hydrangea macrophylla / Hortensia

Hydrangea macrophylla ‘Dark Angel’

Hydrangea macrophylla ‘Dark Angel’

Hydrangea macrophylla

Hortensia /Boerenhortensia

  • Standplaats: half schaduw of zon
  • Grondsoort: vochtige / goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: juli – sept.
  • Hoogte 1-2 meter
  • Wintergroen: nee
  • Winterhard:ja

De meest bekende hortensia is misschien wel Hydrangea macrophylla. Het is een makkelijke, winterharde struik, die in de zomer bloeit in de kleuren wit, rood, roze, dieproze, blauw tot paars. De bloemen zijn veelal bolvormig.

Er zijn ook Hydrangea macrophylla soorten die de hele zomer doorbloeien. Dat zijn de zogenaamde Hydrangea macrophylla ‘Endless Summer’, ‘Forever and Ever’ en ‘Everbloom’. Voor deze soorten zie bij doorbloeiende hortensia’s.

Soorten

Hydrangea macrophylla witbloeiend

Hydrangea macrophylla ‘Schneeball’, ‘Madame Emile Mouillère’ en ‘Little White’ zijn mooie, witbloeiende hortensia’s

Bloemen verwijderen

Hydrangea macrophylla uitgebloeide bloemen afknippen. Laat de oude, uitgebloeide bloemen tijdens de wintermaanden aan de struik zitten. Ze vormen een bescherming voor de nieuwe bloemknoppen tegen vorst en gure wind.

In maart, als het gevaar voor vorst geweken is, kunnen alle bruine, oude, uitgebloeide bloemen tot net boven de eerste of tweede gezonde knop teruggesnoeid worden.

Hydrangea Endless summer
Bloemen afknippen Hydrangea macrophylla         Hydrangea m. in volle bloei

Snoeien Hydrangea macrophylla

Gewone snoei

Hoe en wanneer Hydrangea macrophylla  (Hortensia) snoeien. Hydrangea m. begint al in de nazomer met het aanleggen van nieuwe bloemknoppen. Zou je alle takken vervolgens in voorjaar flink terugsnoeien, dan zal de plant geen bloemen geven .

Toch is het aan te raden om een volwassen Hydrangea m. regelmatig te verjongen. Snoei in maart ongeveer 1/3 van de oudste, dikste takken terug tot 5-10 cm boven de grond . Deze vorm van snoei zet aan tot groei van nieuwe scheuten en zorgt ervoor dat de bloemgrootte niet terugloopt.

Drastische snoei

Hydrangea macrophylla (Hortensia) drastisch snoeien. Is een Hydrangea m. te hoog en te breed geworden dan kan hij tot bijna op de grond toe teruggesnoeid worden. Snoei in maart alle takken tot 20-30 cm boven de grond terug.

Na deze snoei zal hij weer nieuwe scheuten produceren maar niet onmiddellijk nieuwe bloemen geven.

Plantafstand

Plantafstand Hydrangea macrophylla (hortensia). Houd bij het aanplanten een afstand van 75 cm tussen de hortensia’s aan.

Verzorging

Hydrangea macrophylla (hortensia) groeit en bloeit het beste in de halfschaduw, in enigszins, vochtige grond. Geef hortensia’s dus in droge perioden, vooral in het voorjaar en in de zomer, een flinke, hoeveelheid water.

Hortensia’s kunnen tijdens het bloeiseizoen blad verliezen en worden dan wat kaal aan de onderkant. Bijna altijd wordt bladverlies veroorzaakt door te droog weer. De struik heeft dan regelmatig veel water nodig.

Plantencombinaties met hortensia

Hortensia’s kunnen goed gecombineerd worden met vaste planten zoals  Geraniums, HerfstanemonenSalvia, Vlinderstruik , Rozen, en Groenblijvende bodembedekkers.

Anemone Serenade
Anemone hybrida ‘Serenade’

Foto’s Greenfingersonline/Modeste Herwig