Liriope Muscari

Liriope muscari

Liriope muscari

Liriope muscari

Leliegras

  • Standplaats: volle schaduw / halfschaduw
  • Grondsoort: goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: aug. – okt.
  • Hoogte: 30 – 40 cm
  • Wintergroen: ja
  • Winterhard: ja

Liriope muscari is een sterke, wintergroene, vaste plant met prachtig, grasachtig blad. Hij bloeit vanaf augustus tot ver in oktober met dikke, paarsblauwe bloemaren, die lijken op blauwe druifjes. Omdat de plant afkomstig is uit de familie van lelieachtigen, wordt hij ook wel leliegras genoemd. Verder is hij door zijn hoogte van 30-40 cm en zijn groenblijvende bladeren ook een populaire bodembedekker.

Welke soorten Liriope zijn er?

Er zijn witbloeiende, paarsblauwe en lilabloeiende soorten. Lees meer over deze najaarsbloeiende, vaste planten.

Liriope muscari ‘Moneymaker’

Vanaf augustus tot ver in oktober bloeit ‘Moneymaker’ met fraaie, lilablauwe bloeiaren die verschijnen boven frisgroen, grasachtig loof. Met een hoogte van 30 cm komt ‘Moneymaker’ goed tot zijn recht voorin een border.

Liriope muscari ‘Gold Banded’

‘Gold Banded’ ( hoogte 35 cm) valt op door zijn bontbladig blad. Langs zijn breed, groen blad loopt een fraaie, crêmegele rand, wat hem tot een mooie bladplant maakt. Zijn bloemaren zijn dof, paarsachtig van kleur. Behalve in de tuin staat ‘Gold Banded’  ook leuk in een pot op het terras.

Liriope muscari ‘Ingwersen’

Een van de best bloeiende soorten leliegras is Liriope muscari ‘Ingwersen’ en onderscheidt zich door zijn intens donkerviolette bloemen. Hij draagt fijn, wintergroen, grasachtig blad en zal een hoogte bereiken van 20-30 cm.

Liriope muscari ‘Monroe White’

‘Monroe White’ is een opvallend soort en bloeit met witte bloeiaren. De witte bloemen vormen een mooi contrast met het 20 cm lange, groene blad. De plant zelf wordt 30 cm hoog en is dus geschikt als bodembedekker.

De juiste verzorging voor Liriope muscari

  • De plaats waar je hem gaat planten is best belangrijk. Zet hem voor een volle bloei in de lichte schaduw of schaduw in humusrijke, goed water doorlatende grond. De plant verdraagt ook een plek in de zon, maar de grond moet dan wel vochtig blijven.
  • Liriope kan vanaf maart tot begin oktober aangeplant worden. In deze maanden is de grond warm en zullen de planten sterke groei ontwikkelen.Voor toepassing als bodembedekker houd dan bij het aanplanten een afstand van 15 cm tussen de planten aan. Met zo’n afstand verkrijg je na verloop van tijd een mooie, aangesloten, groene mat.
  • Het is een veelzijdige, makkelijke plant. Als laagblijvende, groenblijvende plant kan hij onder struiken en bomen geplaatst worden waardoor de tuin in de winter een groene uitstraling blijft behouden. Ook in een Oosterse tuin met oosterse planten voelt hij zich beslist thuis.
  • Verder is hij goed winterhard. Alleen tijdens een strenge vorstperiode kan het blad lichtbruin worden.

Hoe en wanneer Liriope snoeien ?

Om de plant weer een goed uiterlijk te geven knip je in midden maart, voordat de nieuwe scheuten omhoog komen, alle groene en bruine bladeren tot ongeveer 5 cm boven de grond af. Ook de uitgebloeide bloemaren mogen afgeknipt worden.

Snoeien doe je alleen om het lelijke blad van de plant kwijt te raken. Liriope krijgt elk jaar in april nieuw blad en in augustus nieuwe bloemaren, ook als de plant niet gesnoeid wordt.

Liriope snoeien
Gebruik een goede, scherpe snoeischaar om de plant lirope te snoeien

Hoe vermeerder je Liriope muscari met succes?

Als de plant te groot geworden is of als de bloei wat teruggelopen is kun je hem in maart delen of scheuren. Graaf de pol in zijn geheel uit de grond op en deel de wortelkluit in een paar stukken met een scherp mes. Zet de gedeelde stukken weer in de grond. Na aanplanten moet je de nieuwe aanplant voldoende water geven.

Vaak zal een gedeelde liriope plant niet in hetzelfde jaar nog bloemen produceren. Dat is niks bijzonders. De gedeelde plant heeft gewoon even wat tijd nodig om zich te herstellen.

Wanneer kun je liriope het best kopen?

Liriope (leliegras) wordt het hele jaar te koop aangeboden. Vooral in het voorjaar is het aanbod groot. De plant is te koop bij  een tuincentrum, kwekerij of online. Combineer deze plant met andere tuinplanten zoals  zoals HostaVinca minorVarens, Herfstanemone  en Groenblijvende bodembedekkers

Anemone Serenade
Anemone x hybrida’Serenade’

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief