Hosta

Hosta ‘Patriot’

Hosta ‘Patriot’

Hosta

Hartlelie

 • Standplaats: halve schaduw/ schaduw
 • Grondsoort: vochtige grond
 • Bloeiperiode: juni – augustus
 • Hoogte: 40-100 cm
 • Wintergroen: bladverliezend
 • Winterhard: ja

Als het om aantrekkelijk, weelderig blad gaat kunnen weinig planten wedijveren met hosta’s. Het kleurenpalet van deze bladplanten is enorm en varieert van lichtgroen, donkergroen, blauw, blauwgrijs tot gemarmerd tot wit gevlekt. De planten dragen in de zomer ook  roze, lichtviolette of witte bloemen.

Mooie soorten hosta’s

Hosta sieboldiana ‘Elegans’

Hosta sieboldiana ‘Elegans’ is geliefd vanwege zijn groot, dramatisch gijsgroen blad en bleke lilawitte bloeiaren. Na de bloei produceren de bloemen mooie zaaddozen. Deze hosta wordt vrij groot en bereikt ongeveer een hoogte van 70-100 cm.

‘Sum and Substance’

‘Sum and Substance’ is bijna even hoog maar draagt helder, geelgroen blad dat later in het seizoen verkleurt naar goudgeel.

Hosta ‘Patriot’

Wil je een hosta met bont blad probeer Hosta ‘Patriot’. Zijn hartvormige, middelgroene bladeren vallen op door intense witte randen. Perfecte plant voor het oplichten van een donkere hoek in de tuin.

Hosta ‘Blue Mouse Ears’

Als je beschikt over weinig ruimte overweeg dan Hosta ‘Blue Mouse Ears’, een kleine, compacte hosta met dik, rond blad. Bloeit met korte, lavendelkleurige bloemen. Hij wordt slechts 25 cm hoog en 30 cm breed.

Hosta Sum and Sustance, Hosta Blue Mouse Ears
Hosta ‘Sum and Substance’                    Hosta ‘Blue Mouse Ears’

Wanneer en hoe snoei ik hosta?

 1. Hosta (hartlelie) snoeien. Hosta’s hoeven nauwelijks gesnoeid te worden. Knip de uitgebloeide bloemstengels na de bloei in augustus af. Zo rond eind september begint het blad van hosta geel te worden en sterft dan langzaam af in de herfst.
 2. Wil je opruimen en niet lang tegen lelijk, afstervende blad van de hosta aankijken, dan kun je de bladeren ook eind september afknippen tot aan de basis van de plant.

Wanneer plant je hosta’s?

 • Hosta’s houden van schaduw en hebben vochtige grond nodig om goed te kunnen presteren.
 • De lente en het najaar is de beste tijd om hosta’s (hartlelies) te planten. Wacht in het voorjaar totdat de kou en de vorst uit de grond is.
 • Voeg flink wat compost toe aan de grond voordat je een hosta aanplant. Breng vervolgens elk voorjaar  een laag compost of bladaarde rond de voet van de hosta aan. Dat bevordert dat het vocht rondom de plant beter wordt vastgehouden.

Wat te doen tegen slakken in hosta?

Slakken bestrijden bij Hosta. Hosta’s worden vaak aangevreten door slakken. Je kunt hiertegen wat doen. Zie bij 5 oplossingen om slakken te bestrijden.

Hoe hosta overwinteren?

Hosta’s zijn vaste planten. In de late herfst sterven de planten helemaal tot boven de grond af. In het voorjaar verschijnen vervolgens dan weer nieuwe groeischeuten.

Hosta’s zijn uitstekend winterhard. De planten zijn dus goed bestand tegen vorst.

Welke planten passen bij hosta?

Hosta’s gaan goed samen met HeucheraCarex, Astrantia , Varens, Astilbe.

Astilbe 'Younique Ruby Red'
Astilbe ‘Younique Ruby Red’

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief