Lonicera periclymenum

Lonicera periclymenum ‘Belgica’

Lonicera periclymenum ‘Belgica’

Lonicera periclymenum

Wilde kamperfoelie

  • Standplaats: volle zon / halve schaduw
  • Grondsoort: humusrijke, vochtige, goed doorlatende grond
  • Bloetijd: juli – sept.
  • Hoogte: 4 – 7 meter
  • Wintergroen: nee ( bladverliezend)
  • Winterhard: ja

Lonicera periclymenum, ook wel wilde kamperfoelie genoemd, is een populaire, krachtige, snelgroeiende klimmer waarmee je gemakkelijk een muur, gevel of een schutting kunt laten begroeien. In de zomer bloeit hij met buitengewone, heerlijk geurende, buisvormige bloemen, vaak gevolgd door rode of zwarte bessen.

Houd er wel rekening mee dat Lonicera periclymenum een losse, informele groeiwijze heeft. Hij is ook bladverliezend en dus niet wintergroen.

De mooiste soorten wilde kamperfoelie

Lonicera p. ‘Belgica’

Opvallend voor Lonicera p. ‘Belgica’ is dat hij al vroeg bloeit. In mei-juni produceert hij heerlijk ruikende, roze/witte bloemen, die later naar teer geel verkleuren. Dit soort wordt 6-7 m. hoog en 1-1,50 m breed en laat zich goed combineren met klimrozen.

Lonicera p. ‘Graham Thomas’

Lonicera p. ‘Graham Thomas’ draagt middengroen blad en bloeit met witte-crême bloemen, die later een zachtgele kleur krijgen. De bloeitijd van Lonicera p. ‘Graham Thomas’ valt in juli -sept en hij wordt 7 m. hoog en 1 -1,50 m. breed. Voor het verkrijgen van een mooi contrast kun je hem combineren met de rijk, paarsbloeiende Clematis ‘Etoile Violette’

Lonicera periclymenum 'Serotina'
Lonicera periclymenum ‘Serotina’ en  Jong blad Lonicera p ‘Serotina’

Lonicera p. ‘Serotina’

Net als alle Lonicera periclymenum verliest Lonicera p. ‘Serotina’ zijn blad in de winter. In juli – sept. produceert hij rood, purperachtige bloemen met een vleugje wit in het binnenste. Hij bereikt een uiteindelijke hoogte van 4-8 meter.

Andere soorten klimmende kamperfoelie die de moeite zijn om aangeplant te worden zijn Lonicera japonica ‘Halliana’ ( wit/hoogte 9 m. ), Lonicera sempervirens ‘Superba’ ( karmozijnrood/ hoogte 3,5 m. ), Lonicera henryi ( purperrood/ hoogte 10 m.), Lonicera x browni ‘Dropmore Scarlett’ ( oranjerood/ hoogte 4 m. ).

Hoe en wanneer snoeien wilde kamperfoelie ?

  • Wanneer wilde kamperfoelie ( Lonicera periclymenum ) snoeien. In de late zomer, na de bloei kunnen te lang geworden takken met ongeveer 1/3 ingekort worden.
  • Hoe kort wilde kamperfoelie snoeien?. Is de kamperfoelie flink verwilderd en rommelig geworden, dan hij drastisch teruggesnoeid worden. Snoei in maart alle takken terug tot ongeveer 60 cm boven de grond.
  • Geef de plant na zo’n ingrijpende snoeibeurt flink wat compost en flink wat water tijdens het uitlopen. Dat bevordert het herstel van de plant.

Welke standplaats?

Deze klimplant staat graag op een standplaats in de volle zon of halfschaduw. Op zo’n plek zal hij veel bloemen geven.

Welke bemesting en grondsoort?

Wilde kamperfoelie is van nature een bosplant en stelt dus vochthoudende en husmusrijke grond op prijs. Breng in maart rond de basis van de plant een laag compost of bladaarde aan van ongeveer 5 à 7 cm.

Planten combineren met wilde kamperfoelie

Een wilde kamperfoelie kan heel fraai gecombineerd worden met verschillende soorten clematissen. Voor clematissen. Kijk bij Clematis groep 3

Voor groenblijvende kamperfoelie. Zie bij groenblijvende klimplanten

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief