Lage bodembedekkers zon

Helianthemum The Bride

Helianthemum The Bride

Wat zijn de eigenschappen van bodembedekkers volle zon ?

Lage bodembedekkers voor de zon zijn uitstekend toe passen in een tuin die voor een groot gedeelte van de dag in de zon ligt. Van nature zijn deze bodembedekkende planten laagblijvend en zullen snel aaneengesloten matten vormen. Door deze groeiwijze wordt de grond volledig bedekt waardoor onkruid geen kans krijgt om omhoog te komen. Verder hebben bodemdekkers voor een zonnige standplaats aantrekkelijke bladkleuren en bloeien vaak in de zomer met kleurige bloemen waar hommels en bijen op afkomen.

De 9 beste soorten bodembedekkende planten voor in de zon

Ben je op zoek naar bodembedekkers die volle zon verdragen en bestand zijn tegen droogte. En ook nog eens bloemen produceren waardoor de tuin vooral in de zomer een kleurig aanzicht krijgt. We hebben de 9 beste soorten hieronder voor je op een rijtje gezet.

1 Rosmarinus officinalis ‘Prostratus’

Rosmarinus officnalis Prostratus
Rosmarinus officinalis ‘Prostratus’

Rosmarinus officinalis ‘Prostratus’, beter bekend als kruipende rozemarijn, is een laaggroeiende vorm van de gewone rozemarijn. Met zijn kruipende groeiwijze zal hij snel een bodem bedekken en het onkruid goed onderdrukken. Deze rozemarijn blijft er het hele jaar goed uitzien want hij is wintergroen. In het voorjaar (maart-mei) bloeit hij met mooie, zachtblauwe bloemen.

Hoogte en breedte 50 cm x 70 cm

2 Thymus serpullum

Thymus serpyllum

Thymus serpyllum

Thymus serpyllum (Kruiptijm). Deze kruipende, zodevormende tijm heeft fijne, aromatische, wintergroene blaadjes en draagt in de vroege zomer roze tot lilakleurige bloempjes. Naast volle zon heeft deze bloeiende bodembedekker een voorkeur voor een redelijke, droge bodem. Kruiptijm trekt veel vlinders, bijen en hommels aan.

Hoogte x breedte 10 cm x 35 cm

3 Euonymus fortunei ‘Harlequin’

Euonymus fortunei Harlequin

Euonymus fortunei ‘Harlequin’

Euonymus fortunei ‘Harlequin’ is een laagblijvende, compacte kardinaalshoed met fris, donkergroen blad met een opvallende, witte rand. Hij bloei in juni-augustus met witte, onopvallende witte bloempjes, gevolgd door bolvormige vruchtdoosjes. ‘Harlequin’ behoudt zijn blad in de winter.

Hoogte x Breedte 50 cm x 50 cm

4 Stachys byzantina ‘Big Ears’

Stachys byzantina Big Ears

Stachys byzantina ‘Big Ears’

Stachys byzantina ‘Big Ears‘, ook wel Ezelsoor genoemd, is geliefd vanwege zijn zachte, langwerpig, viltachtig, grijsgroen blad en bloeiaren die in de zomer bezet zijn met lilaroze bloempjes. Een uitstekende  bodembedekker voor de volle zon in droge grond.

Hoogte x breedte 40 cm x 60 cm

5 Helianthemum ‘The Bride’

Helianthemum The Bride

Helianthemum ‘The Bride’

Helianthemum (Zonneroosje) is een zomerbloeiende bodembedekker met een over de grond kruipende groeiwijze, die goed is opgewassen tegen droogte en zon. De bladeren zijn smal en hebben een grijsgroene of groene kleur. Het zonneroosje is er in de kleuren wit, roze, geel en oranje en behoudt zijn blad in de winter.Vooral Helianthemum ‘The Bride’ met zijn witte, komvormige bloemen met een geel hart is een echte eye-catcher  in de vroege zomer.

Hoogte x Breedte 30 x 60 cm

6 Festuca glauca

Festuca glauca

Festuca glauca

Festuca glauca (blauw schapengras of zwenkgras) is een zeer bruikbaar, bodembedekkend siergrasje voor een zonnige plek. Verder verdraagt hij ook goed droge grond. Zijn sierwaarde dankt hij aan zijn overhangende, blauwgroene bladsprieten en zijn bruingele bloeihalmen, die in de vroege zomer verschijnen. Dit siergras is wintergroen, laagblijvend en onderhoudsarm.

Hoogte x Breedte  30 x 25 cm

7 Armeria maritima ‘Splendens’

Armeria maritima 'Splendens'

Armeria maritima ‘Splendens’

Armeria maritima ‘Splendens’ (Engels gras) onderscheidt zich door zijn grasachtige pollen waarboven in de zomer roze bloemhoofdjes op dunne steeltjes verschijnen. De bloeitijd is lang en loopt van mei tot en met september. Ook na de bloei blijft de plant aantrekkelijk want het grasachtige loof is jaarrond wintergroen. Deze laagblijvende bodembedekker stelt volle zon en goed water doorlatende grond op prijs.

Hoogte x Breedte 20 x 20 cm

8 Cotoneaster dammeri

Cotoneaster dammeri

Cotoneaster dammeri (dwergmispel) draagt, klein, ovaal, groenblijvend blad en bloeit in mei-juni met roomwitte bloempjes, in de herfst gevolgd door leuke, helderrode besjes. Hij stelt volle zon of lichte schaduw op prijs. Doordat de plant snel en breed uitgroeit zal hij een mooie, aaneengesloten mat vormen. Deze bodembedekker is ook geschikt om onder een boom of op schuine hellingen te planten.

Hoogte x Breedte  25 x 80 cm

9 Iberis sempervirens

Iberis sempervirens

Iberis sempervirens

Iberis sempervirens (scheefmelk) is een leuke, bodembedekkende, laagblijvende tuinplant die goed tot zijn recht komt aan de voorkant van een border. In de zomer bloeit hij rijk en uitbundig met kransvormige, witte bloemen aan korte stengels.  Zet Iberis sempervirens op een plaats in de volle zon, want dan zal hij veel bloemen produceren. Verder heeft de plant weinig verzorging nodig

Hoogte x Breedte 30 x 40 cm

Wanneer is de beste tijd  om bodembedekkers zon te planten?

  • Bodembedekkers voor een zonnige stanplaats die je in potten koopt, kun je het hele groeiseizoen, van maart tot en november planten. De beste planttijd is toch de late nazomer en de herfst. In deze periode is de grond nog warm en vaak vochtig waardoor de planten goed kunnen wortelen. In het voorjaar behoeven ze dan nog alleen maar hun energie te steken in de aanleg van hun blad en bloemen.
  • Plant ze aan in grote groepen. De kale plekken zullen dan snel verdwijnen en de beplanting zal dan een mooi, aaneengesloten tapijt vormen. Geef de planten nadat je ze in de grond gezet hebt, altijd direct voldoende water.

Bodembedekkers zon kopen

Je kunt zonminnende, bodembedekkende planten het hele jaar kopen bij tuincentra en kwekerijen. Je kunt ze ook online kopen. Kies planten die bij je bodemsoort passen en geschikt zijn voor plekken die je wilt bedekken.

Meer lezen over bodembedekkers

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief