Helleborus argutifolius

Helleborus argutifolius

Helleborus argutifolius

Nieskruid of Corsicaans nieskruid

  • Standplaats: volle zon of halfschaduw
  • Grondsoort: humusrijke, goed waterdoorlatende grond
  • Bloeiperiode: februari -april
  • Hoogte: 50-70 cm
  • Wintergroen: ja
  • Winterhard: Ja

Helleborus argutifolius is een geliefde winterbloeiende, vaste plant voor in de tuin, waar je overigens het hele jaar door plezier van zult hebben. Deze tuinplant heeft een mediterrane achtergrond, want in het wild groeit hij op het Franse eiland Corsica en wordt daarom ook wel Corsicaans nieskruid genoemd. In ons klimaat is hij winterhard.

Welke soorten zijn er?

Helleborus argutifolius

Helleborus argutifolius zou je alleen al willen aanplanten vanwege het decoratieve, donkergroene, stekelachtige blad dat het hele jaar in de tuin een grote sierwaarde heeft. De lichtgroene, knikkende, komvormige bloemen verschijnen op 50 cm hoge opgaande stelen, die in de donkere wintermaanden veel kleur toevoegen aan een tuinborder.Helleborus argutifolius

Blad Helleborus argutifolius                           Bloemen Helleborus argutifolius

Hellleborus argutifolius ‘Silver Lace’

Dit soort onderscheidt zich door aantrekkelijk, gekarteld, zilverkleurig blad en draagt opvallende, bleekgroene bloemen. Helleborus argutifolius ‘Silver Lace’ bloeit van februari tot april. De plant is dus een winterbloeier en een lentebloeier. Door zijn sprankelde, zilverachtige bladeren zal deze helleborus donkere plekken in een tuin goed doen oplichten.

Wat is de beste plek voor Helleborus argutifolius ?

De beste standplaats voor deze helleborus is een plek in de volle zon of in de halfschaduw. Hij is dus ook geschikt voor een schaduwtuin. Ook waardeert hij een beschutte plek waar hij in de winter niet te veel koude wind vangt. Wat grondsoort betreft heeft hij een voorkeur voor humusrijke, goed waterdoorlatende grond.

Wanneer en hoe moet ik snoeien?

Wanneer de bloemen van Helleborus argutifolius verschijnen, kunnen indien nodig, bechadigde bladeren verwijderd worden. Na de bloei moeten de uitgebloeide bloemstengels helemaal tot aan de grond toe worden afgeknipt.

Welke plant past bij Helleborus argutifolius?

Deze helleborus laat zich prachtig combineren met wolfsmelk ,groenblijvende struiken voor de schaduw en voorjaarsbloeiende bollen zoals sneeuwklokjes en crocussen.

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief