Laurierblad krult om

Laurus nobilis

Laurus nobilis

Blad van laurier vertoont vervormingen

Wat is de oorzaak

Laurus nobilis ( Laurierstruik) wordt soms in het late voorjaar en de vroege zomer belaagd door de Trioza alacris, ook wel de lauriervlo genoemd. De poppen van de lauriervlo, die sap uit het blad zuigen, veroorzaken uiteindelijk de lelijke vervormingen aan het blad van de laurier.

Kenmerkend is dat slechts één zijde van het blad zich omkrult, zich verdikt, lichtgeel wordt en uiteindelijk verdroogt en een bruine kleur aanneemt.

Bekijk je het binnenste van het omgekrulde blad dan zie kleine, grijsachtige, witte beestjes zitten. De omgekrulde bladeren richten weinig schade aan. De laurierstruik gaat er niet door dood.

vervorming blad laurier
Binnenste aangetast blad  Omgekruld laurierblad      Gezond laurierblad

Milieuvriendelijke bestrijding

Zijn er niet al te veel bladeren aangetast, dan kun je ze gewoon met de hand afplukken en vervolgens vernietigen. Ook de aangetaste bladeren die op de grond zijn gevallen, moeten opgeruimd worden, om verder infectie te voorkomen.

Chemische bestrijding

Is een laurierstruik echt behoorlijk aangetast, dan kun je het bestrijdingsmiddel pyrethrum inzetten om de lauriervlo en zijn poppen onder controle te krijgen.

Let er wel op dat er minstens 3 weken tussen moet zitten tussen het spuiten en het gebruik van de bladeren om te koken.

Meer weten over de groei- en bloeiwijze van laurier. Zie bij laurus nobilis