Hedera Stekken

Hedera hibernica

Hedera hibernica

Alles over klimop stekken

Heb je veel jonge klimop plantjes nodig voor een haag of voor het bedekken van een schutting, ga dan zelf klimop stekken. We leggen het je stap voor stap uit met foto’s hoe je dit karweitje moet aanpakken.

Wanneer klimop stekken?

Hedera (Klimop) stekken is beslist niet moeilijk. Vanaf de vroege zomer tot aan begin september kun je jonge uitlopers van klimop afknippen en gebruiken om te stekken.

Let er wel op dat je alleen uitlopers van een niet-bloeiende klimop neemt. Waarom? Een stek van een bloeiende of volwassen klimop gaat niet meer klimmen. Hij groeit slechts uit tot een struik.

Hoe kun je klimop stekken?

hedera stekken
stap 1                                     stap 2
Stap 1. klimop stekken doe je vanaf het begin van de zomer tot begin sept. Zoek een jonge uitloper op van 15 à 20 cm. Knip hem af .

Stap 2. Snijd met een scherp mes de uitloper recht af, net onder een blad.

hedera stekken
stap 3                                  stap 4
Stap 3. Zet 1 of 2 stekken in een glas met water. De blaadjes van de stek mogen het water niet raken. Geef het glas een plaats, waar het indirect zonlicht krijgt. Denk eraan om het water regelmatig te verversen.

Stap 4. Na 4 à 6 weken heeft de hederastek voldoende wortel geschoten.

hedera stekken
stap 5
Stap 5. Vul een pot met potgrond op. Zet de klimopstek in de pot om hem verder te laten groeien. Laat de stek overwinteren, buiten op een beschutte plaats waar hij niet te veel regen opvangt. In het voorjaar zal de stek dan zo’n 10 cm gegroeid zijn.

Een klimopstek direct in de volle grond planten is niet aan te raden. Het is vaak niet succesvol.

Waarom bloeiende klimop niet gebruiken voor het stekken?

  • Een stek van een bloeiende klimop kun je niet gebruiken voor het maken van een nieuwe klimplant. Zo’n stek groeit slechts uit tot een struik.
  • Het duurt heel lang voordat een gewone, klimop volwassen is, vaak wel 10 jaar. Waaraan herken je een volwassen klimop?
  • Ten eerste aan zijn bladvorm. Een volwassen klimop heeft  een minder puntig blad. Vaak heeft hij zelfs een rondachtig, hartvormig blad.
  • Ten tweede aan zijn bloemen. Alleen een volwassen klimop produceert bloemen en bessen. Een gewone klimmende klimop daarentegen vormt geen bloemen.

hedera in bloei
De bloemen en bessen van een volwassen klimop

hedera stekken
De bladvorm van een gewone, niet volwassen klimop

Meer lezen

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief