Is hedera in een boom schadelijk?

Hedera in boom

Hedera in boom

Is klimop tegen een boom schadelijk?

Wat zijn de nadelen van klimop in een boom?

  • Klimop, ook wel hedera genoemd, is een snelle, sterke klimmer die van nature overal met zijn stevige hechtwortels tegenaan groeit. Dus ook tegen een boomstam. Zonder problemen kan een klimop tot wel 10 meter in een boom groeien. Vaak wordt gedacht dat de klimplant op den duur de boom zal aantasten. Dat is beslist niet het geval.
  • Ondanks zijn klimkracht is hij niet schadelijk of dodelijk voor een boom. Een hoge boom die helemaal overwoekert is door klimop zal dus niet afsterven.Het wel verstandig om ervoor te zorgen dat klimop niet helemaal de top of de kroon van een boom gaat begroeien.
  • Zodra hij de kroon van een boom bedekt, zullen de boombladeren minder licht krijgen, met als gevolg dat de boom minder groeit. Ook kan de boom bovenin topzwaar worden wat weer takbreuk met zich mee kan brengen, in het bijzonder voor oude, zwakke takken.

Hedera gegroeid in esdoornboom
Hedera in esdoorn

Heeft klimop in een boom ook voordelen?

Een klimop die in een boom groeit heeft ook een nuttige functie voor dieren. Deze snelgroeiende, groenblijvende klimmer verschaft namelijk aan talrijke insecten en vogels een goede schuilplaats in alle seizoenen. Als de klimop in het najaar bloeit voorziet hij tevens in nectar en stuifmeel voor insecten zoals bijen, vlinders en kevers. In de winter doen de vogels zich tegoed aan de bessen.

Hechtwortels van hedera tegen boom
Volwassen hechtwortel klimop tegen boomstam

Kun je klimop in een boom gemakkelijk verwijderen?

  • Klimop die in een forse boom is gegroeid kun je laten afsterven, maar uiteindelijk zal de boom er niet mooier op worden.
  • Om volwassen klimop volledig te laten afsterven moet je eerst de dikke hechtwortels doorzagen en vervolgens zijn wortelgestel uitgraven.
  • Houd er wel rekening mee dat de doorgezaagde, dode hechtwortels aan de stam blijven vastzitten en er bijna onmogelijk af te halen zijn. Je blijft dus in de meeste gevallen met een lelijk geheel zitten.

Dode hechtwortels van klimop
Dode hechtwortels van klimop tegen boomstam

Meer lezen

Hedera stekken

Hedera soorten

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief