed gecombineerd worden met Heuchera , Stachys , Varens.


Heuchera ‘Palace Purple’