Lavandula

Lavandula angustifolia

Lavandula angustifolia

Lavandula

Lavendel

 • Standplaats: zonnig
 • Grondsoort: goed doorlatende, licht voedzame grond
 • Bloeiperiode: juni – aug.
 • Hoogte: 40 – 80 cm
 • Wintergroen: Ja
 • Winterhard : ja

Lavendel (Lavandula), is een geweldige plant waarmee je aan een tuin of terras een mediterrane uitstraling kunt geven. Er zijn wel meer dan 25 soorten Lavendel maar er zijn slechts een paar soorten die het goed doen in Nederland.

Lavandula angustifolia is een winterharde lavendel en is uitstekend geschikt voor ons klimaat. Hij trekt ook veel vlinders en bijen aan.

Dit zijn de mooiste soorten lavendel

Lavandula angustifolia ‘Hidcote’

Lavandula angustifolia ‘Hidcote’ is een zeer populair en goed soort. Deze lavendel heeft een compacte groeiwijze, draagt geurende, intens donker violetpaarse bloemen met aromatisch zilvergrijs blad. Bereikt een hoogte van ongeveer 50-60 cm. ‘Hidcote White’ is witbloeiend.

Lavandula angustifolia ‘Essence Purple’

Andere soorten lavendel die de moeite waard zijn om geplant te worden zijn Lavandula angustifolia ‘Essence Purple’, Lavandula angustifolia ‘Dwarf Blue’ en Lavandula angustifolia ‘Blue Scent’.

Lavandula angustifolia, Lavandula stoechas
Lavandula stoechas                           Lavandula angustifolia als onderbeplanting

 Lavandula Stoechas

Heel aantrekkelijk en bijzonder opvallend is Lavandula Stoechas (Kuiflavendel/Vlinderlavendel). In tegenstelling Lavandula angustifolia bloeit dit soort wat eerder.

Ook zijn bloem ziet er anders uit. Hij produceert donkerpaarse bloeiaren die bovenaan bezet met een kuifje en heeft zilvergroene naar dennen ruikende bladeren. Lavandula Stoechas wordt ongeveer 60 cm hoog, is matig winterhard en een vorstgevoelige plant.

In de volle grond, op een beschutte, zonnige, zeer droge plaats maakt hij een redelijke, goede kans om de winter goed door te komen. Hij kan natuurlijk ook in een pot gezet worden.

Welke soorten voor lavendelhaag?

Er zijn ook mooie en geschikte soorten voor het maken van een lavendelhaag.Geschikte soorten voor het aanplanten van een lavendelhaag. Zie bij Lavendelhaag.

Hoe en wanneer snoei ik lavendel?

Wanneer snoeien lavendelplanten en lavendelhagen. Eind maart of begin april snoei je de lavendelplant diep terug tot aan de eerste nieuwe, groene scheuten, maar nooit onder de nieuwe scheuten. Dat laatste is geen goed idee. De plant zal dan vaak niet meer uitlopen.

Wat moet je doen als lavendel is uitgebloeid? In de late zomer (aug.) als de lavendelplant of lavendelhaag is uitgebloeid, knip je de uitgebloeide bloemstengels helemaal af en 4 tot 5 cm van de bovenste groei.

Wanneer en hoe aanplanten?

 1. Wanneer lavendel planten. Lavendel kun je het hele jaar planten. De beste tijd is toch wel april -aug. In deze maanden is de grond warm en zullen de planten sterke groei ontwikkelen. Alle lavendel-soorten zijn kalkminnend behalve Lavandula Stoechas. Plant Lavandula angustifolia daarom met flink wat kalk aan.
 2. Het zijn zonminnende planten. De beste plek voor lavendel is een standplaats in de volle zon.
 3. Wat is de plantafstand voor lavendel? 3 à 4 planten per strekkende meter.

Heeft lavendel bemesting nodig?

 1. Bemesting Lavendel in de volle grond. Als Lavendel in volle grond staat, hoeft deze beslist niet bemest te worden.
 2. Lavendel heeft voor een gezonde groei eens in de twee jaar alleen wat kalk nodig. Het beste tijdstip om kalk aan te brengen is in het najaar ( oktober).
 3. Bemesting Lavendel in plantenpotten. Voedingsstoffen in plantenpotten raken vrij snel op. Geef Lavandula angustifolia en Lavandula stoechas in plantenbakken in het begin van het voorjaar ( april) een langzaamwerkende meststof. Zo’n meststof is vaak voldoende voor een heel groeiseizoen.

Planten combineren met lavendel

Lavendel kan mooi gecombineerd worden met klimrozen, Agapanthus, Nepeta, Erysimum ‘Bowles Mauve‘.

Erysimum 'Bowles Mauve'
Erysimum ‘Bowles Mauve’

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief