Kniphofia

Kniphofia Nancy's Red'

Kniphofia Nancy's Red

Kniphofia

Vuurpijl of Fakkellelie

  • Standplaats: zonnig
  • Grondsoort: goed water doorlatend grond
  • Bloeiperiode: juli – sept.
  • Hoogte: 60 cm – 1,20 m
  • Wintergroen: ja
  • Winterhard: ja

Kniphofia is een late, zomerbloeiende, vaste plant en bloeit met warme, veelal felgekleurde bloemen, variërend van feloranje, zalm, rood , geel, wit tot groenachtig. Vanaf de zomer produceert de plant buisvormige bloemen in dichte aren op hoge, kale stelen.

Soorten

Kniphofia uvaria

Deze vuurpijl, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Afrika, onderscheidt zich door zijn lange, statige bloemstengels met rode, aarvormige bloemen. Naarmate het bloeiseizoen vordert verkleuren de bloemen naar oranjegeel.

Kniphofia uvaria verlangt wel wat ruimte. Hij wordt ruim 1,25 m hoog en 1 m breed.

Kniphofia ‘Nancy’s Red’

Kniphofia ‘Nancy’s Red’ bloeit met opvallende, rechtopgaande, intens, rode bloemaren, die opkomen uit een roset van lange, dunne, groene bladeren. Dit soort bereikt een hoogte van 60-70 cm en een breedte van 45-60 cm.

Kniphofia 'Lemon Popsicle', Kniphofia 'Nancy's Red'
Kniphofia ‘Nancy’s Red’                                   Kniphofia ‘Lemon Popsicle’

Kniphofia ‘Lemon Popsicle’

Een lage vuurpijl, die gewaardeerd wordt om zijn aantrekkelijke, fraaie, citroengele bloeiaren en zijn lange bloeiperiode. Kniphofia ‘Lemon Popsicle’ is uitstekend geschikt voor een kleine tuin, want hij wordt slechts 35-40 cm hoog en 35 cm breed.

Snoeien

Hoe Kniphofia (Vuurpijl of Fakkellelie) snoeien. Knip na de bloei in september de uitgebloeide stengels af. Als de bladeren er rommelig of lelijk uitzien, wanneer de bloei voorbij is, knip ze dan tot ongeveer de helft terug.

Verwijder het dode, afgestorven blad en knip de oude, beschadigde bladeren tot op de grond toe af. Doe dit karwei in maart, als het gevaar voor de vorst geweken is.

Overwinteren kniphofia

De meeste soorten zijn winterhard. Wanneer zeer strenge vorst voorspeld wordt, bind de bladeren dan even tijdelijk op en breng rond de basis van de plant een dikke laag droog blad aan.

Verzorging kniphofia

Kniphofia groeit en bloeit het beste in de volle zon, in voedzame, goed gedraineerde grond. In de winter mag kniphofia niet te nat staan.

Combinaties maken

Kniphofia kan uitstekend gecombineerd worden met Crocosmia, Helenium, Hemerocallis, Rudbeckia.

Rudbeckia
Rudbeckia