Kniphofia

Kniphofia

Kniphofia

Kniphofia

Vuurpijl

  • Standplaats: zonnig
  • Grondsoort: goed doorlatende, voedzame grond
  • Bloeiperiode: juli – sept.
  • Hoogte: 60 cm – 1,20 meter
  • Wintergroen: nee
  • Winterhard: heeft bescherming nodig

Kniphofia is een late zomerbloeiende plant en bloeit met warme, veelal felgekleurde bloemen, variërend van feloranje, zalm, rood , geel, wit tot groenachtig. Vanaf de zomer produceert de plant buisvormige bloemen in dichte aren op hoge, kale stelen.

Het zijn echte zonaanbidders en verlangen dus een flinke zonnige standplaats.

Soorten

Kniphofia ‘Little Maid’

Kniphofia ‘Little Maid’ is een mooi soort. Hij draagt bloemen in een bleekgele, ivoorachtige kleur. Vanwege zijn zachte kleuren kan hij goed gecombineerd worden met andere vaste planten. Hij wordt 60 cm hoog en 45 cm breed.

Kniphofia ‘Poco Orange’

Voor een fraaie oranje kleur kies Kniphofia ‘Poco Orange’.

Snoeien

Kniphofia snoeien. Knip na de bloei in september de uitgebloeide stengels af. Als de bladeren er rommelig of lelijk uitzien, wanneer de bloei voorbij is, knip ze dan tot ongeveer de helft terug.

In maart, als het gevaar voor de vorst geweken is, moet vervolgens het oude en beschadigde blad tot op de grond worden afgeknipt.

Verzorging in de winter

De winterhardheid van Kniphofia varieert per soort. Je kunt het volgende doen om de plant tegen vorst te beschermen. Bind de bladeren voor de winter op en breng een flinke laag droog blad rond de kroon van de plant aan. In  maart, als het gevaar voor vorst is geweken, mogen de bladeren tot op de grond worden afgeknipt.

Plantafstand

Plantafstand Kniphofia. Houd bij het aanplanten een afstand van 40-50 cm tussen de planten aan.

Combinaties maken

Kniphofia kan uitstekend gecombineerd worden met Crocosmia, Helenium, Hemerocallis, Rudbeckia.

Rudbeckia
Rudbeckia