Leucothoe

Leucothoe ‘Zeblid’

Leucothoe 'Zeblid'

Leucothoe

Druifheide

  • Standplaats: halve schaduw
  • Grondsoort: licht zure, vochtige grond
  • Bloeiperiode: april-mei
  • Hoogte: 60-100 cm
  • Wintergroen: ja
  • Winterhard:ja

Leucothoe. Een aantrekkelijke, groenblijvende heester met fraai, veelal lancetvormig blad dat in de herfst verkleurt naar een warm bronsrood. In het vroege voorjaar bloeit hij met witte of roze bloemen.

Het is een ideale struik voor kleine tuinen. Ook in plantenbakken op een terras of op een balkon komt hij goed tot zijn recht, vooral in de winter.

Leucothoe houdt van licht zure grond en heeft een voorkeur voor halve schaduw maar verdraagt ook zon, mits de grond voldoende vochtig is.

Soorten

Leucothoe ‘Zeblid’ of ‘Scarletta’

Leucothoe ‘Zeblid’ of ‘Scarletta’ draagt opvallend kleurig blad. De bladeren van deze heester  zijn eerst purperrood en verkleuren dan naar donkergroen. In de herfst verandert de kleur weer naar brons. ‘Zeblid’ wordt ongeveer 60 tot 100 cm hoog.

Leucothoe ‘Little Flames’

Wat lager blijft Leucothoe ‘Little Flames’. Dit soort bereikt een hoogte van ongeveer 50 cm. In de late zomer en in de winter vertoont het blad van ‘Little Flames’ een rode bladverkleuring.

Leucothoe axillaris ‘Curly Red’

Of kies voor Leucothoe axillaris ‘Curly Red’, Leucothoe keiskei ‘Burning Love’ en Leucothoe keiskei ‘Royal Ruby’. Alle drie de soorten zijn de moeite waard om geplant te worden.

Leucothoe axillaris Curly Red, Leucothoe Little Flames
Leucothoe axillaris ‘Curly Red’                Leucothoe ‘Little Flames’

Aanplanten

Houd er rekening mee dat leucothoe een voorkeur heeft voor licht zure grond. Voeg grond voor ericaceeën aan de grond toe voordat er geplant gaat worden.

Snoeien

Wanneer en hoe Leucothoe (Druifheide) snoeien. Leucothoe verlangt weinig snoei. Takken die de vorm bederven kunnen na de bloei in juni tot bijna op de grond toe worden afgeknipt. Indien nodig, verwijder ook dode of beschadigde takken.

Leucothoe combineren

Leucothoe gaat goed samen met andere struiken zoals skimmia, winterheide en rhododendrons

Skimmia White Globe
Skimmia japonica ‘White Globe’