hydrangea macrophylla / Hortensia

Hydrangea macrophylla ‘Dark Angel’

Hydrangea macrophylla ‘Dark Angel’

Hydrangea macrophylla

Hortensia /Boerenhortensia

  • Standplaats: volle zon / halve schaduw
  • Grondsoort: vochtige / goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: juli – sept.
  • Hoogte 1-2 meter
  • Wintergroen: nee
  • Winterhard:ja

De meest bekende hortensia is misschien wel Hydrangea macrophylla. Het is een makkelijke bladverliezende struik, die in de zomer bloeit met ingetogen tot zeer theatrale kleuren, uiteenlopend van wit, rood, roze, dieproze, blauw tot paars. De bloemen zijn veelal bolvormig.

Er zijn ook Hydrangea macrophylla soorten die de hele zomer doorbloeien. Dat zijn de zogenaamde Hydrangea macrophylla ‘Endless Summer’, ‘Forever and Ever’ en ‘Everbloom’. Voor deze soorten zie bij doorbloeiende hortensia’s.

Soorten

Hydrangea macrophylla witbloeiend

Hydrangea macrophylla ‘Schneeball’, ‘Madame Emile Mouillère’ en ‘Little White’ zijn mooie, witbloeiende hortensia’s

Bloemen verwijderen

Hydrangea macrophylla uitgebloeide bloemen afknippen. Laat de oude bloemen tijdens de wintermaanden met rust. Ze vormen een bescherming voor de nieuwe bloemknoppen tegen vorst en gure wind.

In maart, als het gevaar voor vorst geweken is, kunnen alle bruine, oude, uitgebloeide bloemen tot net boven de eerste of tweede gezonde knop teruggesnoeid worden.

Hydrangea Endless summer
Bloemen afknippen Hydrangea macrophylla         Hydrangea m. in volle bloei

Snoeien Hydrangea macrophylla

Hoe en wanneer Hydrangea macrophylla  (Hortensia) snoeien. Hydrangea m. begint al in de nazomer met het aanleggen van nieuwe bloemknoppen. Zou je alle takken vervolgens in voorjaar flink terugsnoeien, dan zal de plant geen bloemen geven .

Toch is het aan te raden om een volwassen Hydrangea m. regelmatig te verjongen. Snoei in maart ongeveer 1/3 van de oudste, dikste takken terug tot 5-10 cm boven de grond . Deze vorm van snoei zet aan tot groei van nieuwe scheuten en zorgt ervoor dat de bloemgrootte niet terugloopt.

Hydrangea macrophylla (Hortensia) drastisch snoeien. Is een Hydrangea m. echt te groot geworden dan kan hij tot bijna op de grond toe teruggesnoeid worden. Snoei in maart alle takken tot 20-30 cm boven de grond terug.

Geef de plant ook flink wat water en compost.  Na deze snoei zal hij weer nieuwe scheuten produceren maar niet onmiddellijk nieuwe bloemen geven.

Plantafstand

Plantafstand Hydrangea macrophylla (hortensia). Houd bij het aanplanten een afstand van 75 cm tussen de hortensia’s aan.
Plantafstand Hydrangea macrophylla Endless Summer. Houd bij het aanplanten een afstand van 75 cm tussen de planten aan.

Verzorging

Alle soorten Hortensia’s houden absoluut niet van droogte. Geef ze bij droogte, vooral in het voorjaar en in de zomer, flink water. Het is niet verstandig om ze af en toe een beetje water te geven. Het beste is om ze in één keer een grote hoeveelheid water te geven.

Soms worden Hortensia’s tijdens het bloeiseizoen wat kaal aan de onderkant. Ook kunnen de bladeren geel worden. Wat is de oorzaak ? Bijna altijd wordt kaalheid / gele bladeren veroorzaakt door de combinatie droogte en weinig regen.

Plantencombinaties met hortensia

Hortensia’s kunnen goed gecombineerd worden met vaste planten zoals  Geraniums, HerfstanemonenSalvia, Vlinderstruik , Rozen, en Groenblijvende bodembedekkers.

Anemone Serenade
Anemone hybrida ‘Serenade’

Foto’s Greenfingersonline/Modeste Herwig