Hibiscus

Hybiscus syriacus

Hybiscus syriacus

Hibiscus syriacus

Altheastruik/Tuinhibiscus

  • Standplaats: volle zon
  • Gondsoort: goed doorlatende / humusrijke grond
  • Bloeiperiode: aug. – okt.
  • Hoogte / Breedte: h. 2- 3 m., br. 2 m.
  • Wintergroen: nee
  • Winterhard: ja

Hibiscus syriacus is een prachtige struik voor de nazomer. Hij bloeit in aug.-sept. met enkel of gevulde bloemen in allerlei tinten van wit, roze, zachtroze tot violetblauw. Alle hibiscussen zijn echte zonaanbidders. Geef een hibiscus syriacus een zonnige, open standplaats. Op zo’n plek zal hij de meeste bloemknoppen aanleggen met als gevolg een rijke bloei.

De struik heeft een opgaande groeiwijze en verliest zijn blad in de herfst.

Soorten

Hibiscus syriacus ‘Oiseau Bleu’

Hibiscus syriacus ‘Oiseau Bleu’  is zeer geliefd. Hij produceert grote, violetblauwe bloemen met een donkerrood hart in het centrum en wordt bijna 2 meter hoog en 2,50 meter breed.

Hibiscus syriacus ‘Leopoldii’

Ook de moeite waard zijn Hibiscus s. ‘Leopoldii’ en Hibiscus ‘Red Heart’. Hibiscus s. ‘Leopoldii’ draagt opvallende, gevulde witte met rozerode bloemen. De bloemen van Hibiscus s. ‘Red Heart’ zijn echt zuiver wit. Het hart van de bloem is dieprood.

Hibiscus syriacus ‘Woodbridge’

De bekende Hibiscus s. ‘Woodbridge’ bloeit met dieproze 8 cm grote bloemen met donkerrood gevlekt hart.


Hibiscus syriacus ‘Oiseau Bleu’            Hibiscus syriacus ‘Woodbridge’

Hibiscus op stam

Hibiscus syriacus wordt ook als boompje op stam verkocht. Hibiscus s. ‘Helene (wit met rood hart) en Hibiscus s. ‘Diana’ ( witte bloement ) zijn dan een goede keuze.

Snoeien

Hibiscus syriacus snoeien. Als je de vorm van hibiscus syriacus wilt behouden, dan kun je besluiten om hem niet te snoeien. Hij zal ook zonder snoei altijd bloemen produceren, alleen minder rijk.

Voor een zeer rijke bloei. Snoei de takken, die in het voorafgaande jaar gebloeid hebben, in maart licht terug. De struik zal dan nieuwe scheuten produceren op de gesnoeide takken, waaraan  halverwege de zomer weer bloemen zullen verschijnen.

Hibiscus syriacus op  stam snoeien. Ook een hibiscus op stam kan in maart gesnoeid worden voor een volle, rijke bloei. Kort de takken tot ongeveer de helft in. Let er wel op dat je niet onder de entplaats terugsnoeit. Dat is niet goed.

Bemesten

Breng in maart, na de snoei, een flinke laag compost rond de basis van de struik aan.

Combinaties maken

Hybiscus  kan gecombineerd worden met laatbloeiende planten zoals de Pindakaasstruik, Agastache , Herfstanemonen, Sedum.


Agastache ‘Blue Fortune’