Helleborus / bladvlekkenziekte

Helleborus orientals

Helleborus orientals

Bladvlekkenziekte bij Helleborus

Helleborussen zijn in tuinen  maar ook in plantenbakken tijdens de wintermaanden een lust voor het oog. De prachtige bloemen van deze groenblijvende plant verschijnen in een fantastisch kleurenpalet van wit, roze, paars, abrikoos, geel, omgeven door stevig, groen decoratief blad.

Soms wordt het blad van helleborus lelijk door een bladvlekkenziekte. Lees alles over deze ziekte en hoe kun je bladvlekkenziekte bij een helleborusplant effectief bestrijden?

Wat is de oorzaak van bladvlekkenziekte bij helleborus?

Helleborus  kan getroffen worden door een bladvlekkenziekte, die veroorzaakt wordt door een schimmel. Op het blad verschijnen eerst kleine, bruine, zwartachtige stippen, die in een later stadium steeds groter worden en veelal naar bruin/leigrijs zullen verkleuren.

Soms kunnen ook de bloemstengels en de bloemen aangetast worden.

Helleborus bladvekkenziekte
Bladvlekkenziekte op de bladeren van helleborus

Wat is de beste behandeling tegen bladvlekkenziekte?

  • Bespeur je bruine, zwarte vlekken op het blad, onderneem dan direct actie om verdere verspreiding te voorkomen. De beste remedie is om alle aangetaste bladeren tot op de grond af te knippen.
  • Zijn de bloemen en de bloemstengels ook aangetast. Deze moeten dan eveneens verwijderd worden. Het is raadzaam om na de knipbeurt je snoeischaar schoon te makken.
  • Zorg er ook voor dat de afgeknipte bladeren niet op de grond blijven liggen. Ze blijven dan een bron van infectie vormen voor de plant.
  • Moet je veel bladeren verwijderen, dan levert dat geen probleem op. Aan het einde van de bloei ( eind april) gaat een helleborusplant  weer nieuw fris blad produceren.

bladvlekkenziekte op jonge helleborus
Beginstadium van bladvlekkenziekte

Meer lezen

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief