Liriope Muscari

Liriope muscari

Liriope muscari

Liriope muscari

Leliegras

  • Standplaats: volle schaduw / halve schaduw
  • Grondsoort: goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: aug. – okt.
  • Hoogte: 30 – 40 cm
  • Wintergroen: niet-bladverliezend
  • Winterhard: ja

Liriope muscari, ook wel Leliegras genoemd, is een buitengewone, sterke, wintergroene plant met prachtige, grasachtige bladeren. Hij wordt 30 – 40 cm cm hoog en is dus een perfecte laagblijvende bodembedekker voor onder struiken en kleine bomen. In de late nazomer vanaf augustus, wanneer de meeste bloemen in de tuin zijn uitgebloeid, produceert hij dikke aren met veelal, blauwpaarse bloemen , die veel weg hebben van blauwe druifjes. Liriope muscari doet het zowel goed in de halve schaduw als in de volle schaduw. Indien geplant op een zonnige plek, moet de grond wel vochtig blijven.

Soorten Liriope

Liriope muscari is het meest gebruikte soort, bereikt een uiteindelijke hoogte van 30 cm en heeft donkergroene, smalle, overhangende bladeren. In de nazomer bloeit hij met fraaie, violetblauwe bloemaren. Liriope muscari ‘Gold Banded’ ( hoogte 35 cm) valt op door zijn bontbladig blad. Langs zijn brede bladeren loopt een crêmegele rand. Zijn bloemaren zijn dof, paarsachtig van kleur. Rijkbloeiend is Liriope muscari ‘Ingwersen’ en onderscheidt zich door zijn intens donkerviolette bloemen. Er is ook nog een soort dat bloeit met aparte, witte bloemaren. Liriope muscari ‘Monroe White’ is witbloeiend, tooit zich met diepgroen blad en wordt 40 cm hoog. Net als alle andere soorten bloeit hij in aug. – okt.

Snoeien

Liriope snoeien. Na een lange winterperiode kan het blad van Liriope muscari beschadigd zijn of lichtbruin verkleurd zijn door uitdrogende wind of vorst. Om de plant weer een goed uiterlijk te geven knip je in midden maart, voordat de nieuwe scheuten omhoog komen, alle groene en bruine bladeren tot ongeveer 5 cm boven de grond af. Ook de uitgebloeide bloemaren mogen afgeknipt worden. Snoeien doe je alleen om het lelijke blad van de plant kwijt te raken. Liriope krijgt elk jaar in april nieuw blad en in augustus nieuwe bloemaren, ook als de plant niet gesnoeid wordt.

Liriope snoeien
Blad Liriope msucari                         Snoeien Liriope  muscari

Lirope als bodembedekker aanplanten

Liriope planttijd. Liriope kan vanaf maart tot begin oktober aangeplant worden. In deze maanden is de grond warm en zullen de planten sterke groei ontwikkelen.

Plantafstand Liriope. Houd bij het aanplanten een afstand van 15 cm tussen de planten aan. Met zo’n afstand verkrijg je na verloop van tijd een mooie, aangesloten, groene mat. Wordt de Liriope muscari als bodembedekker aangeplant, dan is het verstandig om voor de aanplant flink wat compost of goede tuinaarde door de grond te mengen.

Liriope vermeerderen

Lirope delen of vermeerderen. Af en toe is het goed om te groot geworden pollen op te graven en te delen. Dat stimuleert een betere, volle groei en bloei. Het beste tijdstip om dat te doen is in maart. Vaak zal een gedeelde plant niet in hetzelfde jaar nog bloemen produceren. Dat is niks bijzonders. De gedeelde plant heeft gewoon even wat tijd nodig om zich te herstellen.

Combinaties maken

Liriope muscari kan gecombineerd met vaste planten zoals HostaVinca minorVarens, Scabiosa, Herfstanemone.

Anemone Serenade
Anemone x hybrida’Serenade’