Herfstanemoon

Anemone x hybrida ‘Serenade’

Anemone x hybrida ‘Serenade’

Anemone

Herfstanemoon

  • Standplaats: zonnig / halve schaduw
  • Grondsoort: vochtige, humusrijke grond
  • Bloeiperiode: aug – okt.
  • Hoogte: 0,80 – 1 m.
  • Wintergroen: bladverliezend
  • Winterhard:ja

Herfstanemonen zijn onmisbare, vaste planten waarmee je in de late nazomer veel kleur aan de tuin kunt toevoegen. Het zijn gemakkelijke, rijkbloeiende planten met stevige, rechtopgaande stelen. Herfstanemonen groeien en bloeien het beste in de halfschaduw of op een zonnige plek.

Soorten

Anemone x hybrida ‘Koningin Charlotte’

Er valt tegenwoordig heel wat te kiezen. Anemone x hybrida ‘Koningin Charlotte’ b.v. produceert half gevulde bloemen in een frisse, roze kleur en wordt ongeveer 1 meter hoog.

Anemone hupehensis ‘Prinz Heinrich’

Iets lager blijft het soort Anemone hupehensis ‘Prinz Heinrich’. Verwacht een hoogte van ongeveer 70-80 cm. Hij bloeit met half gevulde, dieproze, mauve bloemen.

Anemone x hybrida ‘Honorine Jobert’

En als het om wit gaat, dan is de Anemone x hybrida ‘Honorine Jobert’ een fantastische keuze. De prachtig, witte, bekervormige bloemen met goudgele meeldraden zijn een lust voor het oog. Perfecte keuze om een schaduwachtige plek in de tuin op te lichten. Hij wordt circa 80 cm hoog.

Anemone ‘Wild Swan’

‘Wild Swan’ heeft schitterende, witte bloemen met aan de achterzijde een lilablauwe streep.

Anemone hupehensis Prinz Heinrich, Anemone Wild Swan
Anemone hup. ‘Prinz Heinrich’               Anemone ‘Wild Swan’

Snoeien

Wanneer Herfstanemoon  of Japanse anemoon ( Anemone x hybrida / Anemone hupehensis) snoeien. Knip de uitgebloeide bloemstengels in de herfst ( oktober ) tot aan de basis van de plant af. Verwijder het oude, dode blad in maart om ruimte te maken voor nieuwe groei.

Herfstanemonen zijn langlevende vaste planten. Ze komen dus elk jaar terug.

Verzorging

Winterhardheid Herfstanemoon. Jonge aangeplante Herfstanemonen moeten in de eerste winter afgedekt worden met een flinke laag droge bladeren. In de daaropvolgende winters hoeft dat vervolgens niet meer.

Herfstanemoon combineren

Herfstanemonen laten zich uitstekend combineren met Agastache, Dahlia’s, Eupatorium, Siergrassen en Geraniums. Vooral de blauwbloeiende geranium ‘Rozanne’ steekt mooi af tegen de witbloeiende ‘Honorine Jobert’.

Agastache Blue Fortune
Agastache ‘Blue Fortune’