hydrangea macrophylla / Hortensia
Hydrangea macrophylla
Hortensia /Boerenhortensia
- Standplaats: half schaduw of zon
- Grondsoort: vochtige / goed doorlatende grond
- Bloeiperiode: juli – sept.
- Hoogte 1-2 meter
- Wintergroen: nee
- Winterhard:ja
Hydrangea macrophylla is zonder meer de meest populaire zomerbloeiende hortensia die in tuinen wordt geplant voor zijn uitbundige bloei. Het is een makkelijke, winterharde struik, die in de zomermaanden bloeit in de kleuren wit, rood, roze, dieproze, blauw tot paars. De bloemen zijn veelal bolvormig.
Wat is het verschil tussen hydrangea macrophylla en een hortensia? Het gaat om één en dezelfde struik, want hydrangea macrophylla wordt in het Nederlands hortensia of boerenhortensia genoemd.
De mooiste soorten hortensia’s
Hydrangea macrophylla witbloeiend
Hydrangea macrophylla ‘Schneeball’, ‘Madame Emile Mouillère’ en ‘Little White’ zijn mooie, witbloeiende hortensia’s. Deze hortensia’s worden ongeveer 1,50 tot 2 meter hoog.
Hydrangea macrophylla blauwbloeiend
Voor blauwbloeiende hortensia’s overweeg Hydrangea ‘Little Blue’, ‘Nikko Blue’ of ‘Teller Blauling’ aan te schaffen. In tegenstelling tot witte of roze hortensia’s staan blauwe hortensia’s graag in zure grond. Dan blijven ze hun blauwe kleur behouden.
Hydrangea macrophylla doorbloeiend
Er zijn ook Hydrangea macrophylla soorten die de hele zomer doorbloeien. Dat zijn de zogenaamde Hydrangea macrophylla ‘Endless Summer’, ‘Forever and Ever’ en ‘Everbloom’.
Bloemen afknippen Hydrangea macrophylla Hydrangea m. in volle bloei
Hoe en wanneeer snoeien hydrangea macrophylla?
Gewone snoei
Deze hortensia bloeit op oud hout. Hydrangea m. begint namelijk al in de nazomer, na de bloei, met het aanleggen van nieuwe bloemknoppen op zijn takken. Zou je alle takken vervolgens in voorjaar flink terugsnoeien, dan zal de plant geen bloemen geven.
Je doet er wel goed aan om een volwassen Hydrangea m. regelmatig te verjongen of uit te dunnen. Snoei in maart ongeveer 1/3 van de oudste, dikste takken terug tot 5-10 cm boven de grond . Deze vorm van snoei zet aan tot groei van nieuwe scheuten en zorgt ervoor dat de bloemgrootte niet terugloopt.
Drastische snoei
Kun je een Hydrangea macrophylla (Hortensia of boerenhortensia) helemaal terugsnoeien? Is deze hortensia te groot en te breed geworden dan kan hij zonder problemen tot bijna op de grond toe teruggesnoeid worden. Snoei in maart alle takken tot 20-30 cm boven de grond terug.
Na deze snoei zal hij aan de basis weer nieuwe scheuten produceren maar niet onmiddellijk nieuwe bloemen geven.
Dode bloemen verwijderen
Hydrangea macrophylla uitgebloeide bloemen afknippen. Laat de oude, dode, uitgebloeide bloemen tijdens de wintermaanden aan de struik zitten. Ze vormen een bescherming voor de nieuwe bloemknoppen tegen vorst en gure wind.
In maart, als het gevaar voor vorst geweken is, kunnen alle bruine, oude, uitgebloeide bloemen tot net boven de eerste of tweede gezonde knop teruggesnoeid worden.
Zo verzorg je de hydrangea macrophylla
Wat is de ideale standplaats? Hydrangea macrophylla (hortensia od boerenhortensia) groeit en bloeit het beste in de halfschaduw, in enigszins, vochtige grond. Hij kan niet goed tegen droogte en veel zon in de zomer en gaat dan slap hangen. Geef deze hortensia dus in droge perioden, vooral in het voorjaar en in de zomer, een flinke, hoeveelheid water.
De plant wordt kaal. Wat is daar tegen te doen? Hydrangea macrophylla kan tijdens het bloeiseizoen blad verliezen en worden dan wat kaal aan de onderkant. Bijna altijd wordt bladverlies veroorzaakt door te droog weer. De struik heeft dan regelmatig veel water nodig.
Wat is de juiste plantafstand?
Hoe ver moet je Hydrangea macrophylla (hortensia)uit elkaar planten?Houd bij het aanplanten een afstand van 75 cm tussen de hortensia’s aan. Deze hortensia kan het best worden geplant in het voorjaar of in het najaar.
Hydrangea macrophylla combineren met andere planten
Groenblijvende bodembedekkers passen goed bij deze hortensia. Ook kan hij gecombineerd worden met vaste planten zoals Geraniums, Herfstanemonen, Salvia, Vlinderstruik , Rozen,
Meer lezen
Anemone hybrida ‘Serenade’
Foto’s Greenfingersonline/Modeste Herwig