Lavendelhaag
Plant een lavendelhaag
4 prachtige lavendelsoorten voor hagen
Een mooie lavendelhaag zorgt in de zomer voor schitterende, blauwe kleuren en geeft aan je tuin als zeer snel een echte mediterrane uitstraling. Bovendien is hij heerlijk geurend.
Welke soorten kun je nu het beste aanschaffen voor het aanleggen van een lavendelhaag? Voor een haag kun je het beste kiezen voor Lavandula angustifolia. Dit soort is winterhard en uitermate geschikt voor het Nederlandse klimaat.
Soorten Lavandula angustifolia
1. Lavandula a. ‘Dwarf Blue’
‘Dwarf Blue’ onderscheidt zich door violetkleurige bloemaren en een compacte groeiwijze. Het aromatische blad is grijsgroen. ‘Dwarf Blue’ wordt ongeveer 30-50 cm hoog. Dus geschikt voor lage heggetjes. Goede bijen- en vlinderplant.
2. Lavandula a. ‘Hidcote’
Ook ‘Hidcote’ als haagplant is de moeite waard. In juni-juli produceert dit soort intens, donker violetpaarse aren die verschijnen boven slank, grijsgroen blad. Verwacht een hoogte van 50 cm.
3. Lavandula a. ‘Royal Blue’
Een mooie lavendel die in de zomer rijkelijk bloeit met zeer dikke, paarsblauwe aren. Het aromatisch blad is grijsgroen. ‘Royal Blue’ bereikt ongeveer een hoogte van 50 cm en is daarmee uitstekend geschikt voor een haagje.
4. Lavandula a. ‘Little Lady’
‘Little lady’ draagt sterk geurende,bleek violetkleurige bloemen. Hij heeft een compacte groeiwijze en wordt 40-50 cm hoog. Ideaal voor het planten van een lage lavendelhaag.
Lavendelhaag Aanplanten
Lavendel aanplanten. De beste tijd is toch wel april-sept. In deze maanden is de grond warm en zullen de planten sterk groeien. Lavendel stelt volle zon en goed water doorlatende grond op prijs.
Lavandula angustifolia is kalkminnend. Plant Lavandula angustifolia als haag daarom met flink wat kalk aan. Plantafstand: 3 à 4 lavendelplanten per strekkende meter.
Verzorging Lavendelhaag
Snoeien lavendelhagen
Om de groei van nieuwe scheuten bij lavendelhagen te stimuleren moeten ze 2 keer per jaar gesnoeid worden. Snoei de lavendel met een heggenschaar in maart – half april behoorlijk diep terug. Snoei hem terug tot net boven het punt waar de nieuwe, groene scheuten zitten.
Terugsnoeien onder de nieuwe scheuten is niet goed. De plant zal dan vaak niet meer uitlopen. In de late zomer als de lavendelhaag is uitgebloeid, moeten de uitgebloeide bloemstengels afgeknipt worden.
Een lavendelhaag heeft voor een gezonde groei eens in de twee jaar alleen wat kalk nodig. Het beste tijdstip om de kalk aan te brengen is in het najaar.
Voor lavendel als losse tuinplant zie Lavandula.