Helleborus / Winterroos

Helleborus orientals

Helleborus orientals

Helleborus

Kerstroos / Winterroos

  • Standplaats: halve schaduw / zonnig
  • Grondsoort: goed doorlatende, humusrijke grond
  • Bloeiperiode: jan – april
  • Hoogte: 40 – 60 cm
  • Wintergroen: niet-bladverliezend
  • Winterhard: ja

Helleborus (kerstroos of winterroos) is een groenblijvende, vaste plant waarmee je gedurende de wintermaanden veel kleur kunt toevoegen aan een tuin. Hij is dus winterhard en bloeit vrij lang, van eind januari tot half april.

In de winter vormen  de fraaie bloemen  ook een bron van voedsel voor insecten, waaronder bijen.

Soorten

Helleborus orientalis-hybride

Van alle soorten helleborus is Helleborus orientalis-hybride  zonder meer het meest geliefd. Dat heeft alles te maken met zijn fantastisch kleurenpalet. Hij bloeit met komvormige bloemen in de kleuren wit, witroze, roze, wijnrood, paars, abrikoos en geel, vaak ook gespikkeld of geaderd.

Ook de diep ingesneden groene bladeren zijn aantrekkelijk. Helleborus orientalis-hybride is een gemakkelijke plant en groeit het beste in humusrijke, goed doorlatende grond in de halve schaduw, maar verdraagt ook zon.

Helleborus orientalis
Helleborus orientalis                            Helleborus orientalis

Helleborus niger

Helleborus niger draagt schitterende, witte bloemen boven donkergroen, leerachtig blad. Naarmate de bloemen ouder worden verkleuren ze naar geel tot olijfgroen.

Hij doet het goed in humusrijke, goed doorlatende grond en houdt van een beschutte plek in de halve schaduw.

Snoeien

Helleborus orientalis-hybride/Helleborus niger snoeien (kerstroos of winterroos). Lelijke, maar ook beschadigde bladeren  kunnen eind januari / begin februari helemaal tot aan de grond toe worden afgeknipt.

Als het vriest in deze periode stel je de knipbeurt even uit. Zo rond april gaan de planten weer nieuwe, frisse bladeren produceren.

Eind april zijn de bloemen van Helleborus-orientalis hybride wel uitgebloeid. Knip ze dan tot op de grond af.

Helleborus zaait zichzelf uit

Als je wilt dat Helleborus zichzelf uitzaait, laat dan de uitgebloeide bloemen staan. Ze zullen dan zaaddozen ontwikkelen. Eind mei als de zaaddozen volgroeid en rijp zijn, verspreiden ze hun zaad rond de moederplant. Uit het zaad komen dan vervolgens nieuwe helleborus zaailingen op.

Verzorging

Wanneer Helleborus planten in de volle grond. Helleborus kan vanaf maart tot aan het einde van de herfst worden aangeplant. Voeg flink wat compost of bladaarde aan de grond toe voordat  je een helleborus aanplant.

Helleborus bemesten. Helleborus heeft zeker baat bij organische mest. Geef de plant in april en in oktober gedroogde koemest. Strooi de gedroogde koemest rond de voet van de plant en hark het licht in.

Helleborus vermeerderen

Een volwassen helleborus orientalis-hybride kan vermeerderd worden door de plant te scheuren. Op die manier verkrijg je nieuwe planten. Met scheuren kan ook de omvang van een groot geworden helleborus beperkt worden.

Delen of scheuren doe je in het late voorjaar als de plant is uitgebloeid (eind april) of anders in de vroege herfst. September is een goeie maand,want dan is de grond nog warm.

Hoe ga je te werk. Graaf de pol volledig op. Deel hem met een spa of met een scherp mes in twee of drie stukken. Plant elk stuk weer aan met compost of bladaarde.

Problemen

Helleborus kan last krijgen van bruine, zwarte vlekken op zijn bladeren. Voor bestrijding zie bij ziekten en plagen.

Combineren

Helleborus combineren met andere planten. Helleborus combineert mooi met sneeuwklokjes, epimedium, bergeniahamamelis.

Galanthus nivalis
Sneeuwklokjes