Hosta

Hosta ‘Patriot’

Hosta ‘Patriot’

Hosta

Hartlelie

  • Standplaats: halve schaduw/ schaduw
  • Grondsoort: vochtige grond
  • Bloeiperiode: juni – augustus
  • Hoogte: 40-100 cm
  • Wintergroen: bladverliezend
  • Winterhard: ja

Als het om aantrekkelijk, weelderig blad gaat kunnen weinig planten wedijveren met  hosta’s. Het kleurenpalet van deze bladplanten is enorm en varieert van lichtgroen, donkergroen, blauw, blauwgrijs tot gemarmerd tot wit gevlekt. De planten dragen in de zomer ook  roze, lichtviolette of witte bloemen.

Hosta’s houden van schaduw en hebben vochtige grond nodig om goed te kunnen presteren.

Soorten

Hosta sieboldiana ‘Elegans’

Hosta sieboldiana ‘Elegans’ is geliefd vanwege zijn groot, dramatisch gijsgroen blad en bleke lilawitte bloeiaren. Na de bloei produceren de bloemen mooie zaaddozen. Deze hosta wordt vrij groot en bereikt ongeveer een hoogte van 70-100 cm.

‘Sum and Substance’

‘Sum and Substance’ is bijna even hoog maar draagt helder, geelgroen blad dat later in het seizoen verkleurt naar goudgeel.

Hosta ‘Patriot’

Wil je een hosta met bont blad probeer Hosta ‘Patriot’. Zijn hartvormige, middelgroene bladeren vallen op door intense witte randen. Perfecte plant voor het oplichten van een donkere hoek in de tuin.

Hosta ‘Blue Mouse Ears’

Als je beschikt over weinig ruimte overweeg dan Hosta ‘Blue Mouse Ears’, een kleine, compacte hosta met dik, rond blad. Bloeit met korte, lavendelkleurige bloemen. Hij wordt slechts 25 cm hoog en 30 cm breed.

Hosta Sum and Sustance, Hosta Blue Mouse Ears
Hosta ‘Sum and Substance’                    Hosta ‘Blue Mouse Ears’

Snoeien

Hosta snoeien. Hosta’s hoeven nauwelijks gesnoeid te worden. Knip de uitgebloeide bloemstengels na de bloei in augustus af. Zo rond eind september begint het blad van hosta geel te worden en sterft dan langzaam af in de herfst.

Wil je opruimen en niet lang tegen lelijk, afstervende blad aankijken, dan kun je de bladeren ook eind september afknippen tot aan de basis van de plant.

Verzorging

Voeg flink wat compost toe aan de grond voordat je een hosta aanplant. Breng vervolgens elk voorjaar  een laag compost of bladaarde rond de voet van de hosta aan. Dat bevordert dat het vocht rondom de plant beter wordt vastgehouden.

Slakken bestrijden bij Hosta. Hosta’s worden vaak aangevreten door slakken. Je kunt hiertegen wat doen. Zie bij 5 oplossingen om slakken te bestrijden.

Hosta overwinteren

In de late herfst sterven de planten helemaal tot boven de grond af. In het voorjaar verschijnen vervolgens dan weer nieuwe groeischeuten.

Hosta’s zijn winterhard. De planten zijn dus goed bestand tegen vorst.

Combinatie Hosta

Hosta’s gaan goed samen met HeucheraCarex, Astrantia , Varens, Astilbe.

Astilbe 'Younique Ruby Red'
Astilbe ‘Younique Ruby Red’