Laurus nobilis / Laurier

Laurus nobilis

Laurus nobilis

Laurus nobilis

Laurier

  • Standplaats: volle zon / halfschaduw
  • Grondsoort: goed doorlatende / humusrijke grond
  • Bloeiperiode: maart – mei
  • Hoogte: afhankelijk van het soort
  • Wintergroen: ja
  • Winterhard: ja ( heeft bescherming nodig )

Laurus nobilis ( echte laurier) is een fraaie, opgaande struik of boompje met leerachtig, glanzend, donkergroen blad en geelgroene bloempjes in het late voorjaar. Omdat hij wintergroen is, schept hij het hele jaar door een oase van groen in de tuin of op je balkon. Behalve als boompje in de volle grond, is hij ook goed te gebruiken als kuipplant. Vooral Laurus nobilis op stam met zijn ronde vorm is als kuipplant populair.

Hoe verzorg je een laurierboompje ?

Om het laurierboompje goed te laten groeien en zijn bladeren zijn mooie, groene kleur te laten behouden, neem onze verzorgingstips door.

Standplaats en water geven

De plant stelt goed waterdoorlatende, humusrijke grond op prijs en verlangt een beschutte standplaats in de zon of halfschaduw waar hij beschermd wordt tegen koude, gure wind.

Water geven. Staat een laurierbooompje buiten in een pot, dan mag de grond in de zomermaanden niet uitdrogen. Geef de plant in droge perioden voldoende water. Een boompje dat in de volle grond staat krijgt meestal voldoende water door de regen.

Voeding en verpotten

Een laurierboompje in een pot heeft baat bij bemesting voor een gezonde groei tijdens het groeiseizoen. Geef de plant vanaf mei tot en met augustus elke twee weken mest voor terrasplanten of kuipplanten.

Voor een optimale groei verpot je een laurierboompje om de 2 à 3 jaar. Het beste tijdstip om hem te verpotten is het vroege voorjaar, net voordat de nieuwe groei begint. Neem een pot die één maat groter is dan de oude. Het is ook zeker verstandig om alleen nieuwe, verse potgrond voor het verpotten te gebruiken.

Ziekten en plagen

De aromatische bladeren van de plant worden als keukenkruid vers of gedroogd gebruik in talloze gerechten, waaronder stoofgerechten. Het blad is dus eetbaar.

Laurier kan last hebben van de lauriervlo, waardoor het blad omkrult. Voor bestijding lauriervlo zie bij ziekten en plagen.

Laurus nobilis

Laurus nobilis bloeit al vroeg in het voorjaar met geelgroen bloempjes.

Hoe en wanneer een laurierboompje snoeien?

snoeien laurierboom of struik

Wanneer Laurus nobilis (echte laurier of keukenlaurier)) snoeien? Een laurierboompje of struik kan het best gesnoeid worden wanneer de koude wintermaanden voorbij zijn. Geef het boompje in maart of anders begin april een snoeibeurt. Te lang geworden takken kunnen diep teruggesnoeid worden. Verwijderd ook verkeerd geplaatste takken en bruin blad.

snoeien laurierboompje op stam

Om een laurierboompje op stam zijn mooie ronde vorm te laten behouden, moet hij zeker elk jaar gesnoeid worden. Geef hem een snoeibeurt in april of begin mei. Kort de uitstekende takken in. Zo’n knipbeurt zorgt ervoor dat de bol vol en rond blijft. Gebruik voor het snoeien het liefst een snoeischaar. Met een snoeischaar zul je het blad niet beschadigen.

Hoe laurier overwinteren?

Verzorging van Laurus nobilis gedurende een vorstperiode. Bij de eerste, lichte nachtvorst hoef je de plant niet direct te beschermen. Officieel geldt dat laurier een temperatuur van – 5 graden Celsius kan verdragen.

Laurierboompje in de volle grond

In de winter kan een laurierboom in de volle grond buiten gewoon overwinteren. Op een goede, beschutte plaats kan hij zeker -5 tot -10 graden Celsius doorstaan. Bij langdurige, strenge vorst is het raadzaam om de plant in te pakken met winterafdekvlies (vliesdoek)of een winterhoes om het blad te beschermen.

Bay leaves damaged by forst

Het blad van laurus nobilis kan bij strenge vorst zonder bescherming bruin worden

Laurierboompje in een pot

Laat het laurierboompje op stam in een pot zo lang mogelijk buiten staan. Daalt de temperatuur buiten in de winter naar -5 graden, breng de plant dan tijdelijk naar binnen. Plaats hem in een vorstvrije ruimte waar licht binnenkomt. Geef het laurierboompje in zo’n ruimte ook af en toe water, maar alleen wanneer de grond licht is uitgedroogd.

Is de pot waarin het laurierboompje op stam staat te groot om naar binnen te verplaatsen en moet hij buiten blijven staan, bescherm hem dan tijdens een vorstperiode. Om de plantenbak breng je een dubbele laag noppenfolie aan, ook aan de onderkant. De bladeren maar ook de stam, die kwetsbaar is voor bevriezing, bedek je daarentegen met vliesdoek. Of pak de plant in met een speciale plantenhoes.

Wanneer Laurus nobilis kopen?

Laurus nobilis is vrijwel het gehele jaar te koop. Vanaf april tot en met september is het aanbod het grootst. De laurus nobilis is te koop bij tuincentra, kwekerij of online. Combineer dit prachtige, groenblijvende boompje met  Buxus sempervirens, Ilex aquifolium, Skimmia.


Skimmia japonica ‘White Globe’

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief