Heuchera

Heuchera

Heuchera

Heuchera

Purperklokje

  • Standplaats: halfschaduw /zonnig
  • Grondsoort: vochtige, goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: juni-aug
  • Hoogte: 40-60 cm ( met bloemen)
  • Wintergroen: half-wintergroen
  • Winterhard:ja

Heuchera (purperklokje) is een perfecte bladplant om tussen andere vaste planten te zetten. Het is ook een goede bodembedekker. De bladkleur omvat een breed kleurenpalet van chocoladebruin, brons, purper, oranjegeel, roodpaars tot helder groen.

In de periode juni-aug. produceert deze vaste plant ijle bloempluimen waaraan kleine klokjesbloemen verschijnen. Heuchera groeit het beste in de halfschaduw, in niet al te droge grond.

Soorten

Heuchera micrantha ‘Palace Purple’

Heuchera micrantha ‘Palace Purple’ draagt fraai, roodbruin blad, bloeit met crêmewitte bloempluimen  (hoogte 40-60  cm ).

Heuchera ‘Rachel’

Iets lager blijft Heuchera ‘Rachel’. Deze Heuchera onderscheidt zich door zijn bronspurper blad en lichtroze bloemen.

Heuchera ‘Caramel’

Er zijn ook soorten met opvallende warme kleuren waaronder Heuchera ‘Caramel’ (geeloranje) en Heuchera ‘Marmalade’ ( perzikbrons).

Heuchera villosa

Voor mooi, fris groen blad kom je uit bij Heuchera villosa. Hij bloeit redelijk laat. In september-oktober verschijnen boven de plant pluimen, bezet met groenwitte bloemen.

Heuchera Caramel
Heuchera ‘Caramel’                               Heuchera micrantha ‘Palace Purple’

Snoeien

Heuchera ( purperklokje) snoeien. In een milde winter is heuchera grotendeels bladhoudend. Knip in maart de oude bladeren en het blad wat in de winter beschadigd is geraakt, diep terug.

Ook de uitgebloeide bloemstengels kun je verwijderen. Breng tevens in maart rond de kroon van de plant wat organische mest aan.

Problemen

Heuchera heeft de gewoonte om zich na verloop van tijd om hoog te werken. En staat dan boven de grond. Wat kun je ertegen doen.

Graaf de plant op en plant hem opnieuw diep aan. Of scheur Heuchera om de 2 jaar. Plant de gescheurde delen opnieuw aan. De beste tijd om Heuchera te scheuren (delen) is september-oktober of maart-april.

Ziekten en Plagen

Heuchera is gevoelig voor de larven van de Taxuskever. Zij kunnen de voet van de plant behoorlijk aanvreten.

Heuchera combineren

Heuchera kan goed gecombineerd worden met Hosta, Salvia nemorosa, Liriope muscari, Ophipogon.

Salvia nemorosa
Salvia nemorosa