Lage campanula
Lage campanula
Klokjesbloem
- Standplaats: volle zon of halve schaduw
- Grondsoort: goed doorlatende grond
- Bloeiperiode: juni-augustus
- Hoogte: 20-25 cm
- Wintergroen: semi-wintergroen
- Winterhard: ja
Lage campanula’s zijn fantastische zomerbloeiers die goed toegepast kunnen worden voorin een border. Het zijn ook uitstekende, snelgroeiende bodembedekkers voor kleine tuinen.
Welke soorten zijn er?
Campanula poscharskyana
Campanula poscharskyana, ook wel Campanula Addenda genoemd, is een laagblijvende klokjesbloem die vanaf juni tot september met violetblauwe bloemen bloeit. Tevens is het een breeduit groeiende,wintergroene bodembedekker. Verwacht een hoogte van 20 cm en een breedte van 60 cm.
Deze plant doet het ook heel goed als onderbeplanting in plantenbakken of tegen een muur.
Campanula portenschlagiana
Dit soort heeft groen, hartvormig blad en produceert in de zomer rijkelijk veel lilablauwe, klokvormige bloemen. Het blad blijft in de winter grotendeels groen. Campanula portenschlagiana heeft dezelfde groeiwijze als Campanula poscharskyana. Hij wordt ongeveer 15 cm hoog en 50 cm breed.
Campanula c. ‘Blaue Clips’ Campanula c. ‘Weisse Clips’
Campanula carpatica
Campaula carpartica, ofwel karpatenklokje, bloeit met wijd, openstaande, klokvormge bloemen. Een echte zomerbloeier die prettig laag blijft. Campanula carpatica ‘Blaue Chips bloeit met intens blauwe bloemen. ‘Weisse Chips’ is een witbloeiend soort.
Campanula garganica
Campanula garganica is ook een goede keuze. Hij groeit polllenvormend en onderscheidt zich verder door fraaie, stervormige, lichtblauwe bloemen. Dit soort is uitstekend geschikt als randbeplanting. Campanula garganica groeit ook goed in een pot.
Wanneer en hoe snoeien campanula?
Campanula poscharskyana ( Addenda) en Campanula portenschlagiana
Wanneer snoeien Campanula poscharskyana ( Addenda) en Campanula portenschlagiana. Eind augustus is een goeie tijd om deze planten terug te snoeien, want dan zijn ze meestal wel uitgebloeid.
Trek met de hand na de bloei eind augustus de uitgebloeide ranken uit de planten. Of knip de ranken bij met een gewone kleine snoeischaar. Dat kan ook. Na zo’n knipbeurt volgt vaak nog een kleine, tweede bloei.
Campanula garganica en Campanula carpatica
Snoeien lage polvormige soorten zoals Campanula garganica en Campanula carpartica. Knip tijdens het groeiseizoen regelmatig de uitgebloeide bloemen eruit om de aanleg van nieuwe bloemknoppen te stimuleren.
Hoe verzorg ik campanula?
- Pas op, slakken houden van campanula’s. Voor bestrijding van slakken in je tuin. Zie bij ziekten en plagen.
- Deze winterharde,vaste planten stellen een plek in de volle zon of halfschaduw op prijs. Verder staan ze graag in goed waterdoorlatende grond. Hoe meer zon, hoe rijker de planten zullen bloeien.
- Houd bij het aanplanten van lage campanula’s een afstand van 20-40 cm tussen de planten aan.
Welke planten passen bij campanula’s?
Lage campanula’s kunnen fraai gecombineerd worden met lage bodembedekkers en met Nepeta, Geranium en Astilbe.
Geranium macrorrhizum ‘Czakor’