Herfstanemoon

Anemone hupehensis 'Splendens'

Anemone hupehensis 'Splendens'

Anemone

Herfstanemoon of Japanse anemoon

  • Standplaats: halfschaduw of zonnig
  • Grondsoort: humusrijke, goed water doorlatende grond
  • Bloeiperiode: aug – okt.
  • Hoogte: 0,80 – 1 m.
  • Wintergroen: bladverliezend
  • Winterhard: ja

Herfstanemonen zijn fraaie, onmisbare, vaste planten met komvormige bloemen op stevige rechte stelen. Verder kun je met deze planten in de late zomer veel kleur toevoegen aan een border.

Soorten

Anemone ‘Wild Swan’

‘Wild Swan’ is echt een bijzondere anemone. Hij bloeit namelijk met tweekleurige bloemen.  De bloemen zijn mooi zuiverwit en hebben aan de achterzijde een lilablauwe streep. Deze anemone blijft met een hoogte van 45 cm, vrij laag . Anemone ‘Wild Swan’ bloeit vanaf mei met tussenpozen tot aan oktober. Dus je hebt lange tijd veel plezier van deze anemone.

Anemone x hybrida ‘Königin Charlotte’

Anemone x hybrida ‘Königin Charlotte’ is ook zeker de moeite waard om geplant te worden. De halfgevulde, zachtroze bloemen staan op lange stelen met getand, donkergroen blad. Bloeit lang en rijk. ‘Königin Charlotte’ wordt ongeveer 1 meter hoog.

Anemone 'Wild Swan', Anemone 'Köningin Charlotte'
Anemone ‘Wild Swan’                                          Anemone ‘Köningin Charlotte’

Anemone hupehensis ‘Prinz Heinrich’

Iets lager blijft  Anemone hupehensis ‘Prinz Heinrich’. Verwacht voor dit soort een hoogte van ongeveer 70-80 cm. Hij bloeit met halfdubbele, dieproze bloemblaadjes met in het centrum schitterende, gele meeldraden.

Anemone x hybrida ‘Honorine Jobert’

En als het om wit gaat, is  Anemone x hybrida ‘Honorine Jobert’ een fantastische keuze. De prachtige, zuiverwitte, bloemen met goudgele meeldraden zijn een lust voor het oog. Perfecte keuze om een schaduwachtige plek in de tuin op te lichten. Hij wordt circa 80 cm hoog.

Of overweeg Anemone x hybrida ‘Whirlwind’. Deze herfstanemoon draagt grote, halfdubbele, witte bloemen van augustus tot oktober.

Snoeien

Wanneer Herfstanemoon  of Japanse anemoon ( Anemone x hybrida / Anemone hupehensis) snoeien. Knip de uitgebloeide bloemstengels in de herfst ( oktober ) tot aan de basis van de plant af.

Verwijder het oude, dode blad in maart om ruimte te maken voor nieuwe groei.

Verzorging

Herfstanemonen zijn winterharde, vaste planten. Ze komen dus elk jaar terug. Zet ze op een plek in de halfschaduw of in de lichte zon in humusrijke, goed water doorlatende grond.

Herfstanemoon combineren

Herfstanemonen laten zich uitstekend combineren met Agastache, Dahlia’s, Eupatorium, Siergrassen en Geraniums. Vooral de blauwbloeiende geranium ‘Rozanne’ steekt mooi af tegen de witbloeiende ‘Honorine Jobert’.

Agastache Blue Fortune
Agastache ‘Blue Fortune’