Lavendelhaag

Lavandula angustifolia

Lavandula angustifolia

Plant een lavendelhaag aan

Een mooie lavendelhaag zorgt in de zomer voor schitterende, blauwe kleuren en geeft aan je tuin als zeer snel een echte mediterrane uitstraling. Bovendien is hij heerlijk geurend.

Welke lavendel is geschikt voor haag?

Welke soorten kun je nu het beste aanschaffen voor het aanleggen van een lavendelhaag? Voor een haag kun je het beste kiezen voor Lavandula angustifolia. Dit soort is winterhard en uitermate geschikt voor ons klimaat.

1. Lavandula a. ‘Dwarf Blue’

‘Dwarf Blue’ onderscheidt zich door violetkleurige bloemaren en een compacte groeiwijze. Het aromatische blad is grijsgroen. ‘Dwarf Blue’ wordt ongeveer 30-50 cm hoog. Dus geschikt voor lage heggetjes. Goede bijen- en vlinderplant.

2. Lavandula a. ‘Hidcote’

Ook ‘Hidcote’ als haagplant is de moeite waard. In juni-juli produceert dit soort intens, donker violetpaarse aren die verschijnen boven slank, grijsgroen blad. Verwacht een hoogte van 50 cm.

3. Lavandula a. ‘Royal Blue’

Een mooie lavendel die in de zomer rijkelijk bloeit met zeer dikke, paarsblauwe aren. Het aromatisch blad is grijsgroen. ‘Royal Blue’ bereikt ongeveer een hoogte van 50 cm en is daarmee uitstekend geschikt voor een haagje.

4. Lavandula a. ‘Little Lady’

‘Little lady’ draagt sterk geurende,bleek violetkleurige bloemen. Hij heeft een compacte groeiwijze en wordt 40-50 cm hoog. Ideaal voor het planten van een lage lavendelhaag.

Wanneer lavendelhaag aanplanten?

Lavendel aanplanten. De beste tijd is toch wel april-sept. In deze maanden is de grond warm en zullen de planten sterk groeien.

Lavendel wil een standplaats in de volle zon en stelt goed gedraineerde grond op prijs waarin het water goed kan weglopen. Lavandula angustifolia is ook kalkminnend. Plant Lavandula angustifolia als haag daarom met flink wat kalk aan.

Hoe ver moet lavendel uit elkaar staan?

Hoeveeel ruimte tussen lavendel voor een haag? Plantafstand: houd 3 à 4 lavendelplanten per strekkende meter aan.

Wanneer en hoe snoeien lavendelhaag?

  • Om de groei van nieuwe scheuten bij lavendelhagen te stimuleren moeten ze 2 keer per jaar gesnoeid worden. Snoei de lavendel met een heggenschaar in maart – half april behoorlijk diep terug. Snoei hem terug tot net boven het punt waar de nieuwe, groene scheuten zitten.
  • Terugsnoeien onder de nieuwe scheuten is niet goed. De plant zal dan vaak niet meer uitlopen. In de late zomer als de lavendelhaag is uitgebloeid, moeten de uitgebloeide bloemstengels afgeknipt worden.

Welke bemesting?

Een lavendelhaag heeft voor een gezonde groei eens in de twee jaar alleen wat kalk nodig. Het beste tijdstip om de kalk aan te brengen is in het najaar.

Meer lezen

 Lavandula.

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief