Hoge / Lage Siergrassen
Mooie, hoge en lage siergrassen
9 mooie, hoge en lage siergrassen, die vrijwel allemaal in de nazomer bloeien met prachtige bloempluimen. De geselecteerde siergrassen zijn gemakkelijk te verzorgen en eenmaal aangeslagen vereisen ze weinig onderhoud. Bovendien laten deze grassoorten zich uitstekend combineren met veel vaste tuinplanten.
Welke siergrassen worden hoog?
Cortaderia selloana ‘Pumila’ Stipa gigantea Miscanthus sinensis
Cortaderia selloana ( Pampasgras )
Cortaderia selloana ook wel Pampasgras genoemd wordt 2,40 m. hoog en 1,50 m. breed en heeft veel ruimte nodig in een tuin om goed tot zijn recht te komen. Het is een indrukwekkend gras dat in aug. – okt. spectaculaire, crêmeachtige, witte bloeipluimen produceert. De pluimen blijven tot ver in de winter er mooi uitzien. Cortaderia selloana ‘Pumila’ blijft wat compacter, bloeit rijk en is een laagblijvend soort. Hij bloeit met zilver, crêmeachtige, gele pluimen en wordt 1,20 m. hoog en 1,25 m. breed.
Standplaats: volle zon. Grondsoort: goed doorlatende grond. Hoogte: afhankelijk van het soort. Breedte: afhankelijk van het soort. Wintergroen: ja Winterhard: ja.
Miscanthus sinensis ( Japans sierriet )
Miscanthus sinensis is een hooggroeiend, pollenvormend siergras met rietachtige stengels en smalle bladeren. In het midden van de bladeren lopen witte nerven. In augustus – september bloeit Miscanthus sinensis met mooie, opgaande pluimen. Deze bloeipluimen krijgen eerst een roodachtige, bruine kleur. Later in de herfst verkleuren ze naar zilvergrijs.
Miscanthus sinensis ‘Kleine Silberspinne’ bereikt een hoogte van 1,50-1,70 m. en wordt ruim 60 cm breed ( bloeipluim bruin/zilver). Hij heeft een nette groeiwijze, goed te gebruiken in kleine tuinen. Bijna even hoog wordt de mooie, compacte Miscanthus s. ‘Ferner Osten’. Dit soort bloeit met dieprode bloeiaren met witte punten. Miscanthus s. ‘Kleine Fontäne’ komt qua groeiwijze fijntjes over en wordt niet hoger dan 1,50 m. De bloeipluimen openen in een rode kleur.
Standplaats: volle zon. Grondsoort: goed doorlatende grond. Hoogte: afhankelijk van het soort. Breedte: afhankelijk van het soort. Wintergroen: nee. Winterhard: ja.
Stipa gigantea ( Reuzenvedergras )
Stipa gigantea, afkomtig uit Spanje en Portugal, is een mooi, decoratief, ijlachtig siergras om flinke hoogte in een border aan te brengen. Hij wordt ruim 2,50 m. hoog en 1,20 m. breed. In juni – juli komen uit de graspol grote bloeipluimen op die wel 2 meter lang kunnen worden. Naarmate het seizoen vordert gaan de pluimen steeds meer overhangen.
Standplaats: volle zon. Grondsoort: goed doorlatende grond. Hoogte: 2,50 m. Breedte: 1,20 m. Wintergroen: ja. Winterhard: ja.
Mooie middelhoge siergrassen
Panicum virgatum ‘Heavy Metal’ Carex morrowii Pennisetum a. ‘Hameln’
Carex ( Zegge )
Carex is een levendig, veelal wintergroen, laagblijvend grassoort, dat weinig onderhoud vergt. Vele zijn afkomstig uit Europa maar ook uit Azië en Nieuw -Zeeland. Carex morrowii is oorspronkelijk afkomstig uit Japan, heeft fijn, groen blad en wordt 20-30 cm hoog. Er zijn ook fraaie soorten met bontgekleurd blad. Carex morrowii ‘Ice Dance’ onderscheidt zich door zijn opvallend, brede crême-witte gestreept blad ( hoogte 35-40 cm). Hij wordt vaak aangeplant als bodembedekker. Bijna even geliefd is Carex morrowii ‘Variegata’ ( hoogte 40 cm). Heeft een wat smallere crême-witte bladrand. Voor beschrijving van nog meer soorten, zie bij grassen (Carex).
Standplaats: volle zon / halve schaduw. Grondsoort: vochtige / goed doorlatende grond. Hoogte: afhankelijk van het soort. Breedte: afhankelijk van het soort. Wintergroen: ja. Winterhard:ja.
Panicum virgatum ( Vingergras )
Panicum virgatum is een middelhoge gras met veelal een strakke groeiwijze, dat tot diep in de winter aantrekkelijk blijft. Er zijn blauwbladige en purperrode types. Panicum virgatum ‘Heavy Metal heeft staalachtig, blauwgrijs blad en bloeit met hoge, ijle bloeihalmen. In de herfst neemt het blad een gele kleur aan. Dit siergras wordt 1,20 m. hoog en 75 cm breed. Panicum virgatum ‘Rehbraun’ is een mooi soort met een opvallende herfstkleur. Zijn rechtopstaande, middelgroene bladeren veranderen in de herfst in een rijke, roodpurperachtige kleur. Panicum v. ‘Rehbraun’ bereikt een hoogte van 1 m. en een breedte van 75 cm.
Standplaats: volle zon. Grondsoort: goed doorlatende grond. Hoogte: 1,20 – 1,60. Breedte: 0,75 cm. Wintergroen: nee. Winterhard: ja.
Pennisetum ( Lampenpoetsersgras )
Pennisetum is een zeer populair siergras dat vooral wordt gewaardeerd om zijn decoratieve, borstelige pluimen. Pennisetum alopecuriodes is een uitstekend, populair soort, wordt 0,70 – 1.20 meter hoog en 1 meter breed. Iets minder hoog wordt Pennisetum a. ‘Hameln’ en kan goed aangeplant worden in een border. Hij bereikt een hoogte van 60- 80 cm en heeft een mooie, strakke groeiwijze. Zijn borstelige aren nemen eerst een geel, groene kleur aan om later te verkleuren naar lichtbruin. Pennisetum a. ‘Little Bunny’ is zeer geschikt voor een kleine tuin, wordt ongeveer 50 cm hoog.
Standplaats: volle zon / halve schaduw. Grondsoort: goed doorlatende grond. Hoogte: afhankelijk van het soort. Breedte: afhankelijk van het soort. Wintergroen: nee. Winterhard: ja.
Welke siergrassen blijven laag?
Molinia caerulea ‘Variegata’ Festuca glauca Stipa tenuissima
Festuca glauca ( Blauw schapengras / Zwenkgras )
Festuca glauca is een mooi, levendig, laagblijvend grassoort, dat het hele jaar er goed uitziet. Het is bovendien een uitstekende bodembedekker en blijft in de winter redelijk groen. Het draagt fij, blauwgetint loof. In de zomer bloeit dit siergras met bloeiaren, die eerst de kleur van het gras aannemen om later te verkleuren naar strogeel. Mooie, diepblauwe soorten zijn Festuca glauca ‘Elijah Blue’ en Festuca glauca ‘Intense Blue’. Beide worden ongeveer 40 cm hoog.
standplaats: volle zon. Grondsoort: droge, goed doorlatende grond. Hoogte: 20 – 40 cm. Breedte: 25 cm. Wintergroen: ja. Winterhard: ja.
Molinia caerulea ( Pijpenstrootje )
Molinia caerulea is een prachtsiergras, dat lange, stevige bloeihalmen produceert en zowel hoge als lage soorten kent. Molinia caerulea ‘Variegata’ blijft laag en is vanwege zijn opvallend, kleurrijk blad de moeite waard. Zijn bladeren zijn namelijk groencrême gestreept. In aug – okt. draagt hij gele bloemstengels met paarsachtige bloeiaren en in de herfst neemt de plant een stroachtige kleur aan. Dit soort wordt 40 – 60 cm hoog en ongeveer 30 cm breed.
Standplaats: volle zon / halve schaduw. Grondsoort: goed doorlatende grond. Hoogte: afhankelijk van het soort. Breedte: afhankelijk van het soort. Wintergroen: nee. Winterhard: ja.
Stipa tenuissima ( Vedergras )
Stipa tenuissima, afkomstig uit Mexico en Argentinië heeft een aparte, sierlijke groeiwijze. Het loof is fijn van structuur en heeft lichtgroene kleur. In de zomer komen er smalle, zilvergroene halmen tevoorschijn. Deze verkleuren in de winter naar strogeel. Door zijn geringe hoogte is Stipa tenuissima goed toepasbaar in kleine tuinen.
Standplaats: volle zon. Grondsoort: goed doorlatende grond. Hoogte: 60 cm. Breedte: 30 cm. Wintergroen: semi-wintergroen. Winterhard: ja.
Hoe en wanneer siergrassen snoeien?
Siergrassen snoeien. Siergrassen die in de winter afsterven, moeten in februari/maart tot 15-20 cm boven de grond worden afgeknipt.
Groenblijvende siergrassen moeten in het voorjaar geplukt worden. Het pukken doe je handmatig.Trek met je hand het dooie en lelijk geworden loof uit de pol. Dat is alles wat je moet doen.
Hoe plant en herplant ik siergrassen?
Siergrassen verplanten. In maart/april, wanneer het gevaar voor de vorst is geweken, kun je het beste siergras verplaatsen of herplanten. Geef het gras na het verplanten ruimschoots water.
Wanneer siergrassen aanplanten. Siergrassen kunnen vanaf het voorjaar ( maart) tot aan de late herfst (okt.), behalve in droge perioden en wanneer het vriest, worden aangeplant.
Hoe scheuren en delen siergras?
Vermeerderen van siergras. Het beste tijdstip om siergrassen te delen is maart/april. Snijd met een groot mes ( keukenmes) de wortelkluit in 2 of 3 delen. Heb je te maken met een grote volwassen kluit, ga dan als volgt te werk.
Deel de kluit met een stevige spa doormidden terwijl hij nog in de grond zit. Graaf vervolgens de gedeelde stukken op en til ze uit de grond. Plant de gedeelde stukken aan waar je ze hebben wilt. Geef ze ruimschoots water.
Welke planten met siergrassen combineren?
Siergrassen kunnen uitstekend gecombineerd worden met Echinacea, Hemerocallis, Rudbeckia, Sedum.
Sedum Rudbeckia Echinacea