Langbloeiende vaste planten

Rhodanthemum 'Casablanca'

Rhodanthemum 'Casablanca'

We weten dat vaste planten die maandenlang achtereen in de zomer bloeien een wens is van vele tuiniers. Maar hoe krijg je nu voor elkaar dat een tuin snel vol komt te staan met massa’s bloeiende planten waarvan je de hele zomer kunt genieten. Er is meer mogelijk dan je denkt.

Naast kleur en hoogte moet je bij de keuze van de planten vooral op de bloeitijd letten. Daarom hebben we een top 10 langbloeiende planten samengesteld die van juni tot ver in oktober bloemen aanmaken. Wij zijn heel enthousiast over de onderstaande zomerbloeiers.

Top 10 langbloeiende vaste planten voor jouw tuin

1. Gaura lindheimeri

Gaura lindheimeri

Gaura lindheimeri (prachtkaars) is een topplant voor de tuin als het gaat om een lange bloeitijd. Uit ervaring weten we dat hij van juni tot ver in november bloeit met massa’s, witte vlinderachtige bloemen die verschijnen aan opgaande bloemstengels. Vooral op zonnige plekken doet Gaura lindheimeri het goed. Op zo’n standplaats gaat hij het langst mee, want hij houdt niet van te veel nattigheid in de winter.

Wat deze vaste plant ook verder aantrekkelijk maakt, is dat bijen en hommels de Gaura lindheimeri graag bezoeken. Wat ons betreft, echt ook een fijne plant voor insecten. Je mag rekenen op een hoogte van 80 cm.

2. Erigeron karvinskianus

Erigeron karvinskianus

Ga je Erigeron karvinskianus planten, dan verzekeren we je dat je de hele zomer beloond wordt met een eindeloze bloei van vrolijke, rozewitte bloempjes die sprekend op madeliefje lijken. Deze vaste plant is van oorsprong een Mexicaanse plant. Vanwege zijn afkomst wil hij natuurlijk een zonnig plekje in de tuin. Hoe droger de standplaats, des te beter de plant zich zal uitzaaien. Nieuwe plantjes dus.

Geen plek in de tuin. We vinden hem ook leuk staan in hanging baskets en potten. Nieuwsgierig naar de groei. Je zult zien dat Erigeron karvinskianus (Mexicaans madeliefje) een kruipende, bodembedekkende groeiwijze heeft en niet hoger wordt dan 25-40 cm.

3. Erysimum ‘Bowles Mauve’

Erysimum 'Bowles Mauve'

Om een tuin interessant te maken heb je theatrale planten nodig. Erysimum ‘Bowles Mauve’ met zijn lilamauve bloemen is zo’n plant die bijna het hele jaar een show weggeeft. Houd maar een bloeitijd van maart tot november aan. Nog een plusplunt is dat de bloemen lekker ruiken en vlinders aantrekken. Verder geven we graag tips voor de verzorging. Een plekje in de volle zon is belangrijk om hem er blijvend mooi te laten uitzien.

De plant is dus behoorlijk droogtebestendig. Verder doe je er goed aan om regelmatig de uitgebloeide bloemstengels af te knippen. Zo knipbeurt zorgt voor de nieuwe aanleg van bloemen.

4. Geranium ‘Rozanne’

Geranium Rozanne

Er zijn ongelooflijk veel soorten geraniums. Toch is er één geranium die met kop en schouders boven alle soorten uitsteekt. En dat is de blauwbloeiende Geranium ‘Rozanne’. Deze geranium zal je niet teleurstellen als het gaat om zijn bloeitijd. Ga er maar vanuit dat hij van eind juni tot ver in de herfst bloeit. Zelf in november laat hij nog zijn sprekende blauwe bloemen met een wit hart zien.

Geranium ‘Rozanne’ heeft een bodembedekkende groeiwijze en wordt ongeveer 40 cm hoog. Worden de ranken tijdens de bloei te lang, dan kun je ze rustig afknippen. Zo’n knipbeurt heeft voor de bloei geen gevolgen. Integendeel, hij zal weer nieuwe ranken maken, waaraan weer bloemen verschijnen.

5. Rhodanthemum ‘Casablanca’

Rhodanthemum 'Casablanca'

We worden blij van ‘Rhodanthemum ‘Casablanca’ als we hem zien bloeien met zijn friswitte bloemen met een opvallend, bruin centrum. Het is een vaste plant die zijn plek verdient heeft onder de langbloeiende, vaste planten. De madeliefachtige bloemen, die mooi afsteken tegen het grijsgroene blad, laten zich zien van mei tot oktober.

Door zijn geringe hoogte van 30 cm staat hij goed tussen andere laagblijvende planten. Vooral aan de voorkant van een border zal hij stralen.

6. Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’

Rudbeckia fulgida 'Goldst

Wist je dat rudbeckia, ook wel zonnehoed genoemd, oorspronkelijk afkomstig is uit Noord-Amerika waar hij in de zomer op de uitgestrekte prairies schittert. Ook in onze tuinen voelt deze vaste plant zich helemaal thuis. Er zijn vele soorten maar vooral Rudbeckia fulgida ‘Goldstorm’ bevelen we van harte aan. Vanaf juli tot ver in oktober bloeit hij met gele lintbloemen, met een zwart hart op lange stelen. De prachtige, gele kleur blijft lang zijn helderheid behouden.

‘Goldstorm’ stelt weinig eisen en is een sterke, winterharde vaste plant die elk jaar weer terugkomt en graag op een zonnige plek staat.

7. Salvia nemorosa ‘Caradonna’

Salvia nemorosa 'Caradonna'

Al jarenlang een geliefde tuinplant omdat hij superlang bloeit van juni tot september met oogstrelende, blauwpaarse bloemen waar veel bijen en vlinders op afkomen. Het is een stevige plant, die met zijn donkerpaarse, gekleurde stengels in weer en wind netjes rechtop blijft staan. Ook mooi blad dat viltachtig aanvoelt. Gun Salvia nemorosa ‘Caradonna’ een plekje in de volle zon en zorg dat hij in goed gedraineerde grond staat, want hij houdt niet van te veel nattigheid.

En hoe zit het met de snoei wordt ons vaak gevraagd. Alle soorten Salvia nemorosa bloeien meerdere keren per jaar. Als je de planten na de bloei in juli tot 10 cm boven de grond terugknipt, wordt je vervolgens verwend met een tweede bloei.

8. Persicaria amplexicaulis ‘Firetail’

Persicauria amplexicaulis 'Firetai'

Op zichzelf is Persicaria amplexicaulis ‘Firetail’ al een waardevolle plant maar hij krijgt echt een aparte uitstraling als je hem combineert met siergrassen. Vanaf middenzomer laat hij verfijnde aren zien, die bezet zijn met kleine, rode bloempjes. Het is een forse plant, die met zijn hoogte van ruim 1,2 meter zeker indruk zal maken in de tuin. We vinden het ook een weinig eisende plant. Hij neemt genoegen met een standplaats in de volle zon of halfschaduw en de grond mag niet te droog zijn.

Wist je dat zijn Nederlandse naam trouwens Adderwortel of Duizendknoop is.

9. Agastache ‘Blue Fortune’

Agastache Blue Fortune

Qua geur mag Agastache ‘Blue Fortune’ beslist een aparte plant genoemd worden, want na aanraking zul je een mengeling van drop en anijs ruiken. Vandaar zijn Nederlandse naam dropplant of anijsnetel. De schitterende lavendelblauwe bloemen, die wel wat weg hebben van dikke kaarsen, bloeien van juli tot ver in september. Ook bijen en vlinders houden van de lavendelblauwe bloemaren.

Waar moet je rekening mee houden als je hem plant? Ons advies is zet hem op een warme, zonnige plek waar de grond aan de droge kant is. Het is dus een echte warmteminnaar.

10. Helianthemum ‘The Bride’

Helianthemum The Bride

Niet te hoog en een lange bloei is een wens van veel tuinliefhebbers als het gaat om vaste planten. Helanthemum, ofwel het zonneroosje, voldoet zonder meer aan deze eisen. Het is een sterke, vaste plant die beslist niet hoger wordt dan 25 cm en maandenlang bloeit met een bloemenzee aan komvormige bloemen in uitéénlopende kleuren van oranje, geel, wit tot abrikoosroze. We vinden vooral Helianthemum ‘The Bride met een geel hartje erg mooi.

Dit soort heeft trouwens grijsgroen blad dat in een zachte winter wintergroen blijft. Na de bloei licht terugknippen dat houdt de plant compact.

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief