Hemerocallis

Hemerocallis

Hemerocallis

Hemerocallis

Daglelie

  • Standplaats: zonnig / halve schaduw
  • Grondsoort: vochtige / goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: juni – aug.
  • Hoogte: 60 cm – 1,50 meter
  • Wintergroen: bladverliezend
  • Winterhard: ja

Hemerocallis betekent mooi voor één dag. De individuele bloemen van deze plant bloeien dus eigenlijk maar 24 uur. Op zich is dat helemaal geen bezwaar want de plant produceert tijdens zijn bloeiperiode uitbundig veel bloemen. Het kleurenpalet van de Hemerocallis variërt van geel, roze, paars, wit, donkerrood tot oranje.

Bijna alle soorten zijn hele sterke planten en nemen vrij veel ruimt in de tuin in. Sommige soorten worden zelfs 1,50 meter hoog.

De smalle, groene bladeren van de Hemerocallis en trouwens ook de zaaddozen, die na de bloei tevoorschijn komen, zijn heel decoratief.

hemerocallis
Hemerocallis ‘Ruby Spider’                  Hemerocallis ‘Chicago Sunrise’

Snoeien

Hemerocallis snoeien. Knip tijdens het groeiseizoen de uitgebloeide bloemen uit de lange bloemstengels af. Dat bevordert de aanmaak van nieuwe bloemen. Is een bloemstengel volledig uitgebloeid, knip deze dan tot op de grond af.

Als Hemerocallis helemaal is uitgebloeid dan zien de bladeren er wat gelig en rommelig uitzien. Aan dit onaantrekkelijke gezicht kun je wat doen. Knip de bladeren in augustus tot net boven de grond af. Al snel, vaak na een paar weken, komen er weer nieuw frisse bladeren uit de pol tevoorschijn.

Verzorging

Bemesting Hemerocallis. Geef de plant in maart wat beendermeel. Dat zal de bloei stimuleren.

Geef de plant ook vanaf het vroege voorjaar in droge perioden flink wat water.

Hemerocallis vermeerderen

Hemerocallis (Daglelie ) vermeerderen of delen. Om de vier jaar is het raadzaam om de pollen op te graven en te delen. Dat is goed voor de groei en een rijke bloei.

De beste tijd om de plant te delen is in maart.

Combinaties maken

Hemerocallis (Daglelie) kan mooi gecombineerd worden met vaste planten zoals Agapanthus, Kniphofia, Perscaria, Siergrassen.

Persiccaria amplexicaulis Firetail
Persicaria amplexicaulis ‘Fairetail’