Hemerocallis

Hemerocallis

Hemerocallis

Hemerocallis

Daglelie

 • Standplaats: zonnig, halfschaduw
 • Grondsoort: vochtige, goed doorlatende grond
 • Bloeiperiode: juni – aug.
 • Hoogte: 1,5 m
 • Wintergroen: bladverliezend
 • Winterhard: ja

Info over daglelie

 • Hemerocallis betekent mooi voor één dag. Vandaar de naam daglelie. De individuele bloemen van deze plant bloeien dus eigenlijk maar 24 uur. Op zich is dat helemaal geen bezwaar want de plant produceert tijdens zijn bloeiperiode uitbundig veel bloemen. Het kleurenpalet van de Hemerocallis variërt van geel, roze, paars, wit, donkerrood tot oranje.
 • Bijna alle soorten zijn hele sterke planten en nemen vrij veel ruimt in de tuin in. Sommige soorten worden zelfs 1,50 meter hoog.
 • De smalle, groene bladeren van de Hemerocallis en trouwens ook de zaaddozen, die na de bloei tevoorschijn komen, zijn heel decoratief.

hemerocallis
Hemerocallis ‘Ruby Spider’                  Hemerocallis ‘Chicago Sunrise’

Wanneer en hoe snoei ik daglelie?

Hemerocallis(Daglelie) snoeien. Knip tijdens het groeiseizoen de uitgebloeide bloemen uit de lange bloemstengels af. Dat bevordert de aanmaak van nieuwe bloemen. Is een bloemstengel volledig uitgebloeid, knip deze dan tot op de grond af.

Als Hemerocallis helemaal is uitgebloeid dan zien de bladeren er wat gelig en rommelig uitzien. Aan dit onaantrekkelijke gezicht kun je wat doen. Knip de bladeren in augustus tot net boven de grond af. Al snel, vaak na een paar weken, komen er weer nieuw frisse bladeren uit de pol tevoorschijn.

Verzorgingtips voor deze vaste plant

 1. De juiste bemesting voor Hemerocallis. Geef de plant in maart wat beendermeel. Dat zal de bloeivan deze vaste plant stimuleren.
 2. Geef de plant ook vanaf het vroege voorjaar in droge perioden flink wat water.
 3. Waar daglelie planten? De plant staat graag op een plekje in de volle zon en heeft een voorkeur voor goed waterdoorlatende grond. In de winter sterft de plant bovengronds af. Nieuwe frisse groei verschijnt weer in het voorjaar.

Hoe daglelie met succes vermeerderen?

Hemerocallis (Daglelie ) vermeerderen of delen. Om de vier jaar is het raadzaam om de pollen op te graven en te delen. Dat is goed voor de groei en een rijke bloei.

De beste tijd om de daglelie te scheuren of te delen is in maart.

Welke planten combineren met daglelie?

Hemerocallis (Daglelie) kan mooi gecombineerd worden met vaste planten zoals Agapanthus, Kniphofia, Perscaria, Siergrassen.

Persiccaria amplexicaulis Firetail
Persicaria amplexicaulis ‘Fairetail’

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief