Is hedera in een boom schadelijk?

Hedera in boom

Hedera in boom

Tast hedera een boom aan ?

Klimkracht  van hedera

Hedera is een snelle, sterke klimmer die van nature overal met zijn stevige hechtwortels tegenaan groeit. Dus ook tegen een boomstam. Vaak wordt gedacht dat hedera (klimop) op den duur de boom zal aantasten. Dat is beslist niet het gval.

Ondanks zijn klimkracht is hij niet schadelijk of dodelijk voor een boom. Een hoge boom die helemaal overwoekert is door hedera zal dus niet afsterven.Het wel verstandig om ervoor te zorgen dat hedera niet helemaal de top of de kroon van een boom gaat begroeien.

Zodra hij de kroon van een boom bedekt, zullen de boombladeren minder licht krijgen, met als gevolg dat de boom minder groeit. Ook kan de boom bovenin topzwaar worden wat weer takbreuk met zich mee kan brengen, in het bijzonder voor oude, zwakke takken.

Hedera in boom
Hedera in esdoorn                       Hedera in een denneboom

Jonge hechtwortels verwijderen

Laat hechtwortels niet hun gang gaan.Als een hechtwortel van hedera nog jong is, kun je hem nog gemakkelijk van de boom aftrekken.

Wordt de hechtwortel volwassen, dan je hem niet meer verwijderen

hechtwortels hedera
Jonge hechtwortel            Volwassen hechtwortel

Kan hedera in een boom  verwijderd worden ?

Soms hebt je spijt dat je hedera ( klimop)  in een boom hebt laten groeien. Wat dan. Eruit halen? Hedera die in een forse boom is gegroeid kun je laten afsterven, maar uiteindelijk zal de boom er niet mooier op worden.

Om volwassen hedera volledig te laten afsterven moet je eerst de dikke hechtwortels doorzagen en vervolgens zijn wortelgestel uitgraven.

Houd er wel rekening mee dat de doorgezaagde, dode hechtwortels aan de stam blijven vastzitten en er bijna onmogelijk af te halen zijn. Je blijft dus in de meeste gevallen met een lelijk geheel zitten.

dode hechtwortels hedera
Dode hechtwortels van hedera in boom