Hydrangea paniculata / pluimhortensia

Hydrangea paniculata ‘Limelight’

Hydrangea paniculata ‘Limelight’

Hydrangea paniculata

Pluimhortensia

  • Standplaats: halfschaduw of zon
  • Grondsoort: vochtige, goed doorlatende grond
  • Bloeitijd : juli-sept.
  • Hoogte: afhankelijk van het soort
  • Wintergroen: nee
  • Winterhard: ja

Hydrangea paniculata is oorspronkelijk afkomstig uit China en Japan en wordt ook wel pluimhortensia genoemd. Deze naam dankt hij aan zijn grote, kegelvormige bloempluimen. Als de pluimen in juli gaan uitlopen krijgen ze een geelgroene kleur, vervolgens verlopen ze naar schitterend, crême-wit.

Wanneer de herfst gaandeweg nadert nemen de bloempluimen lichtroze tinten aan.

Soorten

Hydrangea paniculata ‘Limelight’

De bekende Hydrangea paniculata ‘Limelight’ is een mooi soort. Zijn bloempluimen kunnen wel 15-30 cm lang worden. De plant bereikt een hoogte van 1,50-2 m. Hydrangea p. ‘Little Lime’ (‘Jane’) heeft dezelfde eigenschappen. Hij blijft alleen een stuk lager ( hoogte 1,10 m.) Een mooie vorm voor een kleine tuin.

Hydrangea paniculata ‘Pinky Winky’

Ook Hydrangea p. ‘Pinky Winky’ heeft als voordeel dat hij niet zo hoog wordt ( hoogte 1,00-1,40 m.). De bloemstelen van dit soort hebben een donkerrode kleur. Aan het einde van het seizoen nemen de bloempluimen een diepe roze/rode kleur aan. Hydrangea p. ‘Pinky Winky’ is ook op stam verkrijgbaar, vaak in een hoogte van 80 cm.

Hydrangea paniculata Grandiflora, Hydrangea paniculata Limelight
Hydrangea p. ‘Grandiflora’                   Hydrangea p. ‘Limelight’

Hydrangea paniculata ‘Vanille Fraise’

Ook de moeite waard is Hydrangea p. ‘Vanille Fraise’ ( hoogte 2 m.). De pluimvormige bloemen verkleuren weliswaar roze/rood maar zeker niet zo diep als die van Hydrangea p. ‘Pinky Winky’.

Hydrangea paniculata ‘Grandiflora’

Hydrangea p. ‘Grandiflora’ heeft een brede, opgaande groeiwijze. Hij bereikt een hoogte van 2,50 m en een breedte van 1,50 m. Eeen mooi vorm voor een grote tuin.

Snoeien

Wanneer en hoe Hydrangea paniculata ( pluimhortensia ) snoeien. Hydrangea paniculata bloeit op éénjarig hout. Dus makkelijk te snoeien.  Alle soorten Hydrangea paniculata kunnen allemaal in maart tot 20-30 cm boven de grond worden teruggesnoeid. Of anders in het late najaar ( november).

Snoeien jonge Hydrangea paniculata. Alle jonge planten hoeven de eerste twee jaar niet gesnoeid te worden.

Plantafstand

Plantafstand voor Hydrangea paniculata ( pluimhortensia). Houd bij het aanplanten een afstand van 75 cm tussen de planten aan. Wanneer Hydrangea paniculata aanplanten. Vanaf maart tot half okt. kun je pluimhortensia’s planten. In deze periode is de grond nog warm en zullen de planten goed wortel schieten.

Water geven pluimhortensia

Hydrangea paniculata (pluimhortensia) groeit en bloeit het beste in de halfschaduw, in enigszins vochtige grond. Geef een pluimhortensia dus in droge perioden, vooral in het voorjaar en in de zomer, een flinke, hoeveelheid water.

Pluimhortensia combineren

Hydrangea paniculata  (pluimhortensia ) kan fraai gecombineerd worden met tal van vaste planten zoals Astrantia, Asters, Phlox en zomerbloeiende struiken zoals Hibiscus en Vlinderstruik.

Phlox p. Bright Eyes
Phlox paniculata ‘Bright Eyes’