Laurus nobilis / Laurier

Laurus nobilis

Laurus nobilis

Laurus nobilis

Laurier

  • Standplaats: volle zon / halve schaduw
  • Grondsoort: goed doorlatende / humusrijke grond
  • Bloeiperiode: maart – mei
  • Hoogte: afhankelijk van het soort
  • Wintergroen: ja
  • Winterhard: ja ( heeft bescherming nodig )

Laurus nobilis (laurier) is een mooie, opgaande, wintergroene struik met leerachtig, glanzend, donkergroen blad. De aromatische laurierbladeren kunnen goed gebruikt worden bij het koken.

Zet hem in goed water doorlatende grond op een beschutte plek, waar hij beschermd wordt tegen koude, gure wind.

Snoeien

laurier als struik

Wanneer Laurus nobilis (laurier) snoeien. Een vrijstaande laurierstruik kan het beste gesnoeid worden wanneer de koude wintermaanden voorbij zijn. Geef de struik in maart of anders begin april een snoeibeurt. Te lang geworden takken kunnen diep teruggesnoeid worden. Verwijderd ook verkeerd geplaatste takken.

laurier op stam

Om een laurier ( boompje ) op stam zijn mooie ronde vorm te laten behouden, moet hij zeker elk jaar gesnoeid worden. Geef hem een snoeibeurt in april/begin mei. Kort de uitstekende takken in. Zo’n knipbeurt zorgt ervoor dat de bol vol en rond blijft. Gebruik voor het snoeien een snoeischaar en geen heggenschaar.

Verzorging in de winter

Verzorging van Laurus nobilis gedurende een vorstperiode. Bij de eerste nachtvorst hoef je een laurierstruik of een laurierboom niet direct te beschermen. Officieel geldt dat laurier een temperatuur van – 5 graden Celsius kan verdragen.

Laurier in de volle grond winter

Staat een laurier in de volle grond en op een goede beschutte plaats dan hij zeker -5 tot -10 graden Celsius doorstaan. Wel kan het blad door vorst en koude wind beschadigd raken.Bij een landurige vorstperiode kun je laurier in de volle grond inpakken met winterafdekvlies (vliesdoek)of een winterhoes.

Laurier in een plantenbak in de winter

Een laurier (boompje) op stam in een kleine plantenpot kun je bij – 5 graden C. het beste plaatsen in een vorstvrije ruimte waar licht binnenkomt. Geef het laurierboompje in zo’n ruimte ook af en toe water maar alleen wanneer de grond licht is uitgedroogd.

Laurier ( boom) op stam in een grote plantenbak die buiten blijft staan. Om de plantenbak breng je een dubbele laag noppenfolie aan, ook aan de onderkant. Noppenfolie werkt isolerend en zorgt er voor dat de vorst niet kan doordringen tot het worstelgestel.

De bladeren van de laurier maar ook zeker de stam, want die is zeer kwetsbaar voor bevriezing, moet je vervolgens inpakken met winterafdekvlies (vliesdoek) of met een speciale plantenhoes.

Bay leaves damaged by forst
Vorstschade laurus nobilis                       gezond blad laurus nobilis

Problemen

Laurus nobilis (laurier) bruine bladeren door vorst. Wanneer de nieuwe groeiknoppen zichtbaar zijn (april/begin mei) is het een goede tijd om door de vorst beschadigde takken met bruine bladeren terug te snoeien.

Ziekten en plagen Laurus nobilis (laurier). Laurier kan last hebben van de lauriervlo, waardoor het blad omkrult. Voor bestijding lauriervlo zie bij ziekten en plagen.

Combinaties maken

Laurus nobilis  kan goed gecombineerd worden met  Buxus sempervirens, Ilex aquifolium, Skimmia.


Skimmia japonica ‘White Globe’