Hedera Stekken

Hedera hibernica

Hedera hibernica

Wanneer hedera stekken

Heb je veel jonge hedera planten nodig, ga dan zelf hedera stekken. Hedera (Klimop) stekken is niet moeilijk. Vanaf de vroege zomer tot aan begin sept. kun je jonge uitlopers van hedera afknippen en gebruiken om te stekken.

Let er wel op dat je alleen uitlopers van een niet-bloeiende klimop neemt. Waarom. Een stek van een bloeiende of volwassen klimop gaat niet meer klimmen. Hij groeit slechts uit tot een struik.

Hoe moet je hedera stekken

hedera stekken
stap 1                                     stap 2
1. Hedera stekken doe je vanaf het begin van de zomer tot begin sept. Zoek een jonge uitloper op van 15 à 20 cm. Knip hem af .

2. Snijd met een scherp mes de uitloper recht af, net onder een blad.

hedera stekken
stap 3                                  stap 4
3. Zet 1 of 2 stekken in een glas met water. De blaadjes van de stek mogen het water niet raken. Geef het glas een plaats, waar het indirect zonlicht krijgt. Denk eraan om het water regelmatig te verversen.

4. Na 4 à 6 weken heeft de hederastek voldoende wortel geschoten.

hedera stekken
stap 5
5. Vul een pot met potgrond op. Zet de hederastek in de pot om hem verder te laten groeien. Laat de stek overwinteren, buiten op een beschutte plaats waar hij niet te veel regen opvangt. In het voorjaar zal de stek dan zo’n 10 cm gegroeid zijn.

Een hederastek direct in de volle grond planten is niet aan te raden. Het is vaak niet succesvol.

Hoe herken je een volwassen hedera (klimop)

Het duurt heel lang voordat een gewone, klimmende Hedera volwassen is, vaak wel 10 jaar. Waaraan herken je een volwassen hedera?

Ten eerste aan zijn bladvorm. Een volwassen Hedera heeft  een minder puntig blad. Vaak heeft hij zelfs een rondachtig, hartvormig blad.

Ten tweede aan zijn bloemen. Alleen een volvassen hedera produceert bloemen en bessen. Een gewone klimmende Hedera daarentegen vormt geen bloemen.

hedera in bloei
volwassen hedera               volwassen hedera

Foto links. Bloeiende hedera. Alleen een volwassen hedera krijgt bloemen. Foto rechts. Bessen aan hedera.

hedera stekken
Niet volwassen hedera       niet volwassen hedera

Foto links. Blad van een gewone klimmende hedera. Foto rechts. Neem alleen uitlopers van een gewone klimmende hedera om te stekken.