Helenium

Helenium ‘Moerbei Beauty’

Helenium ‘Moerbei Beauty’

Helenium

Zonnekruid

  • Standplaats: volle zon
  • Grondsoort: vochtige  grond
  • Bloeiperiode: juli-aug
  • Hoogte:  0,8 – 1,20 m
  • Wintergroen: nee
  • Winterhard: ja
  • Andere kenmerken: aantrekkelijk voor vlinders en bijen

Helenium (zonnekruid) is een vaste plant met tal van goeie eigenschappen. Als veel zomerbloeiende planten zijn uitgebloeid, begint helenium op gang te komen. De bloemen verschijnen in warme tinten in juli – augustus aan rechtopgaande stengels.

De bloemblaadjes van de bloemen hebben als kenmerk dat ze vaak naar beneden gericht zijn. Heleniums zijn ook nog eens langbloeiende planten en trekken veel vlinders en bijen aan.

Mooie soorten helenium

Helenium ‘Moerbei Beauty’

Helenium ‘Moerbei Beauty’ heeft diepe, bruinrode bloemen met een opvallend, donkerbruin centrum. Hoe groot wordt deze helenium? Met een hoogte van 1,20 meter is ‘Moerbei Beauty’ ideaal voor achterin de border.

Helenium ‘Waltraut’

Helenium ‘Waltraut’. Deze helenium draagt fraaie bloemen met een diep oranje kleur met een vleugje geel. De bladeren zijn lancetvormig en hebben een frisgroene kleur. Bloeit vanaf juli tot september. ‘Waltraut’ wordt 1 meter hoog en 60 cm breed en is goed winterhard.

Helenium Sahin's Early Flowerer', Helenium Waltraut

Helenium ‘Sahin’s Early Flowerer’                     Helenium ‘Waltraut’

Helenium ‘Sahin’s Early Flowerer’

Ook de moeite waard is Helenium ‘Sahin’s Early Flowerer’. De bloemen van dit soort openen eerst in oranjerood om later in het seizoen te verkleuren naar heldergeel met oranje streepjes. ‘Sahin’ Early Flowerer’ bloeit in vergelijking met andere heleniums al vroeg. Eind juni produceert hij als zijn eerste bloemen.

Voor goudgele bloemen overweeg Helenium ‘El Dorado’.

Wanneer en hoe kun je snoeien?

Helenium (zonnekruid) snoeien. Helenium sterft in de late herfst grotendeels af. In maart kunnen de afgestorven delen van de plant tot op de grond worden afgeknipt. Met zo’n knipbeurt maak je ruimte voor de nieuwe groei van de plant.

Hoe Helenium verzorgen?

  • Haal regelmatig de uitgebloeide bloemen weg. Hiermee verleng het bloeiseizoen van de plant.
  • Heleniums houden van veel zon en stellen wat vochtige grond op prijs. Laat de plant in de zomer niet uitdrogen. Bij warm weer de planten regelmatig, voldoende water geven.

Planten combineren met Helenium

Helenium ‘Moerbei Beauty’ laat zich goed combineren met siergrassen en laatbloeiende vaste planten zoals Rudbeckia, Agastache , Echinacea, Crocosmia , Perscicaria.

Rudbeckia
Rudbeckia

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief